
Ένα εστιατόριο-θρύλος στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα επιστρέφει, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και για να μάθουν οι νεότεροι. Και όλοι εμείς ευγνωμονούμε την τύχη μας για το γευστικότερο comeback στην πόλη.

Το 1928, ο Κωνσταντίνος Βαϊρλής, με καταγωγή από την Καλλίπολη της Μικράς Ασίας, άνοιξε το εστιατόριο «Ρογκότη». Η σπεσιαλιτέ του: τα σουτζουκάκια. Όχι τα σμυρνέικα, που μέχρι τότε γνώριζαν οι Έλληνες. Τα «Σουτζουκάκια Ρογκότη®️» ήταν διαφορετικά. Για πρώτη φορά ψημένα στα κάρβουνα. Και πλασμένα αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς προσθήκη ψωμιού.
Μαζί προσέφερε μαγιονέζα. Την τότε επονομαζόμενη «αθηναϊκή» μαγιονέζα, αφού μέχρι τότε υπήρχαν μόνο στην Αθήνα ψυγεία πάγου ικανά να τη διατηρήσουν.
Ο Κωνσταντίνος Βαϊρλής έφερε σύγχρονα ψυγεία από την Ιταλία και μπόρεσε να την προσφέρει ως συνοδευτικό στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν του αρκούσε. Προσθέτοντας οκτώ υλικά, δημιούργησε τη σαλάτα που όλοι ξέρουμε πλέον ως ρώσσικη, τη «Ρώσσικη Ρογκότη®️». Το όνομα γεννήθηκε ως πολιτικός σχολιασμός, καθώς όλα τα ετερόκλητα υλικά μέσα στη μαγιονέζα θύμιζαν όλα τα ετερόκλητα κρατίδια μέσα στη νεαρή, τότε, Σοβιετική Ένωση.
Στο εστιατόριο ξεκίνησε –μαζί με τον Κωνσταντίνο– και ο πρωτότοκος υιός του, Γεώργιος Βαϊρλής. Το «Ρογκότη», ένα από τα πρώτα εστιατόρια πολυτελείας στην Ελλάδα, επένδυσε εξαρχής σε σύγχρονο εξοπλισμό και ήταν μία από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη όπου εγκαταστάθηκε τηλεφωνική γραμμή – με νούμερο «7694». Το 1950 ξεκίνησε και ο δεύτερος υιός, Τρύφων Βαϊρλής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η εταιρεία έλαβε μία από τις πρώτες άδειες βιοτεχνίας τροφίμων, καθώς τόσο τα Σουτζουκάκια Ρογκότη®️ όσο και η Ρώσσικη Ρογκότη®️ φτιάχνονταν στις εγκαταστάσεις της.
Μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, ο Γεώργιος Βαϊρλής, μαζί με τον αδελφό του, παρέδωσαν τη σκυτάλη στην τρίτη γενιά: στον υιό του Γεωργίου, Κωνσταντίνο Βαϊρλή, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία με τη σύζυγό του, Μπέττυ Βαϊρλή. Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα παιδιά τους, Γεώργιος και Χριστιάνα, ξεκίνησαν και αυτοί την ενασχόλησή τους με την εταιρεία, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στον επόμενο αιώνα.
Τον Οκτώβριο, το εστιατόριο «Ρογκότη 1928» άνοιξε το καινούργιο του κατάστημα. Η σχεδιαστική ταυτότητα του νέου μαγαζιού είναι ένας ήρεμος χώρος μίνιμαλ αισθητικής, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι σπεσιαλιτέ του, τα φημισμένα σουτζουκάκια και η αυθεντική ρώσσικη, σε bar setting, πλαισιωμένα από αντικείμενα της συλλογής της εταιρείας «Ρογκότη 1928» που αντικατοπτρίζουν τη μακρά ιστορία της.
Info: «Ρογκότη 1928®» Γρηγορίου Παλαμά 8, Θεσσαλονίκη. Τ. 231 022 0744. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Κυριακής) και ώρες 15:00-22:00. Στο Facebook: Rogoti1928. Στο Instagram: rogoti_1928














