Υπάρχουν κάποιοι χώροι στη Θεσσαλονίκη για τους οποίους, πραγματικά, δεν θα χρειαζόταν να γράψεις κάτι, αφού η ιστορία τους και η αγάπη του κοινού τα έχουν κάνει αγαπητά (και γνωστά) σε όλους. Και «Το Έτση» έχει περίοπτη θέση σ’ αυτήν τη λίστα. Επειδή όμως έρχονται και νέες γενιές, ας γράψουμε λίγα πράγματα…
Το κατάστημα «γεννήθηκε» το 1978, ζώντας τη «χρυσή εποχή» της βραδινής Θεσσαλονίκης και των καταστημάτων που βρίσκονταν γύρω του. Ποιος δεν έφαγε εκεί ένα σάντουιτς μετά από ξενύχτι; Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1999, τα ηνία του «Έτση» αναλαμβάνει η Δήμητρα Σαββίδου, που το «απογείωσε». Δεν χρειάζονταν πολλά: άριστη ποιότητα υλικών, απλές συνταγές και πολλή αγάπη για τη δουλειά της και το κοινό.
Το πρώτο που οφείλει να γράψει κάποιος είναι η φιλοσοφία του. Δώστε βάση: στο μαγαζί δεν υπάρχει οτιδήποτε τηγανητό (ναι, δεν υπάρχουν ούτε πατάτες) και τα πάντα ψήνονται στα ξυλοκάρβουνα. Για τα κρεατικά θα γράψουμε παρακάτω. Φανταστείτε όμως το χαλούμι, το ημίσκληρο ή τα μανιτάρια (που μπορείτε να βάλετε στο σάντουιτς) ψημένα στη σχάρα… Μαγεία! Χρησιμοποιούνται μόνο κυπριακές πίτες και τσιαπάτα ολικής, αν προτιμάτε ψωμάκι. Όλα τα σάντουιτς συνοδεύονται με αλοιφές, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση στην τιμή. Δοκιμάστε την «Ανήθικη» και θα μας ευγνωμονείτε… Αφήστε που δεν υπάρχει ντιλίβερι. Η μισή χαρά είναι να βρίσκεστε στον χώρο.
Τι θα δοκιμάσετε; Σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, φιλέτο μπούτι, μπιφτεκάκια, παντσετούλες και θεσπέσια σεφταλιά, που έτσι δεν την έφτιαχνε ούτε η γιαγιά σας… Και ένα fun fact: το «Έτση» αποτελεί αγαπημένο στέκι των ηθοποιών μετά τις παραστάσεις. Αν θέλετε αυτόγραφο, ξέρετε πού να πάτε…
Προσοχή: το κατάστημα είναι ανοιχτό από Τρίτη μέχρι Σάββατο, από τη μία το μεσημέρι ώς τη μία το βράδυ (Παρασκευή και Σάββατο ώς τις 02:30).