Το Fleur άνοιξε τις πόρτες του πρώτου καταστήματός του το 2011, για να ακολουθήσει το δεύτερο το 2024. Σίγουρα βρίσκεται στις πρωινές διαδρομές των περισσοτέρων – είναι κλασικές πλέον οι ποιοτικές επιλογές που προσφέρει σε κρύα σάντουιτς, εξαιρετικό ψωμί και αρτοσκευάσματα και εκλεκτό καφέ. Το Fleur όμως είναι «must» προορισμός και τώρα στις γιορτές. Στα καταστήματά του θα βρείτε έξοχα μελομακάρονα και κουραμπιέδες (έχουμε γνώση…), συγκλονιστική τριφτή βασιλόπιτα και χριστουγεννιάτικο κορμό, αλλά και όλα τα εορταστικά γλυκά που λατρεύουμε. Εμείς, ωστόσο, το προτιμούμε κατεξοχήν για τις τρεις λαχταριστές νοστιμιές που ακολουθούν.
Pannetone: Η ιταλική λιχουδιά
Το pannetone μοιάζει με τσουρέκι, είναι όμως πολύ πιο αφράτο και πολύ πιο νόστιμο. Με «πατρίδα» του το Μιλάνο, φτιάχνεται στο πλαίσιο μιας χρονοβόρας διαδικασίας που διαρκεί περίπου 10 ημέρες, απαιτεί ακρίβεια και εμπειρία και περιλαμβάνει την παραγωγή φυσικού προζυμιού (lievito naturale). Η πρώτη ζύμη ζυμώνεται την πρώτη μέρα, αφήνεται να ξεκουραστεί για 12 ώρες και την επομένη προστίθενται κρόκοι, μέλι, βούτυρο, φρούτα, ξύσματα και βανίλιες. Αφού ψηθεί, κρεμιέται ανάποδα, για να διατηρήσει τον όγκο του όσο κρυώνει. Φρούτα, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, αρώματα βανίλιας Μαδαγασκάρης και σταφίδες δημιουργούν μια πραγματική γαστριμαργική πανδαισία, ενώ, για τους λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού και της σοκολάτας, υπάρχει η εκδοχή με πλούσια γεύση και αρώματα πραλίνας καβουρδισμένου φουντουκιού και κομμάτια σκούρης σοκολάτας.
Galette des Rois: Η γαλλική βασιλόπιτα
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις του Fleur (την οποία θα βρείτε και στα δύο καταστήματα, κατόπιν παραγγελίας) είναι η Gallete des Rois, η παραδοσιακή γαλλική βασιλόπιτα. Πρόκειται για ένα γλύκισμα που φτιάχνεται από καραμελωμένη ζύμη σφολιάτας βουτύρου, λεπτή και αέρινη, με γέμιση κρέμας frangipane (κρέμα αμυγδάλου με κρεμ πατισερί αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης). Παραδοσιακά, αντί για φλουρί, η Gallete des Rois κρύβει στο εσωτερικό της ένα fève (η γαλλική λέξη για το κουκί, καθώς παλιά στη Γαλλία χρησιμοποιούσαν ένα κουκί ως «φλουρί» της πίτας), το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το πορσελάνινο ομοίωμα ενός στοιχείου της φάτνης. Στη Γαλλία η Gallete κόβεται στις 6 Ιανουαρίου, στην αντίστοιχη των δικών μας Θεοφανίων γιορτή. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στους τρεις μάγους με τα δώρα, γι’ αυτό και συχνά την αποκαλούν «Ημέρα με τους τρεις βασιλιάδες» (κάτι που εξηγεί και την παρουσία του στέμματος στην πίτα). Στα καθ’ ημάς, όπου ολοένα και περισσότεροι προτιμούν τη Gallete αντί της δικής μας βασιλόπιτας, ο τυχερός που θα πετύχει το fève φορά το χάρτινο στέμμα που συνοδεύει τη γαλλική βασιλόπιτα και γίνεται ο βασιλιάς της βραδιάς.
Σοκολατένια δέντρα: Χαρά για μικρούς και μεγάλους
Στο Fleur θα βρείτε μοναδικά σοκολατένια δέντρα από κουβερτούρα σοκολάτας γάλακτος και δαχτυλίδια διακοσμημένα με smarties και επικαλυμμένες τραγανές νιφάδες ρυζιού για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και με κουβερτούρα σκούρης σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα – μια ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της σκούρης σοκολάτας.