fbpx

Citymagthess.gr

Τα μύδια φέρνουν χαμόγελα στον Μακρύγιαλο και κατήφεια στη Χαλάστρα

Μοιραστείτε το

Κατάφορτα με αρμαθιές μύδια φτάνουν τα αλιευτικά σκάφη στο γραφικό λιμανάκι τού Κίτρους Πιερίας, όπου νταλίκες περιμένουν για να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε χώρες τού εξωτερικού, αλλά και στη ντόπια αγορά. Στα δε αποκελυφωτήρια και συσκευαστήρια οστρακοειδών της περιοχής, στον Μακρύγιαλο, το τελευταίο δεκαήμερο τα χέρια των εργατριών έχουν πάρει φωτιά, ξεχωρίζοντας με ένα μαχαιράκι την πολύτιμη ψίχα, για να γεμίσουν εκατοντάδες σακουλάκια που θα διοχετευτούν σε ταβέρνες και ψαράδικα. Είναι μάλιστα τόση μεγάλη η ζήτηση για μύδια λίγο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, που μέσα σε 10 ημέρες πωλείται μεγαλύτερη ποσότητα μυδιού απ’ ό,τι ολόκληρο τον Ιούλιο.

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας, η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), εξάγοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η ποιότητα του μυδιού είναι εξαιρετική, επειδή οι μονάδες βρίσκονται κοντά σε εκβολές ποταμών και έτσι μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα μύδια, ενώ η θερμοκρασία των νερών κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.

Το λιμανάκι με τις μυδοκαλλιέργειες

Στο λιμανάκι του Κίτρους, ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, περιμένει εδώ και ώρα να καταπλεύσει το σκάφος του, που έφυγε από νωρίς το πρωί για να μαζέψει αρμαθιές. Έχει ήδη παραγγελίες από Ιταλία και η νταλίκα περιμένει στο λιμάνι να φορτώσει τις παλέτες, υπολογίζοντας ότι το φορτίο θα φτάσει τους 22 τόνους. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής της περιοχής εξάγεται σε διάφορες χώρες, αφού η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη, «τρώει» μόλις το 2% με 3% της παραγωγής.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΜΕΓΑΛΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΥΔΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΥΔΙΟΥ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

«Κάθε χρονιά ξεκινάμε μετά τις 15 Μαρτίου, φέτος όμως αρχίσαμε νωρίτερα, λόγω του ήπιου κλίματος που ευνόησε την παραγωγή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δραγάνης, ευελπιστώντας να καταφέρουν αυτήν τη χρονιά να πιάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους, που ορίζουν ετησίως την παραγωγή 12.000 τόνων σε προϊόν.

Οι τιμές στα μύδια

«Οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι και η αρμαθιά, που έχει περίπου 30-35 κιλά μύδια, θα πωλείται από 85 λεπτά το κιλό», λέει ο κ. Δραγάνης, αποδίδοντας τις κατά τι ανεβασμένες τιμές στο γεγονός ότι πέρσι είχαν εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού το 2021, που συνετέλεσε στην καταστροφή τού γόνου σε ποσοστό 80%. «Φέτος όμως», συνεχίζει, «λόγω των ήπιων συνθηκών το καλοκαίρι και τον χειμώνα, η παραγωγή είναι πολύ καλή, όπως και το προϊόν».

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγάνης, το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους είναι το κέντρο εξαγωγής των μυδιών της Πιερίας, με 12.000 τόνους, με 60 μυδοκαλλιεργητικά σκάφη και 1.560 στρέμματα μυδοκαλλιέργειας. Με τα μύδια ασχολούνται 100 οικογένειες, ενώ λειτουργούν και έξι συσκευαστήρια στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύγιαλου.

«Σε 10 ημέρες πουλάμε όσο όλο τον Ιούλιο»

Οικογενειακή επιχείρηση είναι το αποκελυφωτήριο και συσκευαστήριο της Νόπης Ελευθεριάδου, που λειτουργεί από το 1993. Αυτές τις μέρες, τα χέρια των εργατριών που ανοίγουν επιδέξια τα κελύφη, για να ξεχωρίσουν την ψίχα, παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά. Οι εργάτριες κάθονται γύρω από μια μεγάλη σκάφη γεμάτη με μύδια και με ένα μαχαιράκι ανοίγουν ακατάπαυστα τα σκληρά κελύφη, βγάζοντας με προσοχή και χωρίς να τραυματίσουν τη νόστιμη σάρκα τους.

«Είναι ένα δυνατό δεκαήμερο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και λίγο μετά, επειδή ο κόσμος τότε προτιμάει τα θαλασσινά. Αυτήν την περίοδο δίνουμε 2,5 με 3 τόνους ψίχα, ποσότητα πολύ αυξημένη, αφού τα ίδια κιλά μπορεί να πουλήσουμε ολόκληρο τον Ιούλιο», λέει η κυρία Ελευθεριάδου, χαρακτηρίζοντας τα μύδια Μακρύγιαλου ως «τα πιο γευστικά».

Χαμόγελα στο Μακρύγιαλο, κατήφεια στη Χαλάστρα

Και ενώ οι δουλειές στον Μακρύγιαλο Πιερίας έχουν ανοίξει για τα καλά, κατήφεια επικρατεί στην περιοχή των μυδοκαλλιεργειών της Χαλάστρας, στο Δέλτα Αξιού, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγονται περίπου 5.000 τόνοι ετησίως.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου υπάρχει απαγόρευση αλίευσης λόγω αύξησης της βιοτοξίνης που καταγράφεται από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για Θαλάσσιες Βιοτοξίνες. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικώς υπεύθυνη του Εργαστηρίου, Μαρία Καλαϊτζίδου, το εργαστήριο πραγματοποιεί εβδομαδιαίους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα και είθισται τέτοια εποχή να εμφανίζονται αυξημένοι αριθμοί βιοτοξινών εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης. «Εντοπίσαμε στην περιοχή αύξηση του τοξικού φυτοπλαγκτού που φυσιολογικά υπάρχει στη θάλασσα και απ’ αυτό παράγονται τοξίνες που συσσωρεύονται στα μύδια. Έχει αυξηθεί στην περιοχή και γι’ αυτό βγήκε απαγορευτικό», ανέφερε η κυρία Καλαϊτζίδου, τονίζοντας ότι στην κίνηση και συσσώρευση του φυτοπλαγκτού παίζουν σημαντικό ρόλο τα θαλάσσια ρεύματα και η θερμοκρασία.

«Εμείς συνεχίζουμε τις δειγματοληψίες κάθε εβδομάδα, αλλά, για να αρθεί η απαγόρευση, στο πλαίσιο της προάσπισης της δημόσιας υγείας, πρέπει να έχουμε δύο συνεχόμενες αρνητικές δειγματοληψίες», ξεκαθάρισε.

«Περιμένουμε κι εμείς να μας δώσει το εργαστήριο το ‘πράσινο φως’…», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου δήμου Δέλτα «Ο Αξιός», Βαγγέλης Κουτρούτσιος, κάνοντας λόγο για ένα συχνό φαινόμενο, που, ωστόσο, δεν είχε παρατηρηθεί πέρσι τέτοια εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιραστείτε το

Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες