Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.
Είναι Δευτέρα πρωί, Δεκέμβριος. Πριν από μερικές ημέρες. Η θερμοκρασία στις 9 το πρωί είναι αρκετά «τσουχτερή» – κι όμως, ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων (φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες –μόλις τώρα έμαθα ότι οι δύο όροι περιγράφουν διαφορετικά επαγγέλματα–, κοστουμαρισμένοι κύριοι και κομψές δεσποινίδες με το κινητό στο χέρι, εργάτες, περαστικοί οδηγοί, ταξιτζήδες, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων) περιμένει τη σειρά του, για να μπει στον ίδιο χώρο. Έναν χώρο φιλόξενο και ζεστό στα δυτικά τής Θεσσαλονίκης, στην «καρδιά» τής βιομηχανικής της ζώνης, έξω από το Καλοχώρι, όπου δεσπόζει ένας άνετος καναπές (σύντομα θα έχει απέναντί του μια χουχουλιάρικη ξυλόσομπα), συλλεκτικά memorabilia, αλλά και βίντατζ αντικείμενα μαζεμένα από τα πιο ετερόκλητα σημεία. Όλα αυτά με την τηλεόραση να παίζει BBC World – όχι τυχαία, αλλά από άποψη. Τι περιμένουν όλοι αυτοί; Καλό καφέ, αλλά και γκουρμέ νοστιμιές, στο πιο αναπάντεχο (μέχρι στιγμής…) εγχείρημα του ανήσυχου Θοδωρή Παστουρματζή. Ενός γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιού με DNA εξερευνητή, αυτοδίδακτου μάγειρα (αρνείται κάθε φορά επίμονα τον χαρακτηρισμό «σεφ»), ο οποίος μπήκε πρώτη φορά στη ζωή μας το 2016 ως μπλόγκερ (με το όνομα «Foodscriber»), για να λανσάρει τρία χρόνια αργότερα, το 2019, το πρότζεκτ «Food truck» – ένα ειδικά διαμορφωμένο βανάκι, με το οποίο γύριζε ανά την Ελλάδα, μαγειρεύοντας πάντοτε με ελληνικές πρώτες ύλες.
Ο συνήθης «ύποπτος»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θοδωρής μάς ξαφνιάζει με τις ιδέες του – ιδέες που κάνουν τη διαδρομή από τη φευγάτη ιδέα στο success story σε χρόνο dt. Ήταν το 2020, όταν δημιούργησε το «Καρτέλ των Γεύσεων» στην Ολυμπίου Διαμαντή 20 – ένα «εστιατόριο τσέπης» με μόλις οκτώ τραπέζια στο εσωτερικό του και άλλα δύο στο πεζοδρόμιο, το οποίο μπήκε αμέσως στις καρδιές των Θεσσαλονικέων για τον γαστρονομικό και αισθητικό του πλουραλισμό (ένας χώρος που σε κέρδιζε με τον πληθωρισμό εικόνων και γεύσεων, πάντοτε βασισμένων στην ποιότητα των ντόπιων πρώτων υλών και στη μαγειρική virtuosité τού Θοδωρή). Δεν ήταν τυχαίο ότι, ακόμη και στη διάρκεια των λόκντάουν, το «Καρτέλ» τής Ολυμπίου Διαμαντή παρέμεινε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Θεσσαλονικέων για φαγητό κατ’ οίκον, με τις παραγγελίες να δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τής κουζίνας.
Στο περιοριστικό πλαίσιο που δημιούργησε η πανδημία, το «Καρτέλ» μετεξελίσσεται. Ο Θοδωρής Παστουρματζής εγκαταλείπει το κέντρο και, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία τού food truck (που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του), συμμετέχει το 2021 σε ένα concept που κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Ελλάδα (παρότι ήδη αγαπημένο ακόμη και σε χώρες με πολύ λιγότερο φιλικό κλίμα): το food truck park. Έναν υπαίθριο χώρο στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων, εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα, όπου μπορείς να απολαύσεις αυθεντικές street food γεύσεις από κουζίνες με διαφορετικές επιρροές. Και κάπως έτσι, το Food Truck Park στην οδό Καπετάν Ντόγρα, στην Πυλαία, γίνεται το απόλυτο «talk of the town» και αγαπημένος προορισμός Θεσσαλονικέων και επισκεπτών όλων των ηλικιών, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο.
Με τον χαρακτήρα τού Θοδωρή, ήταν βέβαιο ότι η επόμενη πρόκληση δεν θα αργούσε. Το ερέθισμα έδωσε ένας αναπάντεχος χώρος, δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων στην οδό Ολύμπου 21 στο Καλοχώρι, στα δυτικά τής πόλης, όπου το «Καρτέλ των Γεύσεων» βρήκε το νέο του σπίτι. «Η περιοχή αποτελεί χώρο δουλειάς, μεταξύ άλλων, για πολλούς Θεσσαλονικείς που ζουν στα ανατολικά. Ήθελα, σε συνδυασμό με το Food Truck Park τής Πυλαίας, να ξέρουν ότι μπορούν να βρουν αγαπημένες γεύσεις σε όλες τις πλευρές τής πόλης» λέει ο ίδιος. Και πράγματι. Εμπνευσμένος από τις καντίνες που θα συναντήσει κάποιος σε αρκετά πρατήρια καυσίμων στην Ιταλία, έστησε ένα concept που προσφέρει (από τις 6 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα) εξαίρετο καφέ Bristot σε τίμιες τιμές, την καλύτερη ποιότητα έτοιμων τροφίμων (γλυκά, σφολιατοειδή κοκ.) που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, αλλά και ιδιαίτερες γκουρμεδιές από τη δημιουργική φαντασία τού Θοδωρή. Σάντουιτς όπως η «Βιομηχανική Ζώνη» (μπαγκέτα λευκή ή ολικής με τόνο, καλαμπόκι, μανιτάρι, ρίγανη, φασόλι κόκκινο, φασόλι λευκό, ελιά, αγκινάρα, πίκλα και μαγιονέζα καπνιστή), το «Φαρ Ουέστ» (μπαγκέτα λευκή ή ολικής με αλλαντικό και κίτρινο τυρί ημέρας, φέτα, παντζάρι, καλαμπόκι και κρέμα Philadelphia), το «Φορτηγό» (ψωμί σίκαλης, ζάχαρη, σολομό, κάπαρη, τυρί Philadelphia, μουστάρδα και μαγιονέζα), η «Νταλίκα» (με τόνο σε ψωμί σίκαλης με κάπαρη, πιπεριά Φλωρίνης, ελιά, αγγουράκι τουρσί, αλάτι, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, χυμό λεμονιού και ξύδι), ο «Γραφιάς» (ψωμάκι σίκαλης με στήθος κοτόπουλου, μαγιονέζα, αλάτι, ξύδι, μουστάρδα, κάρυ, τυρί γκούντα, θυμάρι και ρίγανη) και η «Επιδότηση» (γαλοπούλα καπνιστή σε ψωμάκι Ζέας με κρέμα Philadelphia και κασέρι ένταμ). Από κοντά, το all-time-classic μπέργκερ «Σταθερή Αξία» (με μπιφτέκι μοσχαρίσιο και χοιρινό μαζί σε ψωμάκι με σουσάμι, παρέα με τυρί τσένταρ, BBQ σος και σος μουστάρδας, πάπρικα, μαύρο πιπέρι, τσίλι, άρωμα καπνού, σιναπόσπορο και καρύκευμα κρεμμυδιού), αλλά και η «Γκουρμεδιά Χωριού» (μια υπέροχη πατάτα φούρνου «σπαστή» με μους φέτας από τρεις διαφορετικές φέτες, με γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι πυραμίδα και μέλι). Μαγεία…
Το επόμενο βήμα
Στην καθημερινότητα του Θοδωρή υπάρχουν, ασφαλώς, οι υπηρεσίες catering και private cooking (είναι ήδη τόσο πολλοί οι Θεσσαλονικείς –και όχι μόνο– που σύνδεσαν ευτυχισμένες προσωπικές στιγμές τους με γεύσεις διά χειρός Παστουρματζή), αλλά και οι ενδιαφέρουσες συνέργειες (όπως αυτή με την βραβευμένη εταιρεία επικοινωνίας και consulting «fourletter»), οι οποίες υπόσχονται να φέρουν τον Θοδωρή και το food truck του σε ακόμη περισσότερα σημεία ανά την Ελλάδα, πάντοτε με ανήσυχα και δημιουργικά εγχειρήματα.
Είναι, ωστόσο, δυνατόν αυτό το ανήσυχο πνεύμα να εφησυχάσει σε όσα κάνει ήδη; Και βέβαια όχι… Ήδη ετοιμάζει το επόμενο πρότζεκτ του – ένα πρότζεκτ που θα δικαιώσει το επώνυμό του.
«Η οικογένειά μου είχε παράδοση στον παστουρμά από την εποχή τού προπάππου μου», ομολογεί ο Θοδωρής. Και κάπως έτσι, ως τέταρτη γενιά πλέον, έχει βάλει μπρος την παραγωγή μιας νέας σειράς παστουρμάδων (από τρία διαφορετικά είδη κρέατος –μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο–, αλλά και, πιθανότατα, μια μίξη τους), η οποία υπόσχεται να φέρει στο τραπέζι μας κορυφαία ποιότητα σε τιμή που θα μπορούμε να πληρώσουμε.
Περισσότερα γι’ αυτό το νέο εγχείρημα (το πότε και το πού) θα ξέρουμε μέσα στη νέα χρονιά. Σοβαρά, όμως: ποιος δεν θα εμπιστευόταν έναν παστουρμά με την υπογραφή «Οικογένεια Παστουρματζή»;..