Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, το (όχι και τόσο μακρινό) 2014, άνοιξε στην Παλαιών Πατρών Γερμανού ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Choureál». Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη σκέψη, για να συμπεράνεις από την ονομασία του ότι ειδικευόταν στην παρασκευή των σου και στα γλυκά που μπορείς να δημιουργήσεις με αυτά, όπως το προφιτερόλ. Ουδείς μπορούσε, ωστόσο, να πιστέψει ότι αυτό το νέο πρότζεκτ, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το απόλυτο «talk of the town», θα έφερνε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε σήμερα το προφιτερόλ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ. Η βασική φιλοσοφία του Choureál βασίστηκε σε μερικές λογικές σκέψεις. Ας πούμε: ποιος ξέρει καλύτερα τα υλικά που θα ήθελε κάποιος στο προφιτερόλ του από τον ίδιο τον άνθρωπο που θα το καταναλώσει; Ή: γιατί να μη γίνει ο ίδιος ο πελάτης ο ζαχαροπλάστης που θα το δημιουργήσει; Κάπως έτσι, γεννήθηκε το προφιτερόλ που φτιάχνεται «à la minute», μπροστά στον πελάτη και υπό τις οδηγίες του. Τα σουδάκια (που παρασκευάζονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ώστε να είναι πάντοτε ολόφρεσκα) γεμίζονται είτε με βελούδινη κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης είτε με φρέσκο, χειροποίητο παγωτό. Ακολουθεί η επιλογή της υψηλής ποιότητας σοκολάτας, η οποία θα «ντύσει» το προφιτερόλ (σοκολάτα γάλακτος, μπίτερ, λευκή, πραλίνα και καραμέλα, αλλά και –ανάλογα με την εποχή– με γεύσεις όπως φράουλα, passion fruit, μανταρίνι και yuzu) και το γευστικό αριστούργημα ολοκληρώνεται με την επιλογή της γαρνιτούρας. Έτσι, κάθε προφιτερόλ είναι μοναδικό. Το μόνο επιπλέον που θα μπορούσε να κάνει ο πελάτης είναι να βάλει ποδιά και να φουρνίσει τα σουδάκια…
ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ. Μπορεί να φαντάζει αυτονόητο, αλλά, για να μπορούν οι άνθρωποι του Choureál να προσφέρουν τις γεύσεις που γνωρίζει καλά το κοινό (όχι μόνο στο προφιτερόλ, αλλά και στα τραγανά σου, τα εκλαίρ, αλλά και το παρί μπρεστ), επέλεξαν να χρησιμοποιούν τις κορυφαίες πρώτες ύλες στην αγορά. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνουν τα ονόματα «Valrhona» και «Opera» στη σοκολάτα καταλαβαίνουν καλά τι εννοώ. Επέλεξαν, επίσης, να παρασκευάζουν οι ίδιοι, στο εργαστήριο, κυριολεκτικά τα πάντα: από τη φρέσκια ζύμη των σου, την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη σοκολάτα του προφιτερόλ ώς το γλάσο των εκλέρ, ακόμη και το παγωτό. Έτσι, είναι απολύτως βέβαιοι ότι το τελικό προϊόν θα είναι πάντοτε αυτό που επιθυμούν οι ίδιοι, αλλά και οι επισκέπτες.
Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. Η απόλαυση, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του καταστήματος της Παλαιών Πατρών Γερμανού, φτάνεις σε έναν υπέροχο χώρο που, προσωπικά, μου θυμίζει υπόσκαφες κατοικίες σε κάποια εξωτική περιοχή. Ίσως να είναι τα γήινα χρώματα, ίσως η καμπύλη στην οροφή… Κυριολεκτικά σε προκαλούν να παραγγείλεις ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ.
Και εδώ, η επιλογή του χαρμανιού είναι η κορυφαία: πρόκειται για 100% Arabica house blend specialty grade coffee, σε συνεργασία με το Valenio. Οι κόκκοι του καφέ έρχονται από Κολομβία, Βραζιλία και Αιθιοπία. Αν ανήκετε σ’ εκείνους που έχουν το χάρισμα να διακρίνουν στον καφέ τα γευστικά χαρακτηριστικά του, θα διακρίνετε τις «πινελιές» σοκολάτας, σταφίδας, ώριμου αχλαδιού και ζαχαροκάλαμου και θα νιώσετε την ισορροπία και την πολυπλοκότητά του, το κρεμώδες σώμα, την ευχάριστη οξύτητα και το τελείωμα με τη μακρά επίγευση. Με λίγα λόγια, θα βιώσετε μια γευστική πανδαισία.
Και επειδή ο καλός καφές χρειάζεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, το ανάλογο γλυκό, οι άνθρωποι του Choureál πήραν τον συγκεκριμένο καφέ και δημιούργησαν ένα θεσπέσιο εποχικό γλυκό που ακούει στο όνομα «Σου-Τιραμισού», με γνήσιο μασκαρπόνε στην κρέμα. Και, ναι: είναι όσο υπέροχο φαντάζεστε…
Info: Choureál, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 9, Τ. 2310-252.766. Επίσης: στη Βενιζέλου 20, Τ. 2310-285.353, αλλά και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα (Διομείας 2 & Ερμού 18, Τ. 210-33.17.883).