Είναι ο άνθρωπος που έμαθε τους Θεσσαλονικιούς (κατ’ αρχάς, επειδή στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αθήνα, αλλά και εκτός συνόρων) να απαιτούν καφέ υψηλής ποιότητας στο φλιτζάνι τους. Κάποιοι τον θεωρούν έναν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας η Θεσσαλονίκη να αποσείσει τον τίτλο της «φραπεδούπολης», καταναλώνοντας όχι απαραίτητα λιγότερο καφέ (μάλλον το αντίθετο), σίγουρα όμως καφέ πολύ υψηλότερης ποιότητας.
Περί του Βαλάντη Λαμπριανίδη ο λόγος, του ιδιοκτήτη του Valenio Coffee Vibes της Ικτίνου, του Valenio Roastery στα Λαδάδικα (αμφότερα με έμφαση στον specialty coffee και τις εξαιρετικές ποικιλίες μοναδικής προέλευσης, με πώληση χονδρική και λιανική), αλλά και της ομώνυμης εταιρείας παροχής εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά θέματα του καφέ.
Ακούγονται εντυπωσιακά όλα αυτά; Ίσως… Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι είναι πέρα για πέρα αληθινά, περιγράφοντας απλώς ένα κλάσμα αυτών με τα οποία ασχολείται καθημερινά ο «Mr. Specialty Coffee».

«Είμαι Θεσσαλονικιός. Και, παρότι λόγω της δουλειάς και της αναζήτησης ενός καλύτερου καφέ έχω ταξιδέψει αρκετά, επέλεξα να επενδύσω στην πόλη μου» εξηγεί ο ίδιος ο Βαλάντης. «Στόχος ήταν να προσπαθήσω να αλλάξω την εικόνα που είχε ώς τότε η Θεσσαλονίκη στον χώρο του καφέ. Σήμερα, ο καφές μας κατάφερε να ταξιδέψει και να ξεχωρίσει στο εξωτερικό, πάντοτε με σφραγίδα ‘Roasted in Thessaloniki’. Το roastery που στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στα Λαδάδικα, δεν είναι ακόμη μία εταιρεία που ψήνει καφέ».
Ο Βαλάντης αφοσιώθηκε εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην προσπάθεια να εκπαιδεύσει τον κόσμο να αναγνωρίζει (και τον επαγγελματία να παρασκευάζει) έναν καλύτερο καφέ. Όσον αφορά στην εμπορία του καφέ, που προέκυψε αργότερα, επέλεξε να έχει αποκλειστικά εξαιρετικές ποικιλίες specialty grade coffee. Κάπως έτσι, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δίνουν σε όλους εμάς την επιλογή να απολαμβάνουμε ένα προϊόν καλύτερο από αυτό που είχαμε συνηθίσει να αγοράζουμε τα προηγούμενα χρόνια.
«Στο καφεκοπτείο μας παρέχουμε μια μεγάλη γκάμα από μοναδικές ποικιλίες καφέ και εργαλεία για να απολαμβάνουν όλοι μια εμπειρία ‘coffee shop’ ακόμη και στο σπίτι» εξηγεί ο Βαλάντης. Και καταλήγει: «Αν είμαστε ανοιχτοί σε νέες δοκιμές, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη διαφορά που έχει ένας απλά καλός καφές από έναν εξαιρετικό». Και έχει απόλυτο δίκιο.