Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλη Ντούρα, οι Έλληνες στράφηκαν στα ελληνικά μέλια, επειδή «καταλαβαίνουν πως, όταν αγοράζεις ένα μέλι, αγοράζεις κάτι παραπάνω από τροφή». Ο ίδιος αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «ενώ μειώθηκε η κατανάλωση μελιού στα σούπερ μάρκετ, παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις των ελληνικών μελιών κατά 15%», προσθέτοντας ότι «η μείωση στη συνολική αγορά τού μελιού στα σούπερ μάρκετ έφτασε το 5%».
«Χάσαμε ανθοφορίες»
Η απαγόρευση των μετακινήσεων, η οποία αποτέλεσε ένα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, πέρα από τη δραστική μείωση των κρουσμάτων από τον ιό, είχε και κάποια αρνητικά αποτελέσματα – ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο τής μελισσοκομίας.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (ΚΑΙ ΩΣ ΤΟ 2015), ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, 3.000-5.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ. ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.300.000, ΑΡΙΘΜΟ ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗΣ.
«Ένα μέρος των μελισσοκόμων έχουν χάσει από τους περιορισμούς, καθώς δεν μπόρεσαν να πάνε σε άλλους νομούς» σημειώνει ο κ. Ντούρας. «Στερηθήκαμε πολλές ανθοφορίες, μεταξύ αυτών την ανθοφορία τής πορτοκαλιάς, η οποία τελειώνει τώρα, των πεύκων κ.ά. Αυτό συνεπάγεται σε πρώτη φάση απώλεια εισοδήματος, ενώ, σε περίπτωση που η χρονιά δεν πάει καλά, ενδέχεται να εξελιχθεί και σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου (σ.σ.: μελισσών)».
Μάλιστα, εξαιτίας (και) αυτής της εξέλιξης, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ώστε να ενταχθούν οι μελισσοκόμοι στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Με τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων να έχει παρουσιαστεί πριν από μερικές ημέρες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η 18η Μαΐου είναι μια κομβική ημερομηνία και για τον κλάδο τής μελισσοκομίας: πρόκειται για την ημέρα που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να επιτραπεί η μετακίνηση προς την επαρχία – όχι όμως και προς τα νησιά, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την 1η Ιουνίου: «Ελπίζουμε μετά τη 18η Μαΐου να μας δώσουν άδεια να μετακινούμαστε» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ, εκφράζοντας το παράπονο ότι «είχαμε ζητήσει να λάβουμε εξαίρεση και δεν πήραμε οποιαδήποτε απάντηση».
«20.000-25.000 οι μελισσοκόμοι, πάνω από 2 εκατομμύρια οι κυψέλες»
Ο κλάδος τής μελισσοκομίας αποτέλεσε διέξοδο για πολλούς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τα περασμένα χρόνια, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να μεταβούν στην επαρχία.
«Εκτίμησή μας είναι ότι οι έλληνες μελισσοκόμοι είναι πάνω από 20.000-25.000» υποστηρίζει ο κ. Ντούρας, σημειώνοντας ότι «από αυτούς, οι 5.000 είναι οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, 10.000 είναι οι ετεροαπασχολούμενοι και περίπου 10.000 οι ερασιτέχνες, μικροί μελισσοκόμοι».
Κατά τη διάρκεια της κρίσης (και ώς το 2015), σύμφωνα με εκτιμήσεις, 3.000-5.000 Έλληνες αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, με κάποιους από αυτούς στη συνέχεια να εγκαταλείπουν και άλλους να γίνονται μεταπωλητές. Τα μελίσσια στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Ντούρα, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1.300.000, αριθμό που εξάγει από τις δηλώσεις διαχείμασης.
Τέλος, ως προς την παραγωγή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τής Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στη χώρα μας παράγονται 17.000 τόνοι μελιού, με τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ να κάνει λόγο για παραγωγή που ανέρχεται σε περισσότερους από 30.000 τόνους: «Στα σούπερ μάρκετ πωλούνται 6.000-7.000 τόνοι, περί τους 3.000 τόνους σε άλλα μαγαζιά και οι υπόλοιποι χέρι χέρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.