Το καλοκαίρι είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή η εποχή εκείνη που καλεί για ευζωία (όχι ως στροφή στον καταναλωτισμό, αλλά ως άθροισμα εκείνων των μικρών συνθηκών που προσφέρουν χαμόγελο, χαρά, γέλιο). Δεν χρειάζονται πολλά: η vita povera του bon vivant δεν προαπαιτεί χρήματα, πολυτελή καταλύματα ή καταναλωτικά αγαθά. Ζητά ανθρώπους που αγαπάς, οι οποίοι περνούν καλά μαζί – συνήθως γύρω από ένα τραπέζι, με ένα ποτήρι στο χέρι.
Ελάχιστα ποτά εντάσσονται τόσο οργανικά σε αυτόν τον ορισμό τής καθημερινής ευζωίας «με τα ολίγα» όσο το τσίπουρο. Ένα προϊόν-αποτέλεσμα του πολιτισμού τής φτώχειας και της εφευρετικότητας απλών ανθρώπων, που αγωνίστηκαν να βρουν τρόπο να αξιοποιήσουν τα στέμφυλα (τη μάζα, δηλαδή, που απομένει μετά τη συμπίεση του σταφυλοπολτού για την παραγωγή κρασιού). Με τη βοήθεια της απόσταξης, αυτής της μαγικής διαδικασίας που επιτρέπει τη διάλυση και την ανασύνθεση της πρώτης ύλης, γεννήθηκε ένα εκλεκτό προϊόν που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη Βόρεια Ελλάδα, της οποίας αποτελεί ένα από τα «σήματα κατατεθέντα». Στα περισσότερα σπίτια και στα μεζεδοπωλεία τής περιοχής το τσίπουρο αποτελεί την πρώτη επιλογή (σερβιρισμένο σε μικρά ποτήρια, κάποιες φορές σκέτο, συνήθως συνοδεία μεζέδων όπως ο παστουρμάς, τα αλίπαστα και οι ελιές), ενώ παράδοση αποτελεί ακόμη και στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί τού οποίου το προσφέρουν ως καλωσόρισμα στους επισκέπτες των μονών, συνοδεία ενός λουκουμιού.
Η ποιότητα μετράει
Όταν η συζήτηση φτάνει σε ένα προϊόν τόσο διαδεδομένο (συνεπώς, μαζικά παραγόμενο), η ποιότητα μετράει. Ως επίμονοι foodies, αναζητούμε συνεχώς το καλύτερο: ψάχνουμε, ταξιδεύουμε, δοκιμάζουμε – και, όταν βρούμε αυτό που μας ικανοποιεί, το προτείνουμε.
Μία από τις τελευταίες αναζητήσεις μας για ένα τσίπουρο που θα αγαπάμε να καταναλώνουμε μας έφερε στο χωριό Άμπελοι, 15 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Εκεί όπου λειτουργεί το «Κτήμα τ’ Αποστόλη», ένα οινοποιείο που δημιούργησε το 2004 ο Απόστολος Γούλας (με κλήματα που ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, είχε φέρει στη νέα του πατρίδα από τα πατρογονικά του εδάφη, στη Βάρνα τής Ανατολικής Ρωμυλίας), με όραμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επισκέψιμου οινοποιείου. Φέτος τη σκυτάλη πήρε η τρίτη γενιά τής οικογένειας (στο πρόσωπο της κόρης τού Απόστολου, της Κωνσταντίνας, μιας νέας γυναίκας με πολυετείς σπουδές και προϋπηρεσία σε φημισμένα οινοποιεία τής Γαλλίας και της Βορείου Ελλάδας), σηματοδοτώντας, με τη σχεδόν ολοκληρωτική ανακαίνιση του κτήματος, τη στροφή τής οικογένειας στον οινοτουρισμό.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πολλά άλλαξαν. Ορισμένα, όμως, παρέμειναν (ευτυχώς) τα ίδια. Όπως το εξαιρετικό τσίπουρο που παράγει το «Κτήμα τ’Αποστόλη» (το οποίο, εκτός από οινοποιείο, είναι και ένα καταπληκτικό αποσταγματοποιείο). Προϊόν τού μόχθου των ανθρώπων του, ένα φίνο και αρωματικό τσίπουρο διπλής απόσταξης, ελαφρύ και γλυκόπιοτο, με ή χωρίς γλυκάνισο, σήμα κατατεθέν τού αποσταγματοποιείου ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Ήταν ένα από τα πρώτα στη χώρα μας που πιστοποιήθηκαν ως βιολογικά, καθώς φτιάχνεται με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (δεν είναι τυχαίο ότι το κτήμα έλαβε Βραβείο Καλής Πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, καλλιεργώντας τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές ποικιλίες σε ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 65 στρεμμάτων).
Το τιμήσαμε αρκούντως στη διάρκεια της παραμονής μας στο «Κτήμα τ’Αποστόλη» – η εμπειρία τού να απολαμβάνεις ένα τέτοιο προϊόν στη γη τής παραγωγής του, με καλή παρέα απέναντί σου και με νοστιμιές στο τραπέζι σου, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Και επειδή είναι τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η απόδραση στις Σέρρες θα επαναληφθεί πολύ σύντομα…
INFO: Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το «Κτήμα τ’ Αποστόλη», στέλνοντας email στη διεύθυνση info@ktimatapostoli.gr.