fbpx

Citymagthess.gr

Από τα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα

Μοιραστείτε το

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).

Πιστοί στο ραντεβού μας εδώ, να σας προσφέρουμε τα καλύτερα κρασιά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Όπως κάθε φορά, έτσι και σ’ αυτό το τεύχος δοκιμάζουμε κρασιά τού τόπου μας, αλλά και κρασιά τού διεθνή αμπελώνα, που εισάγονται στην Ελλάδα και έχουν απήχηση στις προτιμήσεις τού κοινού. Αυτήν τη φορά θα δοκιμάσουμε και θα σας προτείνουμε ένα ερυθρό κρασί από την Αυστραλία, ένα αφρώδες από την Ισπανία, ένα ερυθρό από την Ιταλία και ένα λευκό από τη Γερμανία.

01

Yalumba 2016, Coonawarra Estate, Αυστραλία

Ένα από τα κρασιά που δοκιμάσαμε (και συστήνουμε ανεπιφύλακτα) είναι το Cabernet Sauvignon Yalumba, από την περιοχή τής Κουναγουάρα, στη Νότια Αυστραλία. Το στιλ των κρασιών τής συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ ιδιαίτερο, χάρη στην εδαφική ιδιομορφία της, όπου κυριαρχεί το κοκκινόχωμα. Τα κρασιά τής Κουναγουάρα διακρίνονται από τονισμένη οξύτητα, πλούσιο σώμα, είναι αρκετά ζεστά σε αλκοόλ, έχουν έντονες τανίνες (αλλά, συγχρόνως, πολύ καλά δομημένες) και μακρά επίγευση. Τα αρώματα βατόμουρου και μαύρων φρούτων, βιολέτας, αλλά και μέντας συνθέτουν ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων στη μύτη και στην παλέτα μας. Τα κρασιά τής συγκεκριμένης περιοχής έχουν δυνατότητες παλαίωσης που ξεπερνά τα πέντε έτη, είναι παγκοσμίου φήμης και πολλές φορές ιδιαιτέρως ακριβά. Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται value-for-money.

02

Cava Reserva Brut, Castillo Di Montblanc, Ισπανία

Στη συγκεκριμένη φιάλη κρύβεται ένα αφρώδες κρασί από την Ισπανία (των ποικιλιών Macabeu, Xarel.lo και Parellada). Η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στη φιάλη για 24 μήνες, σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Σερβίροντάς το, παρατηρούμε ένα κρασί με χρυσαφένιες αποχρώσεις και φυσαλίδες που χοροπηδούν, σαν να θέλουν να ξεπηδήσουν από το ποτήρι. Αρωματικά εντοπίζουμε λευκόσαρκα φρούτα (όπως μήλο και αχλάδι), σε συνδυασμό με εσπεριδοειδή (όπως το λάιμ και το λεμόνι), αλλά και νύξεις λουλουδιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επίγευσή του είναι πλούσια και μακρά σε διάρκεια. Ιδανικό ως απεριτίφ και για να ξεκινήσετε ένα δείπνο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με όστρακα και ωμά θαλασσινά.

03

Tenuta Frescobaldi di Castiglioni 2016, Frescobaldi, Ιταλία

Το συγκεκριμένο κρασί από την Τοσκάνη (με ονομασία προέλευσης «Tenuta di Castiglioni») μάς έρχεται από ένα εκ των σπουδαιότερων και αρχαιότερων οινοποιείων τής Ιταλίας, το Frescobaldi. Ένα μπλεντ Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese και Cabernet Franc με τονισμένη οξύτητα, έντονες και ταυτόχρονα βελούδινες τανίνες, μεγάλη διάρκεια αρωμάτων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών, παρουσιάζει καταπληκτική αρμονία και τέλεια φινέτσα. Η παλαίωσή του σε δρυ προσδίδει αρώματα βανίλιας και καπνού και το καθιστά εξαιρετικό ταίριασμα με φαγητά όπως το κυνήγι, τα χοιρινά κρέατα και το μοσχάρι. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό λιπαρών κρεάτων και κρεάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη, αλλά και μιας ποικιλίας τυροκομικών.

04

Forster Pechstein 2013 Library Release, Villa Wolf, Γερμανία

Με δύο λέξεις, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «έρωτας και εθισμός». Το συγκεκριμένο κρασί (ποικιλίας Riesling) προέρχεται από το αμπελοτόπι Forster Pechstein, στην ευρύτερη περιοχή τού Πφαλτς, όπου βρίσκεται το οινοποιείο Villa Wolf. Η συγκεκριμένη φιάλη χαρακτηρίζεται ως «Library Release», καθώς, παρότι ο τρύγος είναι εσοδείας 2013, το κρασί κυκλοφόρησε μόλις φέτος, αφού παλαίωσε έναν χρόνο στις οινολάσπες του και έπειτα αφέθηκε να παλαιώνει στη φιάλη του. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, διακρίνεται από την έντονη οξύτητα και τον petrol και mineral χαρακτήρα του (προϊόν τού μαύρου βασάλτη στο υπέδαφος του αμπελώνα). Αρωματικά συναντάμε πυρηνόκαρπα φρούτα (όπως βερίκοκο και ροδάκινο), αλλά και νότες λάιμ και φρούτων τού πάθους. Στο στόμα συναντάμε νότες μελιού, ενώ τα βερίκοκα και τα ροδάκινα παραπέμπουν σε γλυκά τού κουταλιού και μαρμελάδες, προσδίδοντας στο κρασί περιπλοκότητα και μια γλυκιά φινέτσα.


«ΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΛΑΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΠΙΝΩ ΑΣΤΕΡΙΑ!»

ΝΤΟΜ ΠΕΡΙΝΙΟΝ
[γάλλος μοναχός, ο εφευρέτης τής σαμπάνιας (όταν την ανακάλυψε στο κελάρι τής μονής), 1638-1715]

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες