Υπάρχουν ορισμένα μπαρ και εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο του χρόνου και τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο πέρασμα των ετών και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό τής πόλης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα είναι ακόμη καλύτερα από τα πρώτα χρόνια τής λειτουργίας τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση ανήκει και το «Αρχέγονο» στη Μαρτίου.
Παρότι ο επισκέπτης, βλέποντας τη διακόσμησή του (με το μεγάλο, ξύλινο μπαρ, τους δερμάτινους καναπέδες, το δάπεδο από σανίδια, τον τούβλινο τοίχο και τον χαμηλό φωτισμό), θα θεωρήσει ότι βρίσκεται σε μια τυπική βρετανική παμπ, στην πραγματικότητα το «Αρχέγονο» είναι μια εξαιρετική gastropub. Αν δεν έχετε ακούσει προηγουμένως τον όρο, επιτρέψτε μου να σας τον εξηγήσω: πρόκειται για έναν συνδυασμό τριών διαφορετικών ειδών – της παμπ, του μπαρ και του ρεστοράν. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυαστούν σωστά, πράγμα που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται αρμονικά.
Περί μπίρας
Βασικό στοιχείο κάθε παμπ που σέβεται τον εαυτό της είναι η ποικιλία στις μπίρες, η ποιότητά τους και η σπανιότητα στις ετικέτες. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μπίρες, το «Αρχέγονο» τα καταφέρνει περίφημα από το 1996 (για να σας γλιτώσουμε από τις προσθαφαιρέσεις, είναι 24 ολόκληρα χρόνια). Η λίστα τού καταστήματος περιλαμβάνει κυρίως μικροζυθοποιίες, με σημαντικό μέρος τους να καταλαμβάνει το gypsy brewing (και πάμε πάλι σε επεξήγηση: ο όρος αποδίδεται στα Ελληνικά ως «νομαδική ζυθοποίηση». Πρόκειται για παραγωγή ποιοτικής μπίρας στην ουσία από… τρελοπαρέες, που έχουν τις γνώσεις και το μεράκι για τη δημιουργία μπίρας. Νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις κάποιου ζυθοποιού, βράζουν τη μπίρα και τη μοιράζονται με όσο περισσότερους μπορούν, ακολουθώντας πάντοτε πιστά τη νομοθεσία σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αξίζει να τις δοκιμάσετε).
Και μια και ανέφερα τη λέξη «δοκιμή», οφείλω να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για την παλέτα γευσιγνωσίας μπίρας. Με εξαιρετική τιμή για την ποσότητα μπίρας που θα καταναλώσετε, μπορείτε να απολαύσετε 4, 6 ή 8 ποτήρια μπίρας (σε μικρότερη, βέβαια, ποσότητα από τις κανονικές μερίδες). Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να επιλέξετε από τα 17(!) βαρέλια μπίρας του «Αρχέγονου» (που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) τις μπίρες τής αρεσκείας σας. Θα έρθουν στο τραπέζι σας με το συνοδευτικό ενημερωτικό δελτίο, που θα εξηγεί τι ακριβώς πίνετε. Από εκεί και πέρα, θα βρείτε και περισσότερες από 100 ετικέτες σε μπουκάλι.
Οι επιλογές για φαγητό
Η κουζίνα τής gastropub ανοίγει στις έξι το απόγευμα. Πέραν της ποικιλίας λουκάνικων (που πολύ σωστά φαντάζεστε ότι διαθέτει), ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει δροσερές σαλάτες, steak sandwich, παραδοσιακό currywurst και μια σειρά από κυρίως πιάτα. Θα αναφέρω μόνο το hangover burger, που είναι «δυναμίτης»: αποτελείται από ψωμάκι μπριός, 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ψητό μπέικον, τσένταρ, ντομάτα, πίκλες, mesclun, σάλτσα μπάρμπεκιου και Φιλαδέλφεια. Συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες. Υπάρχει κάτι καλύτερο για τη μπίρα σας;