fbpx

Citymagthess.gr

Αυτό το Σάββατο συζητάμε για την οινική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας (και δοκιμάζουμε εκλεκτά κρασιά και νοστιμιές)

Μοιραστείτε το

Η μακρόχρονη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του κρασιού και της αμπελουργίας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοιχτής εκδήλωσης με τίτλο «Το κρασί: μια ελληνογαλλική υπόθεση», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, από τις 10:00 ώς τις 16:30, στην αίθουσα Allatini-Dassault.

Οινοπαραγωγοί και ειδικοί του κρασιού από την Ελλάδα και τη Γαλλία συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση, που στόχο έχει να αναδείξει αφενός την επιρροή και τη συμβολή της γαλλικής τεχνογνωσίας στην αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα και του ελληνικού κρασιού και αφετέρου τις συνεχιζόμενες ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα απέναντι στην κλιματική κρίση, που απειλεί και τους αμπελώνες.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινοποιός-ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου, η Μαρία Δήμου, υπεύθυνη μάρκετινγκ-οινοχόος στο Κατώγι Αβέρωφ, και ο Ιάσωνας Λίγας, οινοποιός-ιδρυτής του Κτήματος Βοή, θα συζητήσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι για το πώς η Γαλλία, αποτελώντας πρωτοπόρα δύναμη στην παραγωγή κρασιού εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους οινοποιούς και τους οινολόγους στην Ελλάδα. Πολλοί εξ αυτών σπούδασαν στη Γαλλία και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εφάρμοσαν γαλλικές τεχνικές και μεθόδους, συμβάλλοντας στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα (αρχικά φυτεύοντας γαλλικές ποικιλίες αμπέλου, όπως το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon, για να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην παραγωγή, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν σταδιακά στην αξιοποίηση ελληνικών ποικιλιών, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις γηγενείς ποικιλίες). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Άγγελος Ν. Βάσσος.

Στο δεύτερο μέρος, ο καθηγητής Αμπελουργίας στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς θα εξηγήσει πώς οι ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Γαλλία. Στη συνέχεια, σε απευθείας σύνδεση με τη Γαλλία, η Στεφανί Πραμπονό, οινολόγος και ειδική σύμβουλος του εργαστηρίου Νατολί & Συνεργάτες, θα αναφερθεί στα πρώτα αποτελέσματα των πειραματισμών με ελληνικές ποικιλίες σε γαλλικό έδαφος που έχει ήδη κάνει το Κτήμα Μας ντε λα Σεράν στην περιοχή Languedoc της Νότιας Γαλλίας. Τέλος, η συγγραφέας και οινολόγος Φλοράνς Τιλκένς-Ζωτιάδη θα επικεντρωθεί στην καινοτομία που περνά μέσα από παραδοσιακές τεχνικές στην καλλιέργεια των αμπελιών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια δοκιμή κρασιών από τα κτήματα Γεροβασιλείου, Κατώγι Αβέρωφ και Βοή, συνοδεία εδεσμάτων από τον σεφ Γιώργο Παλισίδη.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Citymag.

Info: Η είσοδος είναι ελεύθερη με την προϋπόθεση προεγγραφής στον σύνδεσμο https://forms.gle/Wse2fRcnwcpsBTuk6. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή του Κτήματος Γεροβασιλείου, του Κατωγιού Αβέρωφ και του Κτήματος Βοή.

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες