Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier στο «Classico» bistro moderne (papadopouloschris96@gmail.com)
Πρώτο τεύχος τού 2023 και θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία, όμορφες στιγμές και ωραία κρασιά. Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για οίνους που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την περίοδο των εορτών, κατά την οποία τα μαγαζιά ξαναγέμισαν μετά από δύο χρόνια περιορισμών και εμείς, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να δημιουργήσουμε όμορφες εμπειρίες για όλους.
Δύο λευκά και δύο κόκκινα έχει το μενού: δύο ελληνικά (ένα λευκό, ένα ερυθρό), ένα λευκό από τη Νέα Ζηλανδία και άλλο ένα ερυθρό από την Αργεντινή. Από όλα τα μήκη και τα πλάτη τού πλανήτη, με λίγα λόγια…
01
Μαλαγουζιά 2022, Κτήμα Κίτρους, Πιερία, Ελλάδα
Μία από τις πιο νόστιμες, καλοδουλεμένες και πλέον αγαπημένες Μαλαγουζιές τής Ελλάδας. Η Μαλαγουζιά Κίτρους 2022, από την Πύδνα Πιερίας, αναδεικνύει την τυπικότητα της ποικιλίας, καθώς η έντονη οξύτητα, το γεμάτο σώμα και η φρεσκάδα δίνουν τη σκυτάλη στα λευκόσαρκα φρούτα και τα εσπεριδοειδή. Έχει οινοποιηθεί με αγάπη, για να συνοδεύει θαλασσινά, ψάρια, αλλά και λευκά κρέατα.
Τιμή: από €10-€12.
02
Ήδυσμα Δρυός Xi 2018, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα, Ελλάδα
Ένα από τα πιο αγαπητά οινοποιεία τής Βόρειας Ελλάδας, από το Μικροχώρι Δράμας, είναι το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Έχει αγαπηθεί όσο λίγα χάρη στη σειρά «Τέχνη Αλυπίας», ενώ από τα αγαπημένα μου είναι το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, ένα από τα κατεξοχήν premium ελληνικά Chardonnay. Αυτήν τη φορά δοκιμάζουμε την τελευταία προσθήκη τής σειράς «Ήδυσμα Δρυός» τής ποικιλίας Ξινόμαυρο (εξ ου και το όνομα Xi). Μπορεί, όταν ακούμε «Ξινόμαυρο», να περιμένουμε κρασιά τής Νάουσας και του Αμυνταίου, ωστόσο οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Καλαϊτζίδης μάς εκπλήσσουν ευχάριστα για ακόμη μία φορά. Μετά από αρκετά χρόνια και πολλές δοκιμές, μας συστήνουν το «Ήδυσμα Δρυός Xi», το οποίο ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια (ένα στα δύο είναι καινούργιο) για 12 μήνες. Ένα μοντέρνο, αλλά και με ρουστίκ χαρακτήρα την ίδια στιγμή Ξινόμαυρο, με γεμάτο σώμα, οξύτητα υψηλή και τανίνες έντονες και καλοδουλεμένες. Αρωματικά έχει τις νότες τής λιαστής ντομάτας και της ελιάς, ενώ μπαχαρικά και νότες καπνού και βανίλιας δημιουργούν πολυπλοκότητα και αρωματικό χαρακτήρα. Δοκιμάστε το τώρα, παλαιώστε όμως και μερικές φιάλες για 5-10 χρόνια.
Τιμή: από €25-€30.
03
Chardonnay Reserve 2017, Villa Maria Winery, Νέα Ζηλανδία
Είναι αλήθεια ότι είμαι φανατικός των Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι το οινοποιείο Villa Maria μάς προσφέρει κάθε χρόνο εξαιρετικά κρασιά από τη χώρα που βρίσκεται σε ένα από τα νοτιότερα μέρη τού νοτίου ημισφαιρίου. Αυτήν τη φορά, μας έχει εκπλήξει ένα Chardonnay. Το Chardonnay Reserve τής εσοδείας τού 2017, από την περιοχή Χοκς Μπέι, που βρίσκεται στο βόρειο νησί τής χώρας των Μαορί, ωριμάζει σε βαρέλια, αποκτώντας όγκο, δομή και αρώματα βανίλιας. Η οξύτητά του είναι τραγανή, ενώ αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως το ροδάκινο, παντρεύονται με ανθικές νότες, σε ένα κρασί με πλούσιο σώμα.
Τιμή: από €20-€25.
04
Bonarda La Esperanza, El Enemigo, Μεντόζα, Αργεντινή
Πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει κρασιά με προέλευση την Αργεντινή, την πατρίδα τού γαλλικού ερυθρού Malbec, που έχει βρει εκεί τον τόπο του και μας έχει δώσει ορισμένα από τα σπουδαιότερα κρασιά τού κόσμου. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την τοπική ερυθρή (και σπάνια) ποικιλία Bonarda. Από τη Μεντόζα τής Αργεντινής και το σπουδαίο οινοποιείο El Enemigo θα δοκιμάσετε ένα κρασί εθιστικό, από αμπέλια που μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής. Σώμα μέτριο, δροσιστική οξύτητα και βελούδινες τανίνες μάς δίνουν ένα κρασί με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, όπως το κεράσι, το βατόμουρο και το δαμάσκηνο, σε συνδυασμό με γλυκά μπαχαρικά, όπως η γλυκόριζα.