Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).
Αφήνουμε οριστικά το καλοκαίρι πίσω μας και προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα που έρχεται. Ένας χειμώνας που δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει.. Ευχή όλων, να αποφύγουμε ένα νέο λόκντάουν και μια καραντίνα που θα βάλει ξανά στον πάγο όλες τις δραστηριότητες. Για τους εργαζόμενους στον κλάδο τής εστίασης, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή… Σκεπτόμενοι θετικά, ωστόσο, προετοιμαζόμαστε, με την ελπίδα ότι οι χώροι εστίασης θα παραμείνουν ανοιχτοί και ότι θα είμαστε πάλι εδώ, για να δοκιμάζουμε κρασιά που θα αποτελέσουν τις επιλογές μας το επόμενο διάστημα.
01
Αστρολάβος, Lacovino Winery, Λακωνία
Για το συγκεκριμένο οινοποιείο σάς γράψαμε και σε προηγούμενο τεύχος. Πρόκειται για ένα νέο οινοποιείο στην περιοχή Βλαχιώτης Λακωνίας, στην Πελοπόννησο. Αυτήν τη φορά δοκιμάζουμε το κρασί Αστρολάβος, από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μονεμβασιά. Στη μύτη αναγνωρίζουμε μέτριας έντασης αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, ενώ στο στόμα κυριαρχεί η δροσιστική του οξύτητα και το φρουτώδες προφίλ τού κρασιού. Διακρίνουμε ωραία ισορροπία και δομή, σε συνδυασμό με μια μεταλλικότητα, την οποία προσδίδει το Ασύρτικο. Συναντάμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μπλεντ τριών ελληνικών ποικιλιών, που μας δίνει ένα κρασί που πίνεται μόνο του ή συνδυάζεται με σαλάτες, θαλασσινά και ψάρια.
02
Château de Pampelonne Legende, Côtes de Provence, Γαλλία
Από την πιο φημισμένη για τα ροζέ κρασιά της περιοχή τού πλανήτη σίγουρα θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρασιά. Το Legende από το Château de Pampelonne είναι ένα από αυτά. Το Château de Pampelonneέχει πάρει το όνομά του από τον λόφο Παμπελόν, που καταλήγει στην Πλαζ ντε Παμπελόν, δίπλα στο Σεν Τροπέ. «Legende», επειδή αποτελεί ένα μικρό «διαμάντι» για το οινοποιείο. Ένα μπλεντ των ποικιλιών Grenache και Cinsault, παράγεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων. Ανοιχτό ροζ χρώμα, χαρακτηριστικό των κρασιών τής Προβηγκίας, δροσιστική οξύτητα, αρώματα κόκκινων φρούτων και μακρά επίγευση, μας έκαναν να το αγαπήσουμε. Το ήπιαμε σκέτο, το ήπιαμε με μια νόστιμη φρουτοσαλάτα, το δοκιμάσαμε με θαλασσινά, αλλά και με ψάρι. Σε κάθε περίπτωση, το προτείνουμε.
03
Pinot Noir, Villa Wolf, Γερμανία
Πάμε να δούμε και ένα ερυθρό κρασί με καταγωγή από το Πφαλτς τής Γερμανίας, που μπορούμε να πιούμε το καλοκαίρι και να μας εκπλήξει. Το Pinot Noir, από τη φύση του ως ποικιλίας, ξεχωρίζει για την ωραία οξύτητα και τις βελούδινες τανίνες του. Έτσι κι εδώ, σε συνδυασμό με τα κόκκινα και τα μαύρα φρούτα (όπως το κεράσι), αλλά και τα μπαχαρικά, αποτελεί αγαπημένη καθημερινή συνήθειά μας. Δοκιμάστε να δροσίσετε λίγο το συγκεκριμένο κρασί, για να σπάσουμε τα ταμπού ότι το κόκκινο κρασί πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου (14-16 βαθμούς). Δεν θα το παρακάνουμε, όμως… Στους 12-14 βαθμούς, μόνο του ή με μια ταλιάτα μόσχου με πουρέ σελινόριζας, θα αποτελέσει ένα κρασί που θα αναζητάτε συχνά.
04
2 Ζωές, Οινοποιείο 3 Γενιές, Πέλλα
Το ερυθρό κρασί τού οινοποιείου «3 Γενιές» τής οικογένειας Θωμαΐδη μάς εξέπληξε. Αποτελούμενο από τις ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon και Ξινόμαυρο (με κυρίαρχο το Merlot), θυμίζει ένα τυπικό Merlot, που προέρχεται από πιο ψυχρά κλίματα. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι, το βατόμουρο και το δαμάσκηνο, βοτανικότητα (χάρη στο ψυχρό κλίμα τής περιοχής), πράσινη πιπεριά και νότες καραμέλας (αποτέλεσμα της παλαίωσής του σε αμερικανικά βαρέλια). Η κομψότητά του βρίσκεται στο γεμάτο σώμα, την τονισμένη οξύτητα και τις έντονες, αλλά ταυτόχρονα μακρές, βελούδινες τανίνες του. Η επίγευσή του έχει μεγάλη διάρκεια. Πρόκειται για ένα value-for-money κρασί, με δεδομένο ότι μπορεί να σταθεί δίπλα σε μεγάλα Merlot τής Γαλλίας, της Ιταλίας ή του Νέου Κόσμου. Απολαύστε το με ταλιάτα bavette και baby πατάτες deep fried.
«Η ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΞΥΛΟ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΠΙΝΕΤΑΙ, ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ».