Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier στο «Classico» bistro moderne (papadopouloschris96@gmail.com)
Όπως κάθε μήνα, έτσι και σε αυτό το τεύχος επιλέγουμε τέσσερα κρασιά που ελπίζουμε να δοκιμάσετε και να σας αρέσουν, όπως άρεσαν και σ’ εμάς. Σε κάθε τεύχος φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλομορφία και πλουραλισμός ως προς τις ποικιλίες, τις περιοχές και το χρώμα των κρασιών, για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα. Αυτήν τη φορά επιλέγουμε ένα ελληνικό Chardonnay, ένα λευκό από τον ισπανικό Βορρά, ένα γαλλικό ροζέ και ένα καλιφορνέζικο ερυθρό.
01
Chardonnay Ήδυσμα Δρυός 2022, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα.
Οι συστάσεις για το Κτήμα Τέχνη Οίνου είναι περιττές. Ποιος δεν έχει πιει Τέχνη Αλυπίας λευκό τουλάχιστον μία φορά; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι προφανής. Το οινοποιείο από τη Δράμα, πέρα από τις γνωστές ετικέτες με την ονομασία «Τέχνη Αλυπίας», δημιουργεί και άλλα, εξαιρετικά κρασιά, όπως το Chardonnay Ήδυσμα Δρυός. Ένα κρασί με πολυπλοκότητα, φινέτσα και ισορροπία, που διαθέτει μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Παίρνει το όνομά του από τη δρυ, ελέω της ωρίμανσής του σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια για έξι μήνες, στοιχείο που του προσδίδει όγκο, πυκνότητα και κρεμώδη υφή. Αρωματικά συναντάμε τα πυρηνόκαρπα βερίκοκα και ροδάκινα, εσπεριδοειδή και νότες βανίλιας και ξηρών καρπών. Η οξύτητα είναι υψηλή, η επίγευσή του μακρά και κρεμώδης.
Τιμή: θα το βρείτε μεταξύ €17-€19.
02
Marko Gure Arbasoak 2021, Oxer Wines, Ισπανία.
Ένας από τους πιο κουλ τύπους που έχω γνωρίσει όσα χρόνια ασχολούμαι με το κρασί είναι ο Oxer. Στον ισπανικό Βορρά, κοντά στο Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν, δημιουργεί κρασιά υψηλού επιπέδου, σε μια περιοχή που φημίζεται για τη γαστρονομία της. Από το χωριό Κορτεθούμπι της Ισπανίας, με ονομασία προέλευσης «Bizkaiko Txakolina». Το κρασί φτιάχνεται από τις λευκές ποικιλίες Hondarribi Zuri Zerratia, Hondarribi Zuri και Izkiota Txikia (φημισμένο μπλεντ για τα κρασιά της Τσακολίνα). Ζυμώνεται σε μεγάλο ποσοστό σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια και μέρος του σε δεξαμενές, ενώ στη συνέχεια παλαιώνει για 9 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες. Στη μύτη και το στόμα συναντάμε αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, όπως επίσης ανθικές νότες και νύξεις βοτάνων. Η οξύτητά του, δροσιστική, με γεμάτο σώμα και κρεμώδη υφή. Πρόκειται για ένα κρασί με πολυπλοκότητα και ιδιαίτερα ορυκτό χαρακτήρα.
Τιμή: θα το βρείτε μεταξύ €29-€32.
03
By Ott 2022, Domaines Ott, Γαλλία.
Ένα από τα κορυφαία οινοποιεία παραγωγής ροζέ κρασιών στον κόσμο (τα καλύτερα ροζέ προέρχονται από τη Νότια Γαλλία, την Κυανή Ακτή και, πιο συγκεκριμένα, από την ευρύτερη περιοχή της Προβηγκίας). Ο καλοκαιρινός προορισμός που επιλέγει για τις διακοπές του το διεθνές τζετ σετ δεν φημίζεται μόνο για τις παραλίες και το Σεν Τροπέ, αλλά και για τα σπουδαία κρασιά του. Το Domaine Ott έχει δημιουργήσει το κορυφαίο, ίσως, ροζέ του κόσμου, το Etoile, έχτισε τη φήμη του με το Domaine Ott Chateau Romassan, ενώ παράγει και το by Ott, ως πιο προσιτή ετικέτα. Το by Ott είναι μια value-for-money επιλογή με αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού και φράουλας, αλλά και πυρηνόκαρπων (ροδάκινο, βερίκοκο), ενώ νότες γλυκών μπαχαρικών συμπληρώνουν το μπουκέτο. Η δροσιστική οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για ψαροφαγική ωμοφαγία ή και μόνο του.
Τιμή: θα το βρείτε μεταξύ €22-€24.
04
Zinfandel 2020, Wente Vineyards, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Το Zinfandel αποτελεί την εθνική ποικιλία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ευδοκιμώντας στην περιοχή της Καλιφόρνιας. Η συγκεκριμένη, ερυθρή ποικιλία έχει βρει το τερουάρ της στη δυτική όχθη των ΗΠΑ, προσφέροντάς μας εξαιρετικά κρασιά. Το οινοποιείο Wente, στη Λίβερμορ Βάλεϊ, συλλέγει τα σταφύλια της ποικιλίας Zinfandel από την τοποθεσία Μπάγιερ Ραντς, παράγοντας ένα κρασί με μέτριο σώμα, τονισμένη οξύτητα, «στρογγυλές» και καλοδουλεμένες τανίνες και μακρά επίγευση ώριμων φρούτων. Αρωματικά συναντάμε γλυκά βατόμουρα και κεράσι, νότες ξηρών καρπών, βανίλιας και δρυός, εξαιτίας (και) της παλαίωσής του σε δρύινα βαρέλια.