Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier στο «Classico» bistro moderne (papadopouloschris96@gmail.com)
Σε αυτό το τεύχος προτείνουμε τέσσερα κρασιά, των οποίων την πορεία παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια, διακρίνοντας την εξέλιξή τους. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις σοδειές τους, παρουσιάζουμε την τρέχουσα σοδειά, που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά, αναμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη. Ένα ταξίδι κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα – πιο συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική, την Επανωμή και τον Αχινό Φθιώτιδας, με μια κατ’ εξαίρεση «εξόρμηση» στη Νοτιοδυτική Γερμανία.
01
Άκραθως Όρος 2021, Newlands Winery (Χαλκιδική, Ελλάδα)
Το Άκραθως Όρος είναι ένα μπλεντ των ποικιλιών Ασύρτικο και Sauvignon Blanc. Ένα μπλεντ που εμείς, στη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε αγαπήσει ιδιαιτέρως. Στην ορεινή Χαλκιδική, μία ανάσα από το Άγιον Όρος, συναντάμε ένα σχετικά νέο οινοποιείο που μας συστήθηκε πρώτη φορά με την εσοδεία τού 2017. Εδώ, το Ασύρτικο μας δίνει τη δροσιστική του οξύτητα και το Sauvignon Blanc τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αρώματα εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ και αχλαδιού, νύξεις φυτικών στοιχείων και πλούσια, κρεμώδης, λεμονάτη επίγευση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έτερο λευκό τού κτήματος, το Ασύρτικο της εσοδείας τού 2017, βραβεύτηκε στα περσινά βραβεία τής Θεσσαλονίκης ως το καλύτερο Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης για το 2021.
02
Nautilus 2021, La Tour Melas (Αχινός, Ελλάδα)
Ίσως το πιο value-for-money ροζέ κρασί τής ελληνικής αγοράς. Ένα ροζέ που έχει αγαπηθεί από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό χάρη στην εξαιρετική σχέση (εξαίρετης) ποιότητας – τιμής. Ο «Ναυτίλος» οινοποιείται στα πρότυπα της Προβηγκίας, με ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα και ποικιλιακή σύνθεση που θυμίζει Γαλλία, αφού το ελληνικό Αγιωργίτικο συνοδεύουν αρμονικά το Syrah και το Grenache. Το οινοποιείο La Tour Melas, από τον Αχινό Φθιώτιδας, μας σύστηθηκε με το Idylle, ενώ τα τελευταία χρόνια μάς παρουσίασε και το μικρό του «αδελφάκι», το «Nautilus». Ένα κρασί που κάθε χρόνο παρουσιάζει εξέλιξη, ξεχωρίζει για τη δροσερή του οξύτητα, τα έντονα αρώματα φράουλας και κερασιού, την απαράμιλλη φινέτσα και τη μακρά επίγευσή του. Ιδανική επιλογή by the glass, γευστικά ταιριάζει με σαλάτες και θαλασσινά.
03
Pinot Noir 2020, Villa Wolf (Πφαλτς, Γερμανία)
Μία από τις πρώτες επιλογές μου όταν επισκέπτομαι ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ είναι το Pinot Noir από το οινοποιείο Villa Wolf. Ένα ερυθρό κρασί με καταγωγή από το Πφαλτς τής Γερμανίας, ιδιοκτησίας τού κορυφαίου οινοποιού Dr. Loosen. Το Pinot Noir, από τη φύση του ως ποικιλίας, ξεχωρίζει για την ωραία οξύτητα και τις βελούδινες τανίνες του. Τα κόκκινα και μαύρα φρούτα, όπως το κεράσι, αλλά και τα μπαχαρικά συνθέτουν ένα ωραίο μπουκέτο αρωμάτων. Δοκιμάστε να δροσίσετε λίγο το συγκεκριμένο κρασί – ας σπάσουμε το ταμπού ότι το κόκκινο κρασί πίνεται μόνο σε θερμοκρασία δωματίου (στους 14-16 βαθμούς).
04
Syrah 2020, Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανωμή, Ελλάδα)
Ένα από τα διαχρονικά ελληνικά Syrah έρχεται από το Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανωμή τής Θεσσαλονίκης. Ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου και η νέα γενιά τής οικογένειας συνεχίζουν να μας προσφέρουν κορυφαία κρασιά. Μπορεί τα λευκά να είναι η «αιχμή τού δόρατος» του Κτήματος, ωστόσο μας χαρίζουν και εξαιρετικά ερυθρά. Στη συγκεκριμένη φιάλη έχουμε ένα Syrah με πολυπλοκότητα, πλούσιο σώμα, ωραία δομή και οξύτητα, αλλά και έντονες τανίνες (οι οποίες όμως είναι στρογγυλές και καλοδουλεμένες και όχι επιθετικές). Η παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια τού δίνει έναν πιο «toast» χαρακτήρα, μακρά, πιπεράτη επίγευση και αρκετά χρόνια παλαίωσης μπροστά του. Κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα, τα μπαχάρια, νότες δέρματος και σοκολάτας. Συνοδεύει άρτια κόκκινα κρέατα, πικάντικα φαγητά και αρνάκι.