Το «The Festival Daios Cove x The Clumsies in collaboration with Moët Hennessy» διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Σε τέσσερις υπέροχους χώρους του Daios Cove –το εστιατόριο Ocean Restaurant, το Ocean Bar, το Culinary School και το μπαρ Crystal Box–, οι φιλοξενούμενοι και οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην τέχνη του fine drinking, της γαστρονομίας και της μουσικής.
Γαστρονομία
Άλβαρο Κλαβίχο
Veuve Clicquot Champagne Dinner
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Ocean Restaurant
Μια εμπειρία γαστρονομίας και fine drinking υψηλού επιπέδου. Το The Festival Daios Cove x The Clumsies, σε συνεργασία με τη Moët Hennessy, παρουσιάζει ένα μοναδικό δείπνο σαμπάνιας από τον βραβευμένο σεφ Άλβαρο Κλαβίχο, που συνδυάζει την εκλεπτυσμένη φύση της Veuve Clicquot με κοκτέιλ εμπνευσμένα από το Eminente Rum, από τους διακεκριμένους mixologists Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση (από το βραβευμένο μπαρ The Clumsies).
Ο Άλβαρο Κλαβίχο είναι ο σεφ πίσω από το El Chato, το επιτυχημένο σύγχρονο μπιστρό στη Μπογκοτά, όπου γράφεται ένα νέο κεφάλαιο της κολομβιανής κουζίνας. Έχει θέσει ως αποστολή του να επαναπροσδιορίσει τις τοπικές γεύσεις, εξερευνώντας τη χώρα του και την ατελείωτη λίστα προϊόντων που μπορεί να προσφέρει. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, το El Chato έχει γίνει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Λατινική Αμερική.
Η εμμονή μπορεί να είναι μια ατέλειωτη πηγή ενέργειας που οδηγεί σε σπουδαία πράγματα. Στην περίπτωση του σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίου Άλβαρο Κλαβίχο, η εμμονή του να κάνει πάντοτε τα πράγματα καλύτερα και να ανακαλύπτει την ατέλειωτη λίστα προϊόντων που προσφέρει η πατρίδα του, η Κολομβία, έχει μετατραπεί στη μεγάλη επιτυχία του El Chato. Είναι ένα από τα δύο εστιατόρια στη χώρα του που περιλαμβάνονται στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου (στην 33η θέση), ενώ το 2023 κατέλαβε την αξιοσημείωτη 5η θέση στην ίδια λίστα για τη Λατινική Αμερική.
Ο Κλαβίχο αποδίδει αυτήν την επιτυχία στα χρόνια της εμπειρίας του (που ξεκίνησαν με τον ίδιο ως λαντζέρη στο Παρίσι και τον οδήγησαν από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη), αλλά και στον χαρακτήρα του, που τον σπρώχνει να πηγαίνει ενάντια στο κατεστημένο.
Ο σεφ οδηγεί σε πιάτα που επανεκπαιδεύουν τον ουρανίσκο. Έτσι, δημιουργεί μια νέα και συναρπαστική κολομβιανή κουζίνα στο El Chato, ένα όνομα που επέλεξε επειδή είναι ένας όρος ανάμνησης που χρησιμοποιούν οι rolos, οι άνθρωποι από τη Μπογκοτά. Αντιπροσωπεύει την αγάπη του για την ιστορία του και την πρόθεσή του να την τιμήσει, βρίσκοντας νέους και συναρπαστικούς τρόπους να αναδείξει τις κολομβιανές γεύσεις.
Fine Drinking
Τάτο Τζιοβανόνι
Belvedere Vodka Cocktail Menu
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Crystal Box
Εξαιρετικά κοκτέιλ με την υπογραφή της Belvedere Vodka από τον πολυβραβευμένο mixologist Τάτο Τζιοβανόνι από την Αργεντινή, που επαναπροσδιορίζει την τέχνη και την επιστήμη της δημιουργίας κοκτέιλ και άλλων ποτών, συνδυάζοντας διάφορα συστατικά με δημιουργικό και τεχνικό τρόπο, με έμπνευση και αίσθηση περιπέτειας.
Πώς ένα αγόρι που ονειρευόταν να κάνει ταινίες έγινε ένας από τους καλύτερους μπάρτέντερς στον κόσμο; Κάποιοι μιλούν για ταλέντο, άλλοι για πάθος… Μια μέρα, αποχαιρέτησε τη θάλασσα και τα δάση του Πιναμάρ και έφυγε αναζητώντας το μέλλον του. Σπούδασε Γραφιστική και Καλλιτεχνική Διεύθυνση στην Escuelita de Creativos και Κινηματογράφο στη New York Film Academy. Επιστρέφοντας στην Αργεντινή, άρχισε να εργάζεται ως μπάρτέντερ στο Gran Bar Danzón, στο Sucre και στο Faena Hotel. Το ταλέντο και η δημιουργικότητά του δεν πέρασαν απαρατήρητα. Ήταν πρεσβευτής για πολλές μάρκες αποσταγμάτων, ενώ σχεδίασε το μενού ποτών για το Malbec House (ΗΠΑ), τα εστιατόρια Gaucho και το μπαρ Galante (Ηνωμένο Βασίλειο) και το La teatrería (Μεξικό). Το 2013 ίδρυσε το Florería Atlántico, το οποίο επιλέχθηκε από το περιοδικό Drinks International ως ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Τάτο δημιούργησε το τζιν Príncipe de los Apóstoles, φτιαγμένο με yerba mate, ροζ γκρέιπφρουτ, ευκάλυπτο, μέντα και άρκευθο (juniper). Ακολούθησαν το tonic water Pulpo Blanco και το ginger ale, καθώς και το βερμούτ Giovannoni και οι μπίρες Bosquísima και Marítima.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Τάτο άνοιξε το Brasero Atlántico, ένα εστιατόριο για να ανακαλύψει ξανά τις τυπικές αργεντίνικες γεύσεις. Έναν χρόνο αργότερα άφησε το στίγμα του στο Chori, μια καινοτόμα ιδέα street food που συνδυάζει διάφορες ποικιλίες choripán (σάντουιτς με τσορίθο) και ποτά φτιαγμένα με το τζιν Príncipe de los Apóstoles. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο «Coctelería argentina: El mar de Tato» («Αργεντίνικη Μιξολογία: Η Θάλασσα του Τάτο»), το οποίο μας λέει ποιος είναι ο Τάτο και πώς δημιουργεί τις συνθέσεις του.
Έμπνευση και δουλειά. Απόφαση και εμπειρία. Έρευνα και δοκιμές. Κάθε όνειρο μετατράπηκε σε μια νέα περιπέτεια. Και η θάλασσα, πάντοτε η θάλασσα… Αυτός είναι ο Τάτο Τζιοβανόνι.
Eminente Rum & Volcán De Mi Tierra Tequila Cocktails
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Ocean Bar
Ένα κορυφαίο πρόγραμμα mixology προβλέπεται με επίκεντρο δύο γνωστούς, βιρτουόζους mixologists: τον Nίκο Μπάκουλη και τον Βασίλη Κυρίτση (του βραβευμένου μπαρ The Clumsies, συνεργάτη του Daios Cove, που κάθε χρόνο συγκαταλέγεται με συνέπεια στα 50 best bars). Οι δύο Mixologists θα προσθέσουν στην αξεπέραστη ποικιλία ποτών του Cove ένα αποκλειστικό signature κοκτέιλ μενού με τα κορυφαία premium brands του οίκου Moët Hennessy: το Eminente Rum και τη Volcán De Mi Tierra Tequila.
Masterclasses
Rosé Champagne Masterclass με τον Τεντ Λέλεκα
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 18:30, στο Culinary School
Ένα εξειδικευμένο masterclass από τον international champagne educator Τεντ Λέλεκα θα πραγματοποιηθεί στο Culinary School στο Daios Cove, για να σηματοδοτήσει και την έναρξη του The Festival Daios Cove x The Clumsies. Είναι μια υψηλού επιπέδου γευσιγνωσία, μέσα από τις διαχρονικές ετικέτες των Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Krug και Ruinart.
Ο Τεντ Λέλεκας, πρεσβευτής της Moët Hennessy για την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη, κατατάσσεται στην 89η θέση των Global Top100 Wine Influencers (Feedspot Media, 2023). Είναι συντάκτης της σελίδας Good Times, αφιερωμένης στο κρασί, το φαγητό, τα ταξίδια και την ευεξία, στο μηνιαίο περιοδικό ESTIAζω της παλαιότερης εφημερίδας της Ελλάδας, της «Εστίας». Ως μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Οινοχόος (2006-2021), έχει πάρει μέρος ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, όπως οι Mundus Vini και Concours Mondial de Bruxelles. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σαμπάνιας από τα Maisons Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon και Krug και έχει εκπαιδευτεί στην αφήγηση και τη βιωσιμότητα από την Ακαδημία Moët Hennessy.
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου και Πνευματωδών Ποτών (FIJEV) και μέλος της Επιτροπής του The Circle of Wine Writers. Έχει ψηφιστεί ως «Ο πιο επιδραστικός δημοσιογράφος κρασιού στην Ελλάδα» (Meininger’s Business International Magazine, 2011).
Masterclass με τον Τάτο Τζιοβανόνι
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο Culinary School
Ο πολυβραβευμένος mixologist Τάτο Τζιοβανόνι φέρνει τη σημαντική εμπειρία του ως ενός από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς κοκτέιλ στον κόσμο στο Culinary School του Daios Cove. Ένα εξειδικευμένο masterclass, όπου ο Τάτο μάς ταξιδεύει σε μια περιπέτεια εξερεύνησης της σύγχρονης αργεντίνικης μιξολογίας.
Μουσική
Σαμ Ντόνισον
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Crystal Box
Είναι ένας από τους πιο περιζήτητους DJs του Λονδίνου, με residencies σε εμβληματικούς χώρους, όπως το Annabel’s, το Sketch και το Nobu. Ο Σαμ Ντόνισον φέρνει τον μοναδικό του ήχο στο Cove για τρεις βραδιές μουσικής ανάτασης, στις 12.09. Ο Σαμ έχει συνεργαστεί με κορυφαία brands μόδας, όπως οι Christian Louboutin και Maison Margiela, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε δύο συλλογές που εξαντλήθηκαν – «For the Love of You», Vol 1 και 2.
Είναι επικεφαλής μουσικός editor της Playlister, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες μουσικής επιμέλειας στον κόσμο με έδρα το Λονδίνο, η οποία επιμελείται τη μουσική στο Daios Cove.
Marios Tsiaprazis, Dj Marioo
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Οcean Bar
Ένας επιμελητής ήχου, ενέργειας και ατμόσφαιρας, ο Μάριος, ανακάλυψε για πρώτη φορά τη χάουζ μουσική στην Αθήνα το 1999, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του τον πήγε σε ένα νυχτερινό κέντρο. Ο dj που ενέπνευσε την αγάπη του Μάριου για τη μουσική σύντομα έγινε μέντοράς του, διδάσκοντάς του τα πάντα για τα βινύλια και οδηγώντας τον σε μια καριέρα που τον έφερε να παίζει μπροστά σε κοινά σε όλο τον κόσμο. Το ταλέντο και ο επαγγελματισμός του έφεραν τον Μάριο στο Ντουμπάι, όπου παίζει «ανεβαστικά» σετ στα καλύτερα venues και events των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το Daios Cove
Το resort, έκτασης 205 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από ευρύχωρα δωμάτια, σουίτες και βίλες σε αρμονία με το περιβάλλον, με κάθε κατάλυμα να διαθέτει απεριόριστη θέα στα καταγάλανα νερά του όρμου και του Αιγαίου. Κάθε χώρος διαμονής διαθέτει μαρμάρινο μπάνιο, king-size κρεβάτια, μπαλκόνια και κήπους, ενώ πολλά διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα, ενισχύοντας την απόλαυση των διακοπών.
Στην καρδιά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, επτά ξεχωριστά εστιατόρια και μπαρ σερβίρουν πιάτα από διάφορες γαστρονομικές παραδόσεις, φτιαγμένα με τα καλύτερα τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν την όαση ευεξίας KĒPOS by Goco, kids’ club, κέντρο θαλάσσιων σπορ, θερμαινόμενη infinity pool και ιδιωτική παραλία με άμμο, που προσφέρει διάφορες δραστηριότητες.
Η Moët Hennessy
Η Moët Hennessy, το business division Οίνου & Οινοπνευματωδών Ποτών της εταιρίας LVMH, έχει συγκεντρώσει 25 εμβληματικούς οίκους αναγνωρισμένους σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και τη δεξιοτεχνία τους.
Όραμα του οίκου είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη των πολυτελών οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, με στόχο τη δημιουργία μοναδικών και απαράμιλλων εμπειριών για τους καταναλωτές.