Η Selene Vedema 2024, ο εμβληματικός θεσμός του σαντορινιού αμπελώνα, επιβεβαίωσε τη φήμη της και φέτος, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, η ατμόσφαιρα μεσαιωνικής γοητείας του εστιατορίου Selene και η κάναβα του Αγίου Ιωσήφ στο 5* Katikies Garden γέμισαν με πάθος για το κρασί και τη γαστρονομία, φιλοξενώντας για τρίτη συνεχή χρονιά την αναβίωση της θρυλικής Vedema, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Katikies και τον master of wine Γιάννη Καρακάση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Με επίκεντρο τους σαντορινιούς αμπελώνες, το διήμερο ήταν γεμάτο δραστηριότητες, όπως διαδραστικά wine masterclasses και μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, που ανέδειξαν τη μαγεία των κρασιών της Σαντορίνης – και όχι μόνο. Ξεχωριστοί καλεσμένοι και σημαίνουσες προσωπικότητες έδωσαν το «παρών», όπως ο Τζιοβάνι Γκάγια, πέμπτης γενιάς εκπρόσωπος του εμβληματικού οινοποιείου Gaja, και ο πρώτος πολωνός master of wine (και βραβευμένος συγγραφέας οινικών βιβλίων) Βόιτσεκ Μπονκόφσκι.
Μια μοναδική εμπειρία γνώσης
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η κάναβα του Αγίου Ιωσήφ φιλοξένησε δύο ενδιαφέροντα wine masterclasses από τους κορυφαίους οινογνώστες του κλάδου, Γιάννη Καρακάση MW και Βόιτσεκ Μπονκόφσκι MW.
Το πρώτο, με θέμα «Ηφαιστειακά κρασιά, η δύναμη του terroir», εστίασε στη μοναδικότητα των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης και στο πώς το ιδιαίτερο τερουάρ του νησιού διαμορφώνει τη γεύση και την ποιότητά τους.
Στο δεύτερο, με τίτλο «Θεϊκές σταγόνες: Vinsanto, Vin Santo & Tokaji», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και τις παραδόσεις πίσω από αυτά τα μοναδικά γλυκά κρασιά, καθώς και τη σημασία τους στη γαστρονομία.
Η ημέρα έκλεισε με το Gaja Wine Dinner στο Selene Restaurant, με τον Τζιοβάνι Γκάγια να παρουσιάζει τα παγκοσμίως θρυλικά κρασιά του εμβληματικού Οινοποιείου Gaja, συνοδευόμενα από τις δημιουργίες του executive chef του Ομίλου Katikies, Έκτορα Μποτρίνι.
Το Σάββατο, η κάναβα του Αγίου Ιωσήφ μεταμορφώθηκε σε μια γιορτή κρασιού με την παρουσία δεκατεσσάρων οινοποιείων (Anhydrous Winery, Estate Argyros, Artemis Karamolegos Winery, Gaia Wines, Gavalas Winery, Hatzidakis Winery, Koutsogiannopoulos Winery, Mikra Thira Winery, Oeno P Winery, Santo Wines, Domaine Sigalas, Canava Chrissou Tselepos, Vassaltis Vineyards, Venetsanos Winery). Οι παραγωγοί παρουσίασαν τις καλύτερες ετικέτες τους σε ένα Grand Walk Around Τasting, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά από διαφορετικές χρονιές και να συμμετάσχουν σε παραγωγικές συζητήσεις για το μέλλον του σαντορινιού αμπελώνα.
Η τελευταία βραδιά της Selene Vedema έκλεισε με ένα εξαιρετικό Four-Hands Michelin Star Dinner, όπου ο βραβευμένος με αστέρι Michelin executive chef Έκτορας Μποτρίνι συνεργάστηκε με τον μοναδικό σεφ στην Ελλάδα με δύο αστέρια Michelin, Γιώργο Παπαζαχαρία (από το αθηναϊκό εστιατόριο Delta), για να προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στους καλεσμένους του Selene Restaurant. Το μενού, που συνδύασε τις κουζίνες των δύο εμβληματικών εστιατορίων, ενθουσίασε τους καλεσμένους, με τα εκλεκτά κρασιά (επιμελημένα από τον Γιάννη Καρακάση MW) να απογειώνουν τη συνολική εμπειρία.
Η αναβίωση ενός θρύλου
Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Katikies, Βασίλειος Κουμπής, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, έναν ξενοδοχειακό όμιλο που γεννήθηκε και πρωταγωνιστεί στη Σαντορίνη, να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην ισχυροποίηση της θέσης του μοναδικού σαντορινιού αμπελώνα στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Αναβιώσαμε τον σημαντικό θεσμό, τη Selene Vedema, σε συνεργασία με τον Γιάννη Καρακάση MW και χαιρόμαστε που κάθε χρόνο αυτός ο θεσμός επιστρέφει πιο δυνατός και πιο ολοκληρωμένος».
Η Selene Vedema ολοκληρώθηκε για άλλη μία χρονιά, με σταθερή δέσμευση να επιστρέφει κάθε φορά ανανεωμένη, με κύριο στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της οινικής ταυτότητας της Σαντορίνης, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.