Στις 26 Οκτωβρίου, γιορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, το Οινοποιείο Κεχρής κυκλοφορεί κάθε χρόνο τη νέα σοδειά του Αφρού, μιας σπινθιρίζουσας ρετσίνας που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με την καινοτομία. Το μυστικό της; Οι διακριτικές φυσαλίδες που προέρχονται από τη φυσική ζύμωση του κρασιού, αλλά και τα αρώματα του φρέσκου ρετσινιού.
Οι ρίζες του Αφρού ξεκινούν από τα παραδοσιακά γιοματάρια. Στο παρελθόν, στα κελάρια των οινοπαραγωγών, η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιούταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Τα βαρέλια σφραγίζονταν λίγο πριν από το τέλος της ζύμωσης, με αποτέλεσμα το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα να εγκλωβίζεται στο κρασί. Παραδοσιακά, τα βαρέλια αυτά αποσφραγίζονταν στις 26 Οκτωβρίου και το κρασί που περιείχαν διακρινόταν για τη φρεσκάδα και τον σπινθηρίζοντα χαρακτήρα του. Εμπνεόμενο, λοιπόν, από αυτήν την παράδοση, το Οινοποιείο Κεχρής δημιούργησε τη ρετσίνα Αφρός.
H πρώτη σοδειά του Αφρού εμφιαλώθηκε πειραματικά το 2016 και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους οινόφιλους. Το 2017, στις 26 Οκτωβρίου, το οινοποιείο λάνσαρε και επίσημα αυτό το νέο κρασί, γιορτάζοντας μαζί με τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η συμβολική ημερομηνία είναι η ημέρα που η φρέσκια σοδειά του Αφρού σερβίρεται για πρώτη φορά. Έτσι, μια παράδοση ζωντανεύει για τις επόμενες γενιές των φίλων της ρετσίνας – και όχι μόνο.