Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).
Πλησιάζουν Χριστούγεννα, η πόλη έχει στολιστεί εδώ και καιρό και ο κόσμος έχει μπει για τα καλά στο κατά τους Αγγλοσάξονες «Christmas spirit». Εμείς, πιστοί στο ραντεβού μας, σας προτείνουμε κρασιά για τις ημέρες των εορτών, ώστε να «απογειώσουμε» το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς («απογειώνοντας» το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι). Θα ξεκινήσουμε με ένα αφρώδες τής ποικιλίας Ξινόμαυρο. Ο καιρός, οι περιστάσεις και το φαγητό που βρίσκεται στα τραπέζια των ημερών αγαπούν το κόκκινο κρασί, γι’ αυτό κι εμείς θα δούμε αυτήν τη φορά δύο ελληνικά ερυθρά κρασιά τής ποικιλίας Ξινόμαυρο, που σίγουρα δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους. Θα κλείσουμε με ένα λευκό, για εκείνους που προτιμούν… λευκά Χριστούγεννα..
01
Karanika Rosé Brut, Αμύνταιο, Ελλάδα
Η ελληνική εκδοχή ενός ροζέ αφρώδους οίνου αποτυπώνεται εξαιρετικά από το Κτήμα Καρανίκα. Προερχόμενο από το Αμύνταιο και την ποικιλία Ξινόμαυρο, ξεχωρίζει για το απαλό ροζ χρώμα του και για τα κόκκινα φρούτα, όπως η φράουλα, που ξεπηδούν από το ποτήρι στη μύτη και στο στόμα μας. Η τραγανή οξύτητα ισορροπεί όμορφα τη γλυκύτητα και το καθιστά ιδανικό απεριτίφ. Οι φυσαλίδες σχηματίζουν μακριά κορδόνια, «τρέχοντας» προς την κορυφή τού ποτηριού, σαν να θέλουν να ξεπηδήσουν από τα χείλη του. Ορεκτικά με σολομό, καρπάτσιο λαβράκι με χυμό γκρέιπφρουτ ή ακόμη και μια δροσερή χειμωνιάτικη σαλάτα θα «απογειώσουν» τη γευστική εμπειρία σας. Ιδανική επιλογή για να τηρήσουμε το έθιμο και να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με ένα ποτήρι αφρώδους οίνου.
02
Ράμνιστα 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα
Συνεχίζουμε με τη Ράμνιστα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ένα από τα ωραιότερα Ξινόμαυρα της Νάουσας, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Ένα Ξινόμαυρο που έχει παλαιώσει για περισσότερο από έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια και έναν χρόνο μέσα στη φιάλη. Ένα κρασί με πολυπλοκότητα, υψηλή οξύτητα (χαρακτηριστική τής περιοχής και της ποικιλίας) και τανίνες ζωηρές, αλλά ταυτόχρονα στρογγυλές. Αρωματικά συναντάμε μαύρα φρούτα (όπως σμέουρα και βατόμουρα), βοτανικά στοιχεία και νότες λιαστής ντομάτας, που αποτελούν την ταυτότητα τής ποικιλίας. Η βανίλια, ο καπνός και ο κέδρος προσφέρουν φινέτσα, ως αποτέλεσμα της παλαίωσής του στη δρυ.
03
Xinomavraw 2018, Oenops Wines, Δράμα
Η προσφορά τού Νίκου Καρατζά στο ελληνικό κρασί είναι αδιαμφισβήτητη. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από το οινοποιείο του, Oenops Wines, στη Δράμα μάς χαρίζει ορισμένα «κοσμήματα». Αυτήν τη φορά δοκιμάζουμε το Xinomavraw, το οποίο προέρχεται από αμπέλια σε Νάουσα, Ραψάνη και Γουμένισσα και παλαιώνει σε πήλινο αμφορέα, ενώ είναι αφιλτράριστο. Ένα κρασί πολύπλοκο, με τονισμένη οξύτητα, τανίνες στιβαρές και μακρά επίγευση. Στη μύτη και στο στόμα συναντάμε βιολέτες, βατόμουρα, αρώματα ελιάς και λιαστής ντομάτας (τυπικά αρώματα Ξινόμαυρου, με λίγα λόγια). Χάρη στην ιδιαίτερη οινοποίησή του, απαιτεί μετάγγιση, για μεγαλύτερη απόλαυση. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε περίπτωση που το συναντήσετε στην κάβα ή στο εστιατόριο που θα επισκεφθείτε.
04
Άτι Λευκό, Οινοποιείο Αργυράκης, Ημαθία
Το «Άτι» (ή, αλλιώς, το «Άλογο») είναι ένα κρασί από την Ημαθία. Είναι ένα μπλεντ των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Ασύρτικο – ένα μπλεντ αρκετά δημοφιλές στη Βόρεια Ελλάδα, με αρώματα εσπεριδοειδών (όπως λεμόνι και λάιμ), λευκόσαρκα φρούτα (όπως το μήλο και το αχλάδι), αλλά και νότες λουλουδιών. Με δροσιστική οξύτητα και μέτριο σώμα με ωραία, απαλή, γλυκόξινη επίγευση, το «Άτι» μπορεί να αποτελέσει ιδανικό συνδυασμό για μια δροσιστική σαλάτα στην έναρξη του δείπνου, να συνοδεύσει τα ζυμαρικά σας ή ακόμη και λευκά κρέατα.
«ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ – ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΣΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ».