Στην κεντρική φωτογραφία: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που γελούν περισσότερο είναι εκείνοι που δοκιμάστηκαν στα δύσκολα και τα κατάφεραν. Ο Σταύρος Μανωλεσάκης είναι απόδειξη αυτής της θεωρίας. Στην υγειά του! Photo credits: Σάκης Γιούμπασης.
Η αλήθεια είναι
ότι, αν ακούγατε το όνομα «Μανωλεσάκης» –ακόμη περισσότερο, αν συναντούσατε τον Σταύρο Μανωλεσάκη, μαυροντυμένο, με ένα πειραχτικό χαμόγελο σχεδόν μόνιμα χαραγμένο στο ηλιοκαμένο πρόσωπό του– θα πιστεύατε ότι βρίσκεστε κάπου στην Κρήτη. Θα ήσασταν 50% σωστοί και 50% λάθος… Επειδή, πράγματι, η οικογένεια Μανωλεσάκη έχει καταγωγή από την Κρήτη – «το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν απέχει και τόσο μακριά από τη Δράμα, έτσι φροντίζω να κατεβαίνω όσο πιο συχνά μπορώ, επειδή έχω μεγάλη αγάπη για το νησί» μάς λέει ο Σταύρος Μανωλεσάκης. Ο ίδιος όμως δηλώνει, παράλληλα, Δραμινός, περήφανος για τον τόπο όπου μεγάλωσε και όπου τις τελευταίες δεκαετίες η οικογένειά του φτιάχνει εξαιρετικά κρασιά, σε έναν τόπο που κάνει πρωταθλητισμό στην οινοπαραγωγή. Εμείς τον συναντήσαμε Πέμπτη πρωί, στο οινοποιείο του, στην Αδριανή Δράμας.
«Η οικογένειά μου
δραστηριοποιείται στην αμπελουργία και την οινοποίηση από το 1989 (ο πατέρας του, Γιώργος Μανωλεσάκης, ήταν από τους πρώτους που αναβίωσαν την αμπελουργία στη Δράμα), μια περίοδο κομβική, που συμπίπτει με το ξεκίνημα του αμπελώνα της περιοχής της Αδριανής με τις κοσμοπολίτικες γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah» αφηγείται ο κ. Μανωλεσάκης, ενώ επιμένει να μας κεράσει ένα σφηνάκι τσίπουρο. Είναι μόλις 09:30 το πρωί… Αρνούμαστε ευγενικά, έτσι δεν θα μάθουμε αν πράγματι το εννοούσε, με το δραμινοκρητικό χιούμορ που τον διακρίνει. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να το εννοεί, καθώς είναι ένας άνθρωπος μαθημένος στα δύσκολα, με οικογενειακή παράδοση στη σκληρή δουλειά και τη συνεχή προσπάθεια. Αυτό ήταν άλλωστε το μονοπάτι που οδήγησε στη δημιουργία ενός πολύ δυνατού brand, με κρασιά που χαίρεται να μοιράζεται με χιλιάδες οινόφιλους εντός και εκτός συνόρων.
Το οινοποιείο
ολοκληρώνεται το 1998, με μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα 1.500 τ.μ. στην καρδιά ενός ιδιόκτητου αμπελώνα διακοσίων στρεμμάτων, στις πλαγιές της Αδριανής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δράμα.
Το 2004, η διαρκής αναζήτηση οδηγεί την οικογένεια σε νέες καλλιέργειες ελληνικών γηγενών ποικιλιών, όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ το 2008 προστέθηκαν οι (επίσης ελληνικές) ποικιλίες Μοσχόμαυρο και Λημνιό και το 2014 η ποικιλία Pinot Noir.
«Ασχολούμαστε προσωπικά με το σύνολο των εργασιών της καλλιέργειας των αμπελιών και της παραγωγής των οίνων του κτήματος. Φροντίζουμε να διατηρηθεί ο σεβασμός στις προσταγές της φύσης, παράλληλα με τη βελτιστοποίηση της αμπελουργικής και παραγωγικής διαδικασίας, ώστε τα κλήματα να μπορούν να αποδώσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής, που αποτελεί και τον αρχικό στόχο αυτής της προσπάθειας» μας λέει περήφανα ο Σταύρος Μανωλεσάκης, καθώς βγαίνουμε από τον χώρο της εμφιάλωσης, για να πάμε να συζητήσουμε στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου, που δεσπόζει στα κτήματα.
Ατενίζει με περηφάνια τον οικογενειακό αμπελώνα – και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο κόπος των χεριών του αναγνωρίζεται θεαματικά. Μόνο στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2024 μετράμε από ένα χάλκινο μετάλλιο για το Pelagia 2019, για το Γέννημα Ψυχής λευκό 2023 και για τη Μαλαγουζιά στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, ένα ασημένιο για το Γέννημα Ψυχής ροζέ 2023 στο Concours Mondial de Bruxelles, ένα ασημένιο στο Pelagia 2019 στο Berliner Wein Trophy και από ένα χρυσό στο Γέννημα Ψυχής ερυθρό 2020 και στο Γέννημα Ψυχής ροζέ 2023 στον ίδιο διαγωνισμό.
Σπουδαία κρασιά, που σίγουρα θα μας οδηγήσουν σύντομα σε μία επόμενη επίσκεψη στο Κτήμα Μανωλεσάκη – ειδικά αν ο Σταύρος τηρήσει την υπόσχεσή του για αρνάκι στη σούβλα κάτω από το δέντρο του αμπελώνα, με θέα το χαρούμενο και το θυμωμένο πρόσωπο που η τοπική μυθοπλασία τοποθέτησε στις κορυφογραμμές των γύρω βουνών. Σαν να έχει δίκιο…
Info: Κτήμα Μανωλεσάκη, Αδριανή Δράμας, ΤΚ 661 00. Τ. 25210 820 10. Επισκεφθείτε το οινοποιείο στο ίντερνετ εδώ: https://manolesakis.gr Στείλτε μέιλ στο οινοποιείο εδώ: info@manolesakis.gr





