Το αποξηραμένο δαμάσκηνο, η σταφίδα και η καραμέλα είναι ορισμένα από τα αρώματα των κρασιών της. Στη γεύση τους είναι χαρακτηριστική η χαμηλή οξύτητα και η υπόπικρη γεύση, που παραπέμπει ιδανικά στη μαύρη σοκολάτα.
Η μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τού ομώνυμου, υψηλόβαθμου ερυθρού γλυκού κρασιού. Επιπλέον, η γλυκιά Μαυροδάφνη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί παλαιώνοντας για αρκετά χρόνια και διαμορφώνοντας τον πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που την ξεχωρίζει από τα άλλα ελληνικά γλυκά κρασιά.
Πάντως, αν και η γλυκιά Μαυροδάφνη είναι διάσημη εντός και εκτός Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια οι οινοποιοί μάς προσφέρουν και εντυπωσιακά ξηρά κρασιά από την ποικιλία.
Το προσεχές ραντεβού
Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96, την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 20:00, θα διερευνήσουμε αυτές τις ξηρές εκφράσεις τής ποικιλίας.
Με θέμα «Μαυροδάφνη. Μια εκλεκτή ποικιλία αναζητά το καινούργιο της προφίλ» (και, όπως πάντα, με οδηγό τη χημικό, οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα), θα ξεκινήσουμε με την εμπεριστατωμένη εισήγηση και θα συνεχίσουμε με την τυφλή γευστική δοκιμή αντιπροσωπευτικών ετικετών.
Το Wine Club THESSALONIKI ‘96, μία από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων τού Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 24η χρονιά λειτουργίας του. Συνδυάζοντας την προσεκτική οργάνωση και συνέπεια μέσα στον χρόνο, τη σωστή οινική εκπαίδευση και ενημέρωση από επιστήμονες με τη φιλική ατμόσφαιρα, συνεχίζει να συγκεντρώνει τους οινόφιλους της Θεσσαλονίκης και, κατ’ επέκταση, της Βόρειας Ελλάδας, να διευρύνει τις οινικές τους γνώσεις και να ικανοποιεί τις αναζητήσεις τους. Το ραντεβού είναι μηνιαίο (9 συναντήσεις ετησίως), με παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών και αποσταγμάτων.