fbpx

Citymagthess.gr

Οινοποιείο Οινογένεσις: Ο οινοποιός που προσπαθεί να νικήσει τον χρόνο

Μοιραστείτε το

Στην κεντρική φωτογραφία: Υπέροχα κρασιά, φτιαγμένα από το πάθος ενός ταλαντούχου οινοποιού: αυτή είναι σε εννέα λέξεις η ιστορία της ζωής του συναρπαστικού κ. Μπάκη Τσάλκου. Στην υγειά του! Photo credits: Σάκης Γιούμπασης.


Ο ήλιος

είχε λίγες ώρες που είχε σηκωθεί πάνω από την Αδριανή της Δράμας, όταν φτάναμε στην είσοδο του Οινοποιείου Οινογένεσις – πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα πέντε κτηρίων, συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ., χτισμένων στα πρότυπα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Βρίσκονται στη μέση ενός από τους δύο ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου – ο δεύτερος βρίσκεται στον νομό Καβάλας.

Μαζί, οι δύο αμπελώνες (της Δράμας και της Καβάλας) αθροίζουν έκταση τριακοσίων στρεμμάτων, συνδυάζοντας τα καλύτερα δύο κόσμων: παρότι το κλίμα και στις δύο περιοχές είναι μεσογειακό, με υγρούς, ήπιους χειμώνες και μεγάλα, θερμά και ξηρά καλοκαίρια, ο ορεινός όγκος του Παγγαίου και η θαλάσσια αύρα του Αιγαίου επηρεάζουν τις δύο περιοχές με διαφορετικό τρόπο, προσφέροντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «χαρμάνι» πρώτης ύλης. Εκεί καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο και Μοσχάτο Αλεξανδρείας, κοντά στις διεθνείς Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Viogner, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.

Στην είσοδο

μας υποδέχεται ο κ. Μπάκης Τσάλκος – μία μορφή της καθ’ ημάς οινοποιίας, με πέρασμα από το Μπορντό και μακρά θητεία σε σημαντικά ελληνικά οινοποιεία, πριν ξεκινήσει τη δική του, συνειδητή προσπάθεια. Το βλέμμα του αστράφτει – μπορείς να «διαβάσεις» από την πρώτη στιγμή την περηφάνια που νιώθει γι’ αυτό που έχει αναλάβει ως σχεδόν θρησκευτική αποστολή: να παράγει «μεγάλα» κρασιά εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών, τα οποία έχουν μεγάλη συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο, με απόλυτο σεβασμό στη φύση και στην πρώτη ύλη που αυτή του προσφέρει. Αυτός είναι ο λόγος που η καλλιέργεια των αμπελιών του κτήματος γίνεται υπηρετώντας τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, σε εδάφη άγονα, που δεν συγκρατούν το νερό, είναι πετρώδη, ασβεστολιθικά και ημιαργιλώδη. Μεταξύ άλλων, είναι η έλλειψη στοιχείων διατροφής της αμπέλου που συντελεί στην παραγωγή κρασιών καλής ποιότητας.

«Αυτός είναι ο γιος μου,

ο Αλέξανδρος» μας λέει περήφανα ο κ. Τσάλκος, δείχνοντάς μας έναν αδύνατο, ψηλό νεαρό άντρα που μπαίνει σχεδόν τρέχοντας στο οινοποιείο, ενώ εμείς κατευθυνόμασταν ήδη προς την αίθουσα οινογνωσίας. «Είναι γεννημένος στη Μασσαλία, έχει γαλλική υπηκοότητα και θα μπορούσε, με τις εξαιρετικές σπουδές του, να έχει μείνει στη Γαλλία, έχοντας ένα εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ τον μήνα. Κι όμως, επέλεξε να είναι εδώ, μαζί μας στην προσπάθεια που κάνουμε στη Δράμα».

Ο Αλέξανδρος μας ακολουθεί. Είναι ένας νέος άντρας επικοινωνιακός, που γρήγορα καταλαβαίνεις ότι έχει μεγάλο πάθος και βαθιά γνώση για το αντικείμενο που επέλεξε να υπηρετήσει – παθιασμένος σχεδόν όσο και ο πατέρας του, αν όχι περισσότερο. Οι δοκιμές γρήγορα μας πάνε αρκετά χρόνια πίσω: δοκιμάζουμε το Thyrsus, ένα συναρπαστικό μπλεντ Μαλαγουζιάς και Viogner («Πρώτα φέρτε το στη μύτη χωρίς να το αναδεύσετε!» σπεύδει να μας συμβουλεύσει ο κ. Τσάλκος), όπως επίσης και ένα «Δέκα» του 2015, που μας ξαφνιάζει με τη δύναμη που επιδεικνύει στον χρόνο, με αρώματα από σκούρα φρούτα, σοκολάτα, καπνό πίπας και μπαχάρια σε ένα κρασί με περίτεχνη πληθωρικότητα – «η μύτη του κρασιού εξελίσσεται, μεταμορφώνεται όσο μένει στο ποτήρι» μας εξηγεί ο Μπάκης Τσάλκος. Και έχει –φυσικά– δίκιο.

Το κρασί,

ωστόσο, όσο κι αν αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή, δεν μπορεί να παραγκωνίσει το ίδιο το οινοποιείο από το προσκήνιο. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα τριών επιπέδων, με το ισόγειο να φιλοξενεί τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και αποθήκευσης, το υπόγειο τον χώρο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, αλλά και τα κελάρια με τις κάβες όπου οινόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό διαθέτουν θυρίδες για τη φύλαξη των ιδιωτικών συλλογών τους(!) και τον πρώτο όροφο μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ικανή να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση.

Ο κ. Τσάλκος

τρέχει γρήγορα από χώρο σε χώρο και από όροφο σε όροφο στο οινοποιείο του – κι εμείς προσπαθούμε να τον προφτάσουμε. «Έχω πολλά ακόμη να σας δείξω, θεωρήστε αυτήν την πρώτη επίσκεψή σας» μας λέει, ενώ μας σφίγγει το χέρι. Πρέπει, άλλωστε, να τρέξει: στο προαύλιο έχουν αρχίσει να μαζεύονται ορισμένα από τα δεκάδες αυτοκίνητα αντίκες, που ξεκίνησαν από τη Βρετανία για να κατεβούν οδικά ώς τη Δράμα. Δείχνουν και αυτά εξαιρετική ανθεκτικότητα στον χρόνο – άρα, μάλλον ήρθαν στο σωστό μέρος…

Info: Οινοποιείο Οινογένεσις, επί επαρχιακής οδού Δοξάτου-Αδριανής, Δράμα 661 00. Τ. 25213 01 048. Επισκεφθείτε το οινοποιείο στο ίντερνετ εδώ: https://oenogenesis.gr Στείλτε μέιλ στο οινοποιείο εδώ: info@oenogenesis.gr
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης
Photo credits: Σάκης Γιούμπασης

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες