fbpx

Citymagthess.gr

Oldies, but goodies…

Μοιραστείτε το

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε μήνα, είμαστε εδώ, για να σας κρατάμε συντροφιά με όμορφα κρασιά. Όπως κάθε φορά, έτσι και σ’ αυτό το τεύχος θα αναλύσουμε οίνους που δοκιμάσαμε πρόσφατα – και πιο συγκεκριμένα, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δύο ελληνικά και δύο κρασιά τού διεθνή αμπελώνα –ή, αλλιώς, ένα λευκό και τρία ερυθρά– θα γεμίσουν τη στήλη μας αυτήν τη φορά. Ο παλαιός κόσμος έχει την τιμητική του – συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

01

Viognier Γεροβασιλείου 2021, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή

Ίσως το αγαπημένο μου κρασί τού Κτήματος. Ένα ελληνικό Viognier, που θα μπορούσε να σταθεί και να κοντράρει μεγάλα λευκά τού Ροδανού, της πρωτεύουσας της συγκεκριμένης ποικιλίας. Σε μια χρονιά δύσκολη για το ελληνικό αμπέλι (λόγω παρατεταμένου καύσωνα), εδώ συναντάμε μιαν αρκετά καλή εκδοχή τού Viognier Γεροβασιλείου. Κρασί πληθωρικό, με υψηλή οξύτητα και πλούσιο σώμα. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων (όπως ροδάκινο και βερίκοκο), αλλά και ξηροί καρποί και μέλι, χάρη στην παλαίωσή του σε βαρέλι για έξι μήνες. Φινέτσα και ισορροπία, αλλά και πολύ μακρά επίγευση, λόγω και του βαρελιού. Θα σας πρότεινα να το αφήσετε να αναπνεύσει για 10-20 λεπτά, αφού ανοίξετε τη φιάλη, για να το απολαύσετε ακόμη περισσότερο. Σίγουρα έχει δυνατότητες παλαίωσης – σκοπεύω να κρατήσω ορισμένες φιάλες για τα επόμενα 4-5 χρόνια.

02

Ξινόμαυρο Reserve, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Το συγκεκριμένο κρασί τής ποικιλίας Ξινόμαυρο από το Κτήμα Άλφα, στην αμπελουργική ζώνη τού Αμυνταίου, ανήκει στην premium σειρά κρασιών τού οινοποιείου με την ονομασία «Οικοσύστημα» και αποτελεί ένα single vineyard κρασί. Παρότι αυτό που δοκιμάσαμε ήταν ήδη τεσσάρων ετών, δείχνει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης – προτείνουμε να συντηρήσετε το συγκεκριμένο κρασί για τουλάχιστον μία δεκαετία, σε περίπτωση που το έχετε αποκτήσει ή σκοπεύετε να το πράξετε. Στα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, παρατηρούμε ένα έντονο ρουμπινί χρώμα, ενώ αρωματικά το μαύρο φρούτο (όπως το αποξηραμένο δαμάσκηνο) κυριαρχεί, σε συνδυασμό με αρώματα ντομάτας και νότες μπαχαρικών. Το βαρελάκι τού δίνει όγκο και ενισχύει τα αρώματα βανίλιας και μπαχαρικών. Στο στόμα συναντάμε ένα κρασί με πλούσιο σώμα, πληθωρικές, αλλά καλοδουλεμένες τανίνες, μέτρια προς έντονη οξύτητα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί με πολυπλοκότητα, ισορροπία και πολύ καλή δομή.

03

Amarone della Valpolicella Classico 2007, Masi Costasera, Ιταλία

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ισορροπημένα κρασιά που έχω δοκιμάσει το τελευταίο διάστημα. Από την περιοχή τού Βένετο, στη Βόρεια Ιταλία, και από τον κορυφαίο ιταλό παραγωγό Masi δοκιμάζουμε το «διαμάντι» τού οινοποιείου (της κατηγορίας Amarone, από τις ποικιλίες Corvina, Rondinella και Molinara τής περιοχής τής Βαλπολιτσέλα). Αν και στην εσοδεία τού 2007 το συγκεκριμένο κρασί βρισκόταν στα φόρτε του, θα τολμήσω να πω ότι είχε ακόμη μερικά πολύ καλά χρόνια μπροστά του. Ισορροπία που συναντάς σε μεγάλα κρασιά, τανίνη βελούδινη, οξύτητα που πρόσφερε φρεσκάδα, σώμα πλούσιο και ώριμα μαύρα φρούτα (όπως το κεράσι και το δαμάσκηνο) χαρίζουν ένα κρασί που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ. Στην επίγευση συναντάμε νότες καφέ και κακάο. Αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό για κόκκινα κρέατα.

04

Margaux du Château Margaux 2014, Μπορντό, Γαλλία

Πάμε σε ένα από τα καλύτερα οινοποιεία τού κόσμου: το Château Margaux, από την περιοχή τού Μπορντό. Το κρασί-ναυαρχίδα τού Château Margaux ανήκει στα πέντε First Growth κρασιά για τα οποία υπάρχει ξεχωριστή κατηγοριοποίηση ως «Premier Grand Cru Classe» στην περιοχή τού Μπορντό. Το συγκεκριμένο κρασί αποτελεί την τρίτη ετικέτα τού οινοποιείου και είναι σχετικά πιο προσιτή οικονομικά. Ένα κρασί που άρχισε να κυκλοφορεί από τη σοδειά τού 2009 κι έπειτα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε κρασί από μία από τις κορυφαίες οινικές περιοχές τού κόσμου. Στην προκειμένη περίπτωση, η εσοδεία τού 2014 δίνει ένα κρασί που θέλει αρκετό χρόνο να αναπνεύσει πριν καταναλωθεί. Ανοίξτε το αρκετή ώρα πριν το σερβίρετε, μεταγγίζοντάς το σε καράφα. Από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot και Cabernet Franc, συναντάμε ένα κρασί με φινέτσα, περίπλοκο χαρακτήρα, πλούσιο και πολύ καλά δομημένο σώμα, έντονες, αλλά στρογγυλές τανίνες και οξύτητα υψηλή. Αρωματικά εντοπίζουμε μαύρα φρούτα (μούρα, κεράσι) και έντονες ανθικές νότες (με πιο χαρακτηριστική τη βιολέτα), που έχουν ένταση και διάρκεια, προσδίδοντας μακρά επίγευση. Ασφαλώς, οι δυνατότητες παλαίωσης είναι αρκετά μεγάλες.


«ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ
(γάλλος συγγραφέας, 1802-1870)

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες