Ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας προσαρμογής και οριστικής επιστροφής στην πόλη. Η ΔΕΘ πέρασε, η Θεσσαλονίκη αποκτά ξανά ζωή και ο φθινοπωρινός καιρός παίρνει σιγά σιγά τη σκυτάλη από τον καύσωνα και την ανομβρία. Μια συνθήκη που, σε μεγάλο βαθμό, συνέβαλε σε πολύ πρώιμη έναρξη του τρύγου, φαινόμενο πρωτοφανές για τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι μας επιφυλάσσει η σοδειά του 2024. Αυτήν τη φορά θα δούμε, πέρα από τα λευκά, δύο ερυθρά κρασιά. Αρχίζει και το «τραβάει» ο καιρός το κόκκινο, άλλωστε…
Kloof Street 2022, Mullineux, Νότια Αφρική
Ξεκινώντας την παρουσίαση, δοκιμάζουμε ένα λευκό κρασί από το νοτιότερο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Ίσως το «next big thing» του παγκόσμιου χάρτη του κρασιού είναι η Νότια Αφρική, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος, με εξαιρετικά αποτελέσματα που τη βάζουν δυναμικά και στην ελληνική αγορά. Η λευκή ποικιλία που έχει βρει το τερουάρ της και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα είναι το γαλλικό Chenin Blanc. Το Kloof Street της ποικιλίας Chenin Blanc (από διαφορετικά αμπελοτόπια της περιοχής Σουάρτλαντ) παράγεται από το πολυβραβευμένο οινοποιείο της οικογένειας Μαλινό. Γευσιγνωστικά συναντάμε λευκόσαρκα φρούτα, ώριμα αχλάδια και ορυκτά αρώματα γρανίτη, ενώ η οξύτητά του είναι τονισμένη. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο κρασί με φινέτσα, φρεσκάδα και πολυπλοκότητα.
Τιμή: θα τo βρείτε μεταξύ €17-€19.
Pinot Grigio 2023, Pasqua, Ιταλία
Η πιο γνωστή και δημοφιλής λευκή ποικιλία του ιταλικού Βορρά είναι, αναμφίβολα, το Pinot Grigio. Από την περιοχή του Βένετο, στη Βορειοανατολική Ιταλία, και το οινοποιείο Pasqua, ξεβιδώνουμε το καπάκι της φιάλης και σερβίρουμε ένα κρασί με ωραία δομή και ισορροπία, φρουτώδη χαρακτήρα, δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Αρωματικά συναντάμε λευκόσαρκα φρούτα (όπως το αχλάδι), πυρηνόκαρπα (όπως το βερικόκο), ενώ τα άνθη, κυρίως λευκών λουλουδιών, συμπληρώνουν το μπουκέτο. Ένα κρασί για όλες τις στιγμές της ημέρας, μόνο του ή συνοδεία φαγητού (για παράδειγμα, με ζυμαρικά και λευκά κρέατα), με εύκολο άνοιγμα και εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής.
Τιμή: θα το βρείτε μεταξύ €8-€10.
Peppoli Chianti Classico 2022, Antinori, Ιταλία
Κατεβαίνουμε νοτιότερα στην Ιταλία και φτάνουμε στη αγαπημένη Τοσκάνη. Εκεί βρίσκεται ο τεράστιος παραγωγός Marchesi Antinori, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα κρασιών από τα κτήματα που διαθέτει σε ολόκληρη την Τοσκάνη. Εδώ έχουμε το Chianti Classico 2022 από το Peppoli Estate, το οποίο, ως γνήσιο Chianti Classico, προέρχεται από την ποικιλία Sangiovese ως κυρίαρχο συστατικό, είναι φινετσάτο, με πολυπλοκότητα και άριστα δομημένο. Τα κόκκινα φρούτα, όπως η φράουλα, το κεράσι και το ρόδι, συναντούν ανθικές νότες τριαντάφυλλου, ενώ δεν λείπουν τα μπαχαρικά (στην πλειοψηφία τους, γλυκά). Οι τανίνες είναι έντονες και, συγχρόνως, βελούδινες, το σώμα γεμάτο, η οξύτητα μέτριας έντασης και η επίγευση μακρά.
Τιμή: θα το βρείτε μεταξύ €20-€22.
Cabernet Sauvignon 2018, Heartland, Αυστραλία
Από την Ιταλία επιστρέφουμε στον Νέο Κόσμο, στην Αυστραλία αυτήν τη φορά. Στην περιοχή του Λάνγκχορν Κρικ, στη Νότια Αυστραλία, υπάρχει το οινοποιείο Heartland, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο σπουδαίος Μπεν Γκλέτζερ (του διάσημου, φερώνυμου οινοποιείου). Ο Γκλέτζερ φέρνει τα κρασιά του και στην Ελλάδα – και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Αυτήν τη φορά παρουσιάζουμε το Cabernet Sauvignon της σοδειάς του 2018, το οποίο ωριμάζει για περίπου 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια, κάτι που του προσδίδει διακριτικά αρώματα σοκολάτας, βανίλιας και κέδρου και πλούσια αρώματα κερασιού, κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών. Οι τανίνες είναι καλοδουλεμένες, το σώμα αρκετά γεμάτο και η οξύτητα τονισμένη.