Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι Wine Professional Sommelier, Genius in Gastronomy.
Ωραία τα κοκτέιλ, δροσιστική η μπίρα, στα φόρτε τους η βότκα, το τζιν και η τεκίλα, εμείς όμως επιμένουμε να πίνουμε τα αγαπημένα μας κρασιά. Ή, έστω, να δοκιμάζουμε και κρασιά… Καθώς λοιπόν το συγκεκριμένο τεύχος είναι αφιερωμένο στο κρασί, δεν γινόταν να μη δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, παρουσιάζοντας αγαπημένα κρασιά. Όπως συνηθίζουμε, έτσι κι αυτήν τη φορά υπάρχει ποικιλία προτάσεων: κρασιά ελληνικά, κρασιά τού διεθνούς αμπελώνα, λευκά και ροζέ. Αν δεν κάνω λάθος, θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε και ένα ημίξηρο κρασί, ενώ Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία θα έχουν για ακόμη μία φορά την τιμητική τους.
01
Dr. L, Dr. Loosen, Mosel, Γερμανία
Ξεκινάμε από το αγαπημένο μας Μόζελ τής Γερμανίας και το οινοποιείο τού Dr. Loosen, ενός από τους σπουδαιότερους οινοπαραγωγούς τής περιοχής και της χώρας. Οι αμπελώνες μάς δίνουν ορισμένα από τα σπουδαιότερα Riesling τού κόσμου. Κι αν κάποιοι θεωρούν το Riesling «βασιλιά» των λευκών ποικιλιών, είναι χάρη στα κρασιά αυτής της περιοχής. Πρόκειται για ένα κρασί ελάχιστα διαδεδομένο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στην ελληνική αγορά, όπου η συγκεκριμένη ποικιλία δεν είχε να παρουσιάσει πολλά δείγματα, λόγω της ιδιαιτερότητάς της («αγαπά» ψυχρά κλίματα). Εδώ έχουμε ένα Riesling ημίξηρο, με υπολειμματικά σάκχαρα, με οξύτητα μοναδικά αναζωογονητική, που «χορεύει» στον ουρανίσκο μας με φινέτσα και πάθος. Κρασί έντονα φρουτώδες, με τα εσπεριδοειδή και το γκρέιπφρουτ να κυριαρχούν αρωματικά. Το χαμηλό αλκοόλ του, σε συνδυασμό με την τέλεια ισορροπία του, σας «αναγκάζουν» να ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας.
02
Απλά Λευκό, Oenops Wines, Δράμα
Oenops Wines: ένα νέο οινοποιείο στην περιοχή τής Δράμας, με την υπογραφή τού Νίκου Καρατζά. Ένας επαγγελματίας τού χώρου (και γνώστης τού ελληνικού αμπελώνα) αποφασίζει να φτιάξει το δικό του οινοποιείο, αποκτώντας παλιούς αμπελώνες ανά την επικράτεια, ανάλογα με το terroir κάθε ποικιλίας. Τα αποτελέσματα, εξαιρετικά. Η οικογένεια «Απλά», που αποτελείται από ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο κρασί, έχει κλέψει ήδη τις καρδίες των οινόφιλων. Το λευκό μέλος της είναι ένα blend Ασύρτικου, Μαλαγουζιάς και Ροδίτη, που δίνουν ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα, μακρά επίγευση, ισορροπία, φινέτσα και αίσθηση φρεσκάδας. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο, εσπεριδοειδή, αλλά και κάποιες ανθικές νύξεις συμπληρώνουν το προφίλ του. Συνδυάζεται εξαιρετικά με δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες, αλλά και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και θαλασσινά.
03
Ξινόμαυρο Ροζέ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανωμή
Οι συστάσεις για το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι περιττές… Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με το τελευταίο δημιούργημα του οινοποιείου από την Επανωμή Θεσσαλονίκης – και πιο συγκεκριμένα το ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που φέτος κυκλοφορεί για δεύτερη χρονιά. Η νέα γενιά τής οικογένειας Γεροβασιλείου αρχίζει να αφήνει το στίγμα της – η όρεξη και το πάθος τού Αργύρη Γεροβασιλείου προσθέτει μια πινελιά ανανέωσης και φρεσκάδας. Το κρασί προέρχεται από το σταφύλι Ξινόμαυρο και έχει ανοιχτό ροζέ χρώμα, προσεγγίζοντας σε στιλ τα κρασιά τής Νότιας Γαλλίας και της Προβηγκίας. Ωραία οξύτητα και έντονος αρωματικός χαρακτήρας, με τα τροπικά φρούτα (όπως το μάνγκο και το passion fruit), αλλά και τα κόκκινα κεράσια και μούρα να κυριαρχούν στη μύτη και στο στόμα.
04
Alie, Frescobaldi, Τοσκάνη, Ιταλία
Όλοι γνωρίζουμε την Τοσκάνη για τα υπέροχα τοπία της και τα ακόμη πιο υπέροχα κόκκινα κρασιά της. Βρήκαμε όμως κι ένα ροζέ, που μας έκανε πολύ θετική εντύπωση. Από τον παραγωγό Frescobaldi (που είναι γνωστός για τα εξαιρετικά ερυθρά κρασιά του στην περιοχή Τενούτα Αμιράλια) με το όνομα «Alie», όνομα που δανείζεται από μια Νηρηίδα, σύμβολο της ομορφιάς. Εκ πρώτης όψεως, θυμίζει γαλλικό ροζέ με ανοιχτό χρώμα – συναντάμε τις ποικιλίες Syrah και Vermentino. Στη μύτη και στο στόμα μάς εκπλήσσει ευχάριστα χάρη στην πολυπλοκότητά του, την έντονη οξύτητα και τα αρώματα. Λουλούδια και κόκκινα φρούτα (όπως φράουλα και κόκκινα βατόμουρα) συμπληρώνουν ένα κρασί με φινέτσα και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αγαπημένη καλοκαιρινή επιλογή, το απολαμβάνουμε κρύο, συντροφιά με δροσιστικές σαλάτες, ζυμαρικά ή θαλασσινά.