Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy.
Η καραντίνα συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με στόχο να περιοριστεί η πανδημία. Ας ελπίσουμε να λάβει σύντομα τέλος και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Η παραμονή στο σπίτι μάς έχει δώσει την ευκαιρία, όπως έχω ξαναπεί, να δοκιμάσουμε καινούργια κρασιά, αλλά και να πιούμε ξανά κρασιά που είχαμε καιρό να γευθούμε. Έτσι, δεν χάνω την ευκαιρία να επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα μία κάβα –ευτυχώς, παραμένουν ανοικτές–, να δοκιμάζω τουλάχιστον τρία με τέσσερα κρασιά και να τα αξιολογώ. Σε αυτό το τεύχος θα σας μεταφέρουμε εκτός Ελλάδας, μια και μας έχουν λείψει πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό. Θα επισκεφθούμε τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία – ευχόμενοι σύντομα να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ταξίδια (και) στις προαναφερθείσες χώρες χωρίς κίνδυνο και δίχως μάσκες.
01
Château Louvie 2015, Γαλλία
Ανοίγουμε μια φιάλη Château Louvie τού 2015, από την περιοχή τού Μπορντό – και, πιο συγκεκριμένα, από το Σεντ Εμιγιόν. Η πλέον διάσημη οινοπαραγωγός περιοχή τού πλανήτη μάς χαρίζει ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά τού κόσμου, κάποια από τα πιο ακριβά και πιο φημισμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε ένα ερυθρό κρασί σε προσιτή τιμή και με εξαιρετικές περγαμηνές. Είναι ένα μπλεντ Merlot και Cabernet Franc (με κυρίαρχο το Merlot), με γεμάτο σώμα, αρκετά τανικό και μέτρια προς τονισμένη οξύτητα. Έχει παλαιώσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, παρουσιάζει αρώματα βανίλιας και καπνού, μαύρα φρούτα (όπως το βατόμουρο)και γήινα αρωματικά στοιχεία. Πίνεται ευχάριστα τώρα, ενώ επιδέχεται παλαίωσης για τουλάχιστον τρία με πέντε χρόνια.
02
Mon Cœur 2018, J.L Chave, Γαλλία
Ένας από τους σπουδαιότερους οινοπαραγωγούς από την περιοχή τού Ροδανού μάς χαρίζει το συγκεκριμένο κρασί με ονομασία προέλευσης Côtes du Rhône. Ένα μπλεντ Syrah και Grenache, που χαρακτηρίζει τα κρασιά τής περιοχής, με μέτριο σώμα, έντονη οξύτητα και καλοδουλεμένες, στρογγυλές τανίνες, παράγει ένα κρασί με άριστη φινέτσα. Ως προς το αλκοόλ, το χαρακτηρίζουμε ζεστό, με ωραία υφή και ισορροπημένη δομή – είναι ένα «must drink» κρασί. Τα φρούτα που κυριαρχούν είναι τα μαύρα (όπως το βατόμουρο). Εντοπίζουμε αρώματα βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών, αλλά και νότες ανθών. Απολαύστε το σε ποτήρι Riedel Syrah ή και στο Riedel 001, που μπορεί να υποδεχτεί ποσότητα μεγαλύτερη της μίας φιάλης με ένα γέμισμα.
03
Tenuta Frescobaldi di Castiglioni 2016, Frescobaldi, Ιταλία
Το συγκεκριμένο κρασί από την Τοσκάνη με ονομασία προέλευσης Tenuta di Castiglioni μάς έρχεται από ένα εκ των σπουδαιότερων και αρχαιότερων οινοποιείων τής Ιταλίας: το Frescobaldi. Ένα μπλεντ Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese και Cabernet Franc με τονισμένη οξύτητα, έντονες και ταυτόχρονα βελούδινες τανίνες, όπως επίσης και μεγάλη διάρκεια αρωμάτων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών. Παρουσιάζει καταπληκτική αρμονία και τέλεια φινέτσα. Η παλαίωσή του σε δρυ προσδίδει αρώματα βανίλιας και καπνού και το καθιστά εξαιρετικό ταίρι για φαγητά όπως το κυνήγι, τα χοιρινά κρέατα, αλλά και το μοσχάρι. Αποτελεί ιδανικό ταίριασμα τόσο για λιπαρά κρέατα και κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη όσο και για ποικιλία τυροκομικών.
04
Pinot Noir 2016, Astrolabe, Νέα Ζηλανδία
Έχω αναφέρει και παλαιότερα ότι είμαι λάτρης των κρασιών που προέρχονται από χώρες τού λεγόμενου «Νέου Κόσμου» όσον αφορά το κρασί (επί της ουσίας, χώρες εκτός Ευρώπης). Έχω γράψει αρκετές φορές για τα κρασιά τής Νέας Ζηλανδίας, τα οποία επιλέγω σε κάθε ευκαιρία. Συνήθως είναι λευκά. Πολύ συχνά προέρχονται από τη φημισμένη περιοχή τού Μάρλμπορο. Τα περισσότερα ισχύουν και σ’ αυτήν την περίπτωση – με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά έχουμε ένα ερυθρό Pinot Noir. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω κρασιά τού παραγωγού Astrolabe – και σίγουρα όχι η τελευταία. Ένα μικρό «διαμάντι», που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τέλεια φινέτσα. Οξύτητα που κόβει σαν μαχαίρι, τανίνη βελούδινη και σώμα μέτριο, παρουσιάζει αρμονία και ισορροπία. Αρώματα κόκκινων φρούτων (όπως φράουλα και κεράσι), ορισμένα μαύρα φρούτα, μεταλλικότητα, νότες ξύλου και μπαχάρια (όπως γλυκόριζα, κανέλα και γλυκά πιπέρια). Υπέροχο!