Ο κ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy.
Για τους περισσότερους λάτρεις τού κρασιού, η επιλογή μίας φιάλης είναι μια καθημερινή συνήθεια – είτε στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος είτε το βραδάκι, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και με συντροφιά μια ταινία στον καναπέ τού σπιτιού μας, δίπλα στο στολισμένο δέντρο. Δεν θα σας κρύψω ότι αυτό το διάστημα της καραντίνας οι επισκέψεις μου στην αγαπημένη μου #mycava, στην Γεωργίου Παπανδρέου 86, είναι αρκετά συχνές. Βλέπετε, η καθημερινή δοκιμή μάς βοηθά να ανακαλύπτουμε νέες ετικέτες, νέους παραγωγούς, νέες περιοχές.
1 Αρχικά, μία από τις πρώτες επιλογές μας στην κατηγορία τού λευκού είναι ένα κρασί από την Πέλλα και το οινοποιείο «3 Γενιές» τής οικογένειας Θωμαΐδη, το Αμάσσι. Πηγή έμπνευσης για το όνομά του η φημισμένη πόλη τού Πόντου, η Αμάσσεια, απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια. Πρόκειται για ένα κρασί με ισορροπία, φινέτσα και δροσιστική οξύτητα, ιδανικό για όλες τις ώρες τής ημέρας.
Καθημερινή επιλογή μας είναι και ένα πολύ εύκολο και ιδανικό για όλες τις ώρες τής ημέρας κρασί: το Dr. L Riesling τού Dr. Loosen είναι ένα ημίξηρο κρασί από την περιοχή τού Μόζελ, στη Γερμανία, με υπολειμματικά σάκχαρα, μιαν οξύτητα μοναδικά αναζωογονητική που «χορεύει» στον ουρανίσκο μας, με φινέτσα και πάθος. Πρόκειται για ένα έντονα φρουτώδες κρασί, με τα εσπεριδοειδή και το γκρέιπφρουτ να κυριαρχούν αρωματικά.
Ένα κρασί που δεν μας απογοητεύει είναι και το Viognier τού Paul Jaboulet από την περιοχή τού Ροδανού, στη Γαλλία. Το συγκεκριμένο Viognier από την περιοχή τού Ερμιτάζ αποτελεί ένα φρέσκο, ευκολόπιοτο λευκό κρασί, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα τροπικών φρούτων (όπως μάνγκο και ανανά) και ωραία, δροσιστική οξύτητα.
Τέλος, ιδανική περίπτωση για ένα πλούσιο δείπνο ή ακόμη και μεσημεριανό τις γιορτινές ημέρες, παρουσία γαλοπούλας, ψαριού ή λευκού κρέατος, αποτελεί το Chablis από το Domaine Louis Moreau. Η διάσημη περιοχή τού Σαμπλί, στη Βουργουνδία, βγάζει ορισμένα από τα καλύτερα Chardonnay τού κόσμου. Εδώ έχουμε ένα κρασί με όγκο, φινετσάτη οξύτητα, ισορροπημένη λιπαρότητα και μεγάλη διάρκεια αρωμάτων.
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Η ΕΠΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ. Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ – Η ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΡΟΖΕ ΧΡΩΜΑ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΣΤΙΛ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ. ΩΡΑΙΑ ΟΞΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΙΟΝ ΦΡΟΥΤ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΡΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ.
2 Για τους φίλους τού ροζέ κρασιού επιλέγουμε ένα ελληνικό, ένα ιταλικό και ένα γαλλικό κρασί. Πρώτη στάση η Επανομή και το Κτήμα Γεροβασιλείου, για να ανοίξουμε μια φιάλη Ξινόμαυρο Ροζέ. Η νέα γενιά τής οικογένειας Γεροβασιλείου αρχίζει να αφήνει το στίγμα της – η όρεξη και το πάθος τού Αργύρη Γεροβασιλείου προσθέτει μια πινελιά ανανέωσης και φρεσκάδας. Το κρασί προέρχεται από το σταφύλι Ξινόμαυρο και έχει ανοιχτό ροζέ χρώμα, προσεγγίζοντας σε στιλ τα κρασιά τής Νότιας Γαλλίας και της Προβηγκίας. Ωραία οξύτητα και έντονος αρωματικός χαρακτήρας με τα τροπικά φρούτα (όπως το μάνγκο και το πάσιον φρουτ), αλλά και με κόκκινα κεράσια και μούρα να κυριαρχούν στη μύτη και στο στόμα.
Από την άλλη, το ιταλικό ροζέ που κέρδισε τις εντυπώσεις μας είναι το Alie από την περιοχή τής Τοσκάνης και το οινοποιείο Frescobaldi. Συναντάμε τις ποικιλίες Syrah και Vermentino. Στη μύτη και στο στόμα μάς εκπλήσσει ευχάριστα, χάρη στην πολυπλοκότητά του, την έντονη οξύτητα και τα αρώματά του. Λουλούδια και κόκκινα φρούτα (όπως φράουλα και κόκκινα βατόμουρα) συμπληρώνουν ένα κρασί με φινέτσα και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Τέλος, ένα από τα αγαπημένα μου ροζέ Προβηγκίας είναι το Petale de Rose. Το όνομα Petale de Rose προέρχεται από το πέταλο του ρόδου και το ανοιχτό χρώμα που θυμίζει ροδοπέταλο – και πρώτη έδωσε η Regine Sumeire στο κρασί της, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι και να γίνει παγκόσμια τάση. Η τραγανή του οξύτητα, το πλούσιο σώμα και το περίπλοκο μπουκέτο αρωμάτων, στο οποίο βρίσκεις τριαντάφυλλο, μπαχάρια και κόκκινα φρούτα, θα σας γοητεύσει.
MΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ, ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η DEUTZ BRUT CLASSIC. ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ BLEND ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΟ CHARDONNAY, ΤΟ PINOT NOIR ΚΑΙ ΤΟ PINOT MEUNIER. ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΓΗΝΕΥΕΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΝΟΔΙΚΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΑΚΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΑ ΦΡΟΥΤΑ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΟΣ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ, ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΜΕ ΦΙΝΕΤΣΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ BLEND ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ JACQUESSON 741. ΜΙΑ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΟΗΤΕΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ TOAST ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ, ΤΗ ΦΥΣΑΛΙΔΑ ΠΟΥ ΓΑΡΓΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ.
3 Ασφαλώς, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα αγαπημένα μας ερυθρά κρασιά. Πολλοί από τους οίνους που σας προτείνουμε στη συνέχεια μπορούν να γεμίσουν με αξιώσεις τα ποτήρια μας στο χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ξεκινώντας, πάμε να δοκιμάσουμε το ερυθρό «διαμάντι» τού οινοποιείου «3 Γενιές» που αναφέραμε και παραπάνω – και, πιο συγκεκριμένα, το κρασί «2 Ζωές». Αποτελούμενο από τις ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon και Ξινόμαυρο, θυμίζει ένα τυπικό Merlot που προέρχεται από πιο ψυχρά κλίματα. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας κόκκινων φρούτων (όπως το κεράσι, το βατόμουρο και το δαμάσκηνο), βοτανικότητα χάρη στο ψυχρό κλίμα τής περιοχής, πράσινη πιπεριά και νότες καραμέλας, αποτέλεσμα της παλαίωσής του σε αμερικανικά βαρέλια. Η κομψότητά του βρίσκεται στο γεμάτο σώμα του, την τονισμένη οξύτητα και τις έντονες, αλλά ταυτόχρονα μακρές, βελούδινες τανίνες του. Η επίγευσή του έχει μεγάλη διάρκεια. Είναι ένα value-for-money κρασί, αν εκτιμήσουμε ότι μπορεί να σταθεί δίπλα σε μεγάλα Merlot τής Γαλλίας, της Ιταλίας ή του Νέου Κόσμου.
Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν πρόκειται να λείπει και το Tenuta Frescobaldi di Castiglioni, από την περιοχή τής Τοσκάνης. Ένα blend Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese και Cabernet Franc με τονισμένη οξύτητα, έντονες και ταυτόχρονα βελούδινες τανίνες, μεγάλη διάρκεια αρωμάτων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών και τέλεια φινέτσα.
Από την περιοχή τού Ροδανού ανοίγουμε μία φιάλη Maclura Chateau Pegau από τις ποικιλίες Syrah και Grenache, που κέρδισε τις εντυπώσεις μας χάρη στη ισορροπία του, την ωραία δομή, το γεμάτο σώμα του και τις βελούδινες τανίνες. Μακρά επίγευση και μεγάλη διάρκεια αρωμάτων μαύρων φρούτων, νότες καπνού, άνθη και ορυκτότητα. Σίγουρα ακόμη μία value-for-money επιλογή.
Τέλος, το Pinot Noir Abbey Ridge τού J. Christopher από το Όρεγκον των ΗΠΑ έχει κλέψει τις καρδιές μας. Κομψό, τραγανό, με υψηλή οξύτητα και τανίνες με φινέτσα, που το εμπλουτίζουν και του δίνουν όγκο. Αναμφίβολα ένα από τα πιο πληθωρικά και top quality κρασιά που δοκιμάσαμε το τελευταίο διάστημα – μήπως ήρθε η ώρα να το τιμήσετε;
4 Για το κλείσιμο, προτείνουμε δύο σαμπάνιες ιδανικές για τη βραδιά τής αλλαγής τού χρόνου. Αρχικά, μία από τις πιο γνωστές και ποιοτικότερες σαμπάνιες είναι η Deutz Brut Classic. Φτιάχνεται από το γνωστότερο και πλέον διαδεδομένο blend ποικιλιών τής περιοχής, το Chardonnay, το Pinot Noir και το Pinot Meunier. Το χρυσό χρώμα της σαγηνεύει, ενώ οι φυσαλίδες τρέχουν ανοδικά, σαν να θέλουν να πετάξουν έξω από το ποτήρι. Η οξύτητά της φέρει μιαν αίσθηση φρεσκάδας, ενώ τα αρώματα από άνθη ακακίας και λευκόσαρκα φρούτα (όπως το πράσινο μήλο), αλλά και η μυρωδιά τού μπριός, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα που προσφέρουν οι τρεις ποικιλίες, συνθέτουν ένα πάντρεμα με φινέτσα, ισορροπία και γοητεία.
Από το ίδιο blend ποικιλιών έχουμε να προτείνουμε τη σαμπάνια Jacquesson 741. Μια σαμπάνια που δοκιμάσαμε πρόσφατα για πρώτη φορά και μας γοήτευσε για τον ιδιαίτερα toast χαρακτήρα της, τη φυσαλίδα που γαργαλάει τον ουρανίσκο μας, την εντυπωσιακή οξύτητά της και τα έντονα αρώματα λευκόσαρκων και εσπεριδοειδών φρούτων.