Η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας ανήκει πλέον στον διεθνή οινικό χάρτη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τη φήμη που έχει αποκτήσει. Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός οινοποιητικός κλάδος έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα τόσο στην παραγωγή και την ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου που παράγει – τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.
Μια σημαντική πρωτοβουλία
Διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μίας από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που δημιουργούνται παγκόσμια, η ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει σε μια κίνηση που συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της συγκεκριμένης ποικιλίας: τη θέσπιση και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day). Μια κίνηση που βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, αποκτώντας παράλληλα και διεθνή αποδοχή.
Το Ξινόμαυρο, μια ποικιλία-πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο και φυσικά, πρωτίστως, στην Ελλάδα. Ως ημερομηνία εορτασμού ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός, το «1» εύκολα μένει στη μνήμη και, παράλληλα, θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η Νο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Για τον εορτασμό του Ξινόμαυρου, οι έλληνες οινοποιοί προσκαλούν τους επαγγελματίες στον χώρο της σίτισης και τους καταναλωτές-φίλους του ποιοτικού, επώνυμου κρασιού να συμβάλουν στη διάδοση της ιδέας, επιλέγοντας την 1η Νοεμβρίου Ξινόμαυρο (ερυθρό, ροζέ ή λευκό-blanc de noir) νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα. Εξάλλου, το Ξινόμαυρο, πολυδυναμικό όπως είναι, απαντά σε διαφορετικούς τύπους και στιλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.
Μια νέα τάση
Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντοτε με μέτρο, στο σπίτι μας ή κάπου έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε και απολαμβάνουμε τη δική μας, την ελληνική ποικιλία του Ξινόμαυρου.
Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάτι παραπάνω: να διαδώσουμε το νέο παντού – στην παρέα μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, στο καφέ και στο μπαρ όπου συχνάζουμε, στο εστιατόριο που προτιμάμε, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, σε συγγενείς, φίλους, συνεργάτες.
Κι, όπως μας προτρέπουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, «αν είστε επαγγελματίες, διαθέτετε κάβα, καφέ, μπαρ, εστιατόριο ή ξενοδοχείο, μπορείτε να δημιουργήσετε με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, την 1η Νοεμβρίου, κάποιο γεγονός στην επιχείρησή σας, για να το γιορτάσετε μαζί με τους πελάτες σας. Άλλωστε, μη ξεχνάμε: το κρασί δημιουργεί δεσμούς και μας ενώνει».
Δύο εκδηλώσεις για το Ξινόμαυρο
Τιμώντας το Ξινόμαυρο, οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν και προτείνουν στο ευρύ κοινό δύο εκδηλώσεις:
Στην Αθήνα, το masterclass «Aspects of Xinomavro» με τον master sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη στο Divani Caravel Hotel.
Στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση «Γευστική δοκιμή: Ξινόμαυρο» με θεματικά flights, στο χώρο της ένωσης, The Wine Hub.