Η 21η διοργάνωση του διαγωνισμού, που πραγματοποιείται ανελλιπώς και θεωρείται από τους έλληνες παραγωγούς ως η κορυφαία δράση για το κρασί στη χώρα μας, διεξάγεται στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, με αρωγούς όλους τους φορείς τού κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ), τις περιφερειακές ενώσεις οινοποιών, αλλά και οινοποιούς από την Κύπρο.
Αρχικός στόχος τού διαγωνισμού, ήδη από την πρώτη διοργάνωση, ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
Σημαντικές συμμετοχές
Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, masters of wine, σομελιέ, κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι –μέσα από εντατικές, τυφλές γευσιγνωσίες– αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία τού διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει και την παρουσία τού ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
Η διαδικασία
Στα πέντε τραπέζια των γευστικών δοκιμών και της βαθμολόγησης των οίνων και των αμπελοοινικών αποσταγμάτων που λαμβάνουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν τέσσερις κριτές και ένας πρόεδρος ο οποίος φέρει τον τίτλο παγκόσμιας αξίας «master of wine» ή «master sommelier». Παράλληλα, οι διοργανωτές τού διαγωνισμού έχουν φροντίσει σε κάθε τραπέζι να παρίσταται και ένας εκπαιδευόμενος γευσιγνώστης-κριτής, για να δημιουργηθεί ένα «φυτώριο» ειδικών και έμπειρων δοκιμαστών.
Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο έλληνας master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μια προσωπικότητα του χώρου με παγκόσμιας εμβέλειας αποδοχή και εκτίμηση. Στην οργανωτική επιτροπή και στην ομάδα υποστήριξης του προέδρου τού διαγωνισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, από το Χημείο τού Κράτους, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τον ΣΕΑΟΠ, τις ενώσεις οινολόγων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα του 21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά τις διαγωνιστικές διαδικασίες (την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου). Στη συνέχεια τα βραβευμένα κρασιά τού διαγωνισμού θα φέρουν στη φιάλη τους το αντίστοιχο αυτοκόλλητο μετάλλιο, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία διακρίθηκαν (το καλύτερο κρασί τού διαγωνισμού, τα κρασιά που έχουν αποσπάσει βαθμολογία για χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο και οι ειδικές κατηγορίες). Η επίσημη τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από την ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».