Η έρευνα είχε ως στόχο την εξέταση παραμέτρων που σχετίζονται με το πρωτόκολλο οινοποίησης του γλεύκους του σταφυλιού, δηλαδή της μίας από τις δύο βασικές πρώτες ύλες της ρετσίνας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα αξιοποιούνται ήδη από την εταιρεία στην παραγωγή των κρασιών της και, κυρίως, στην εμβληματική ετικέτα «Δάκρυ του Πεύκου». Με αυτόν τον τρόπο, το οινοποιείο Κεχρής συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας στην καινοτομία και την παραγωγή ποιοτικής ρετσίνας.
«Πέρα από τα σημαντικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα, αυτό που κατέστη σαφές είναι το γεγονός ότι η έρευνα γύρω από την παραγωγή ρετσίνας αποτελεί ένα ευρύτατο πεδίο. Πολλές παράμετροι παραμένουν ανεξερεύνητες – είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές ακόμη ερευνητικές εργασίες, με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών και φορέων, τόσο σε άλλες παραμέτρους όσο και στις υφιστάμενες, προκειμένου αυτές να επιβεβαιωθούν και σε άλλες σοδειές. Η έρευνα στη ρετσίνα, που μόλις ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα, αποτελεί ύψιστης σημασίας αντικείμενο για το σύνολο του ελληνικού κρασιού», αναφέρει χαρακτηριστικά, με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, οινολόγος-χημικός μηχανικός Ελένη Κεχρή.
Στην υλοποίηση του έργου συμμετείχε το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ανδρεάνας Ασημοπούλου. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, μέσω του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).