Mina tastes
Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΑΚΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ (ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ), ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΑΓΚΕΤΑΣ, ΕΛΙΩΝΑΝ ΛΙΓΗ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΕΣΤΑΖΑΝ ΛΑΔΑΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ. ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥΣ – ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΗ ΓΕΥΣΗ.
Αγαπημένοι μου, έχω ακόμη τη ζεστασιά στην ψυχή μου από τις τρεις γεμάτες ημέρες που πέρασα στην πόλη μας. Νιώθω τυχερή που είχα την ευκαιρία να χαρώ φίλους και συνεργάτες, να γευθώ αγαπημένα πιάτα ή γλυκά και να δοκιμάσω καινούργια, που με γέμισαν χαρά, αλλά και αισιοδοξία για όσα καλά γίνονται στη Θεσσαλονίκη.
Βρέθηκα εδώ, έχοντας κάνει ένα ταξίδι-αστραπή, για να μιλήσω για τις σοκολάτες μου και να μοιραστώ με όλους όσοι ενδιαφέρονταν την ιστορία και τη φιλοσοφία τού brand μου, αλλά και για να προτείνω καινούργιους συνδυασμούς απόλαυσης για κάποιες από αυτές.
Θα σταθώ σε έναν και θα σας πω και την ιστορία του. Αναφέρομαι στη σοκολατένια αλοιφή μου με ελαιόλαδο, μέλι και αλάτι, την οποία έχω ονομάσει «α λα Καταλάν». Αν ταιριάζουν; Μα, ναι! Το λάδι και η σοκολάτα παντρεύονται σε έναν αρμονικό γάμο. Οι πολυφαινόλες τού λαδιού «σπάνε» τη λιπαρότητα του βουτύρου κακάο, ενώ λίγο αλατάκι αναδεικνύει τα αρώματα και των δυο. Την αλοιφή αυτή, που τη συνδυάσαμε με τυρί και κρασί* στις γευσιγνωσίες που φιλοξενήθηκαν στο αγαπημένο «Olicatessen», την εμπνεύστηκα διαβάζοντας την εξής ιστορία: μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στην Καταλονία, οι άνθρωποι, για να κανακέψουν τους εαυτούς τους (καλύπτοντας παράλληλα την ανάγκη για κάτι γλυκό μέσα στη φτώχεια τής εποχής), έπαιρναν ένα κομμάτι μπαγκέτας, έλιωναν λίγη μαύρη σοκολάτα, έσταζαν λαδάκι από πάνω και έριχναν και μία πρέζα αλάτι. Ήταν το γλυκό τους – ισορροπημένο και με γεμάτη γεύση.
Εξαιρετικά πετυχημένος είναι ένας συνδυασμός, όταν οι αναλογίες είναι οι σωστές και τα συστατικά «αγκαλιάζουν» το ένα το άλλο, αλληλοϋποστηριζόμενα. Η πρόκληση –και μάλιστα συνεχόμενη– για εμένα; Να χρησιμοποιώ ελληνικά υλικά και να τα αναδεικνύω μέσα από τις σοκολατένιες γεύσεις μου.