fbpx

Citymagthess.gr

Bella Italia

Μοιραστείτε το

Mina tastes

Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΥΠΕΡΒΟΛΗ – ΚΥΡΙΩΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ.

Πέρσι βρέθηκα για πρώτη φορά στην Ιταλία στη διάρκεια του καρναβαλιού και έτσι ανακάλυψα τα πολλά καρναβαλικά, πεντανόστιμα γλυκά τους. Φέτος ήξερα ότι θα βρεθώ στη γειτονική μας χώρα την ίδια περίοδο και ήμουν προετοιμασμένη: είχα διαβάσει και ήξερα πού θα βρω τα πιο νόστιμα στην πόλη όπου θα βρισκόμουν: cicerchiata, struffoli, zeppole, chiacchiere και ένα σωρό άλλα.

Οι Ιταλοί λένε πως στο καρναβάλι επιτρέπεται κάθε υπερβολή – κυρίως η υπερβολή στα γλυκά. Και έτσι κάνουν. Από βορρά ώς νότο, κάθε περιοχή έχει τα δικά της καρναβαλικά γλυκά, ενώ και κάθε οικογένεια έχει τις δικές της συνταγές. Μου θυμίζει το δικό μας αντίστοιχο: κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, που περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ συγχρόνως αυτά τα γλυκά τα βρίσκουμε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάπως έτσι συμβαίνει με τα γλυκά τού καρναβαλιού στην Ιταλία.

Πώς είναι, λοιπόν, και γιατί με ενθουσίασαν; Ενθουσιάστηκα, επειδή δεν τα ήξερα – είναι ένας «κρυμμένος θησαυρός» τής ιταλικής μαγειρικής, μια που εμφανίζεται για λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο. Είναι κυρίως δύο τύπων: αυτά με τη μαγιά και εκείνα που τα τηγανίζουν.

Ας πούμε, τα cicerchiata από την Κεντρική Ιταλία και τα struffoli της Νάπολης είναι παρόμοια: ζύμη με αβγό, που την πλάθουν σε λωρίδες κυλινδρικές, τις κόβουν σαν νιόκι και, αφού τις τηγανίσουν, τις ανακατεύουν με μέλι (όχι σιρόπι) και ασπρισμένα αμύγδαλα. Κάτι σαν μίνι λουκουμάδες με αμύγδαλα αντί για καρύδια. Σε στιλ κέικ είναι το zeppole από τη Φλωρεντία – ένα υγρό, πατημένο, κιτρινωπό κέικ με πορτοκάλι και τον χυμό του, που ορισμένες φορές το συναντάμε και με κρόκο.

Τα πιο γνωστά απ’ όλα, όμως, αποτελούν κάτι σαν εθισμό, όταν είναι σωστά φτιαγμένα. Μιλώ για τα chiacchiere. Φανταστείτε μικρά, τετραγωνισμένα, λεπτά κομμάτια απλής ζύμης, τηγανισμένα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Αυτό που λέμε «τρώει ο γονιός και στου παιδιού του δεν δίνει». Τα απολαμβάνεις με τον καφέ ή το γλυκό τους, τη zuppa inglese – αν και, όταν ανοίξεις το κουτί τους, τα τρως σαν πατατάκια. Καλή Καθαρά Δευτέρα!


Μοιραστείτε το

Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες