Mina tastes
Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.
ΤΟ «ΣΤΡΩΣΙΜΟ» ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΧΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ, ΑΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ.
Είναι και περίοδος νηστείας… Σκέφτηκα λοιπόν να σας κάνω ένα δώρο και να μοιραστώ μαζί σας πώς μπορούμε να φτιάξουμε γυαλιστερά σοκολατάκια στο σπίτι (δηλαδή, πώς να «στρώσουμε» τη σοκολάτα, ώστε να μην είναι θαμπή ή με άσπρες γραμμές).
Το «στρώσιμο» της σοκολάτας είναι ίσως το πιο αγχωτικό κομμάτι τής διαδικασίας, όταν φτιάχνουμε σοκολάτες στο σπίτι, ώστε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Τα βήματα είναι ξεκάθαρα και, αν τα κάνουμε κτήμα μας, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σας προτείνω την απλούστερη μέθοδο, για την οποία θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο ακριβείας (οι θερμοκρασίες είναι για μαύρη σοκολάτα – για τη γάλακτος υπολογίστε δύο βαθμούς παρακάτω).
- Κρατάτε 1/3 από τη σοκολάτα που θέλετε να «στρώσετε». Λιώνετε την υπόλοιπη σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας με μια μαρίζ και τσεκάροντας τη θερμοκρασία μέχρι να φτάσει στους 48 βαθμούς Κελσίου.
- Κατεβάζετε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτετε το 1/3 τής σοκολάτας που είχατε κρατήσει, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να κατέβει στους 28-29 βαθμούς Κελσίου. Αν σ’ αυτήν τη φάση η σοκολάτα που προσθέσατε δεν έχει λιώσει όλη, αφαιρείται όση δεν έλιωσε από το μείγμα.
- Ξαναβάζετε τη σοκολάτα των 28-29 βαθμών Κελσίου στο μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να φτάσει στους 30-31 βαθμούς. Τότε, η σοκολάτα σας είναι «στρωμένη». Για να είστε σίγουροι, απλώστε λίγη σε ένα λαδόχαρτο. Αν μετά από 2-3 λεπτά σταθεροποιηθεί και είναι γυαλιστερή, το «στρώσιμο» πέτυχε. Διαφορετικά, επαναλαμβάνετε (δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη σοκολάτα).
Όταν έχετε τη «στρωμένη» σοκολάτα, ξεκινήστε. Θα χρειαστείτε φαντασία για τα επιπλέον υλικά, μία σπάτουλα, λαδόχαρτο, ένα ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ, ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δοντάκια ή ένα κουτάλι. Σας προτείνω να ξεκινήσετε με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μία ιδέα για την αρχή: μέσα στη «στρωμένη» σοκολάτα προσθέστε χοντροκομμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα Καβάλας με ψιλοκομμένο σύκο Κύμης. Απλώνετε το μείγμα στο λαδόχαρτο σε πάχος 1-1,5 εκατοστού και το χαράσσετε στο μέγεθος που θέλετε. Μετά από 5 λεπτά το κόβετε με ένα μεγάλο μαχαίρι πάνω στις χαρακιές. Η συγκεκριμένη σοκολάτα ταιριάζει πολύ με ένα ποτηράκι βινσάντο και είναι και νηστίσιμη.
Έτσι, θα έχετε ταυτόχρονα απασχόληση και δημιουργία μέσα στο σπίτι (μόνοι σας ή με άλλα μέλη τής οικογένειας) και χειροποίητες, νηστίσιμες σοκολάτες για εσάς ή για δώρο. Άλλωστε, όπως γράφει και σ’ ένα μαγνητάκι στο ψυγείο μου, «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν φίλο – εκτός από έναν φίλο με σοκολατάκια». Καλή επιτυχία και φιλιά από τις Βρυξέλλες. Υπομονή και σύνεση με την πρόκληση που ζούμε.