Αυτός ο τουριστικός παράδεισος της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί κλασικό case study για έναν τόπο όπου, μερικές δεκαετίες νωρίτερα, συντελέστηκε ένα πραγματικό θαύμα.
Το Νυμφαίο (ή «Νέβεσκα», όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι), ένα από τα πάλαι ποτέ πιο πλούσια και ακμαία Βλαχοχώρια τής Μακεδονίας, σε απόσταση 182 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Εγνατίας οδού), 560 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 28 χλμ. από τη Φλώρινα, σε υψόμετρο 1.346 μέτρων, είχε περιπέσει σε μαρασμό – σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί. Κι όμως: στο γύρισμα της δεκαετίας τού 1990, επιφανείς Νεβεσκιώτες (με πρωτεργάτες τον Νίκο Μέρτζο και τον Γιάννη Μπουτάρη) αποφάσισαν να αναγεννήσουν τον προγονικό τους τόπο, μετατρέποντάς τον σε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά χωριά τής Ελλάδας.
ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ UNESCO, ΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Έτσι και έγινε. Σήμερα το Νυμφαίο αποτελεί ένα χωριό-πρότυπο, με εντυπωσιακά, αναστηλωμένα αρχοντικά (χαρακτηριστικό τους, οι στέγες από λαμαρίνα, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να μην κρατούν το χιόνι), την επιβλητική Νίκειο Σχολή (τού 1927), παλιές εκκλησίες και πεντακάθαρα καλντερίμια. Σε αυτό το περιβάλλον, το ντόπιο επιχειρείν βρήκε γόνιμο έδαφος για το άνοιγμα ξενώνων που σας επιτρέπουν να ζήσετε το όνειρο σε αρχοντικά που παραπέμπουν στον Μεσοπόλεμο – με αναμμένα τζάκια, πετρόκτιστες αυλές με λουλούδια και ζεστά σαλόνια για τα πρώτα κρύα βράδια τού φθινοπώρου, ψηλοτάβανες σάλες (όπου προσφέρεται πεντανόστιμο πρωινό από ολόφρεσκα, ντόπια προϊόντα, αλλά και μοσχοβολιστές τραχανόσουπες, κρέας στη στάμνα, κυνήγι και πίτες), κεντητές βελέντζες και πολύτιμα χαλιά, ονειρικά κρεβάτια με ουρανό, αντίκες, πορσελάνινα σερβίτσια και κομψά έπιπλα.
Πληθώρα επιλογών
Με ορμητήριο αυτούς τους μικρούς, προσωπικούς παραδείσους, θα μπορέσετε να απολαύσετε το περπάτημά σας σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, να πάτε για κανό στη λίμνη Ζάζαρη, ακόμη και να δείτε από κοντά αρκούδες και λύκους στο φυσικό τους ενδιαίτημα (στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος», το μοναδικό στην Ελλάδα από το 1993, ή στην κοντινή Αγραπιδιά, όπου λειτουργούν το καταφύγιο του λύκου και το κέντρο αναπαραγωγής τού ελληνικού ποιμενικού).
Οι απαρχές
Σύμφωνα με τη «Βίβλο Φιλοξενίας» τού χωριού (εκδόσεις «Μίλητος»), το Νυμφαίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά περί το 1835 από Βλάχους Οδίτες (λατινόφωνους, αυτόχθονες Μακεδόνες, οι οποίοι επί 1.400 χρόνια φύλαγαν την Εγνατία οδό, πριν αναγκαστούν να καταφύγουν στα απρόσιτα βουνά τού Βίτσιου μετά από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς). Η πρώτη ονομασία που έδωσαν στο χωριό ήταν «Νιβεάστα», όνομα που μάλλον προέρχεται από τη φράση «Ni vista» που σημαίνει «αόρατο» (λόγω της τοποθεσίας του). Οι πολυτάλαντοι και δαιμόνιοι Βλάχοι κατάφεραν –υπαγόμενοι απευθείας στη Βαλιντέ σουλτάνα (τη μητέρα τού σουλτάνου), στην οποία πλήρωναν φόρους– να παραμείνουν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι.
Επιλογές για διαμονή
>> Ξενώνας «Εντερνέ» (Νυμφαίο, Τ. 23860-31.230). Εξαιρετικό πρωινό, φιλόξενοι και εξυπηρετικοί οικοδεσπότες (αρκετά ενημερωμένοι για τα δρώμενα στην περιοχή), ευρύχωρα, περιποιημένα και καθαρά δωμάτια, πεντανόστιμο και άφθονο πρωινό. Στα «συν» και το κεντρικό σημείο στο οποίο βρίσκεται στον οικισμό. Ενδεικτική τιμή δίκλινου για την εποχή που διανύουμε: από 64 ευρώ τη βραδιά.
>> Ξενώνας «Αργυρώ» (Νυμφαίο, Τ. 23860-31.331). Πανέμορφα και μεγάλα δωμάτια, ωραία διακόσμηση, πολύ καθαρό και απίστευτα ήσυχο. Ιδανικό για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Το πιο σημαντικό; Το πλούσιο, σπιτικό πρωινό από τα χεράκια της ίδιας της κυρίας Αργυρώς. Ενδεικτική τιμή δίκλινου για την εποχή που διανύουμε: από 86 ευρώ τη βραδιά (περιλαμβάνεται το πρωινό).
>> Ξενώνας «La Moara» (Νυμφαίο, Τ. 23860-31.377). Ξενώνας σε ένα κτίριο εξαιρετικού γούστου και ποιότητας, πεντακάθαρο, σε πανέμορφη και ήσυχη τοποθεσία. Εξαιρετικό πρωινό, αλλά και «ετοιμοπόλεμη» κουζίνα για κάθε ανάγκη (μεσημεριανό ή βραδινό), με καλή κάρτα κρασιών και πολύ φιλική εξυπηρέτηση. Ενδεικτική τιμή δίκλινου για την εποχή που διανύουμε: από 95 ευρώ τη βραδιά (περιλαμβάνεται το πρωινό).
>> Ξενοδοχείο «Νύμφες» (Νυμφαίο, Τ. 23860-31.114). Στα ατού του, η τοποθεσία: η αυλή, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου ή κάποια από τα γεύματα, έχει θέα όλο το χωριό. Ευγενέστατο και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό, που λειτουργεί το κατάλυμα στη λογική ενός boutique hotel. Ιδιαίτερη διακόσμηση των δωματίων, με άνετα κρεβάτια και μαξιλάρια. Σπιτικό πρωινό και φαγητό, πλήρης κάβα ποτών, πεντακάθαροι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι. Ενδεικτική τιμή δίκλινου για την εποχή που διανύουμε: από 100 ευρώ τη βραδιά (περιλαμβάνεται το πρωινό).
>> Ξενώνας Κοντογιάννη (Νυμφαίο, Τ. 6974-121.103). Παραδοσιακά, γραφικά, άνετα και ζεστά δωμάτια, με άψογους οικοδεσπότες. Σημειωτέον ότι ο ξενώνας είναι pet friendly, οπότε μπορείτε να έχετε μαζί σας και το αγαπημένο σας κατοικίδιο, χωρίς πρόβλημα. Ενδεικτική τιμή δίκλινου για την εποχή που διανύουμε: από 70 ευρώ τη βραδιά (περιλαμβάνεται το πρωινό).
Πού να πάτε
>> Στο Μουσείο Αργυροχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Στην πορεία των αιώνων, το Nυμφαίο ήταν διάσημο για τους αρχυροχόους του. Χαρακτηριστικά δείγματα της δεξιοτεχνίας τους, αλλά και συλλογές των εργαλείων τους θα θαυμάσετε στο Μουσείο Αρχυροχοΐας τού Νυμφαίου.
>> Στον ναό τού προστάτη τού χωριού, Αγίου Νικολάου, με τις καμπάνες τού 1856 και του 1862 από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.
>> Βόλτα στις λίμνες. Μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από το Νυμφαίο θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, δύο από τις ομορφότερες στη Μακεδονία. Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί 141 είδη πουλιών και 150 είδη φυτών.
>> Για δραστηριότητες στο βουνό. Περπατήστε στη σκιά των δασών οξιάς που περιβάλλουν το Νυμφαίο και αναπνεύστε τον αναζωογονητικό αέρα τού βουνού. Ειδικά στη λίμνη Ζάζαρη θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, κάνοντας κανόε-καγιάκ, ποδήλατο βουνού, ιππασία, αλλά και σκαρφάλωμα σε πύργο αναρρίχησης.