The guest editor
Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης
«ΕΙΜΕΘΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ».
Η στήλη απευθύνθη σε έναν ειδικό στα θέματα της κινητής τηλεφωνίας, για να αποκωδικοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα των δεδομένων. Για όσους από τους αναγνώστες δεν παρηκολούθησαν την υπόθεση, όλα ξεκίνησαν από το ετήσιο συνέδριο της «Infacoma», όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις εταιρείες τηλεφωνίας να μειώσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα (data). Λίγες ημέρες αργότερα*, οι τρεις εταιρείες, Vodafone, Cosmote και Wind, ανεκοίνωσαν νέα εκπτωτικά πακέτα ειδικώς για τα data.
Η κατάστασις των πραγμάτων στην Ελλάδα έχει ως εξής: είμεθα μία από τις χώρες με τις ακριβότερες χρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στην υψηλή φορολογία που επεβλήθη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι φόροι κυμαίνονται στα υψηλά ποσοστά από το 30% έως το 49%.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, της εξελίξεως στα data είχε προηγηθεί ένας ανηλεής πόλεμος τιμών μεταξύ των τριών εταιρειών τηλεφωνίας για τα πακέτα, προς όφελος φυσικά των καταναλωτών. Ωφέλιμη κρίνεται και η παραίνεσις του πρωθυπουργού στο θέμα των δεδομένων, αφού, εκτός από τις μειώσεις στις τιμές των ΜΒ και των GB, ετέθη ευκρινώς το ζήτημα των επενδύσεων στα δίκτυα. Χωρίς να λησμονούμε τα 150 εκατ. ευρώ που αποδίδονται στα ταμεία τού κράτους από τη φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας…