The guest editor
Γράφει o Χρήστος Ζαμπούνης.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΠΕΞΕΤΑΘΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ. ΤΟΝ ΕΡΩΤΗΣΑ ΕΑΝ ΕΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΙΓΚΗΨ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ: – «ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΩ». – «ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». – «ΤΟ 1912;». – «ΑΚΡΙΒΩΣ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’, ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ». – «ΑΥΤΟΥΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΡΙ;». – «ΝΑΙ, ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ. ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. Ο ΠΡΙΓΚΗΨ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ». – «ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ; ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…».
Η προσγείωσις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν έκρυβε εκπλήξεις. Παρότι η πτήσις ήταν η πρώτη πρωινή, δεν συναντήσαμε ομίχλη, άρα δεν είχαμε καθυστερήσεις. Αγουροξυπνημένος, έδωσα μια «προπολεμική» οδηγία στον ταξιτζή: – Πρίγκηπος Νικολάου και Αγίας Σοφίας. – Πού είπατε, κύριε; – Χίλια συγγνώμη, Αλεξάνδρου Σβώλου λέγεται σήμερα. – Εμένα να με συγχωρείτε, κύριε, διότι είμαι νέος στο επάγγελμα και δεν γνωρίζω τις παλιές ονομασίες των οδών.
Η συζήτησις γρήγορα επεξετάθη σε θέματα ιστορικής φύσεως. Τον ερώτησα εάν εγνώριζε ποιος ήταν ο πρίγκηψ Νικόλαος και γιατί πήρε ο συγκεκριμένος δρόμος το όνομά του: – Ιδέα δεν έχω. – Ήταν ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής τής ελεύθερης Θεσσαλονίκης. – Το 1912; – Ακριβώς. Ο πατέρας του ήταν ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α’, που απελευθέρωσε την πόλη. – Αυτουνού που είναι το άγαλμα στο Βαρδάρι; – Ναι, του στρατηλάτη. Αλλά έχει σημασία μία άλλη λεπτομέρεια. Ο πρίγκηψ Νικόλαος ήταν φίλος τού Γεωργίου Σημίτη και βάπτισε τον γιο του, Κώστα Σημίτη. – Τον πρωθυπουργό; Σαν παραμύθι μού φαίνεται…
Είχαμε φθάσει στον προορισμό μας, όταν τον ερώτησα για τον Αλέξανδρο Σβώλο: – Πάλι δεν γνωρίζω. – Ήταν αριστερός πολιτικός, πρωθυπουργός τής Κυβερνήσεως του Βουνού. – Βελουχιώτης και τέτοια; – Όπως το λέτε.