Mina tastes
Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ. ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ, ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΟΦΡΥΝΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ, ΣΥΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΥΣΣΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΟΥΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ.
Καλή μας χρονιά και δεκαετία. Σας εύχομαι να έχετε τη δύναμη να ακολουθείτε τα όνειρά σας και να τα βλέπετε να πραγματοποιούνται – «το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους», όπως είπε και η Έλινορ Ρούσβελτ. Με αυτήν τη ρήση, γυρνάω πίσω πολλά χρόνια και θυμάμαι την αγαπημένη σοκολάτα τής παιδικής μου ηλικίας, τη γάλακτος ΙΟΝ αμυγδάλου, αλλά και τα πρώτα χρόνια στη «σοκολατοποιία», όταν ήμουν 8 ετών, στην κουζίνα τής μαμάς μου. Πρωταγωνιστικό (ή, έστω, δεύτερο) ρόλο έπαιζαν πάντοτε οι ξηροί καρποί – και δη τα αμύγδαλα. Ολόκληρα, σωστά καβουρντισμένα, τόσο ψημένα ώστε να βγάζουν τα αρώματά τους και να είναι τραγανά, χωρίς ίχνος γεύσης καμένου.
Όνειρα και αμύγδαλα. Πώς τα συνδέω; Ένα από τα όνειρά μου ήταν να φτιάχνω σοκολάτες. Το κάνω στη χώρα τής σοκολάτας, χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα από την Ελλάδα. Οι πρώτες ύλες είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε φαινομενικά ίδια προϊόντα. Γι’ αυτό επιλέγω για τις δικές μου σοκολάτες, που φτιάχνονται στο Βέλγιο, αμύγδαλα Οφρυνίου Καβάλας, φιστίκια Αιγίνης, σύκα Εύβοιας, βιολογικά βύσσινα από την πεδιάδα τού Ολύμπου, ταχίνι και μέλι ελληνικό, λουίζα από τον κήπο μου στην Ελλάδα και τόσα άλλα. Δεν μπορώ να αντισταθώ στα αρώματα και στη γεύση τους, που είναι τόσο έντονα όσο και φίνα.
Θέλω να μοιραστώ την εμπειρία τής ποιότητας με όλους όσοι αγαπούν τις σοκολάτες μου. Τα μάτια που λάμπουν και τα επιφωνήματα χαράς και απόλαυσης, αλλά και το ευχάριστο ξάφνιασμα από τις γεύσεις που δοκιμάζουν οι πελάτες μου είναι η ανταμοιβή μου για το κόστος και την επιπλέον δουλειά – μια που τους ξηρούς καρπούς τούς εισάγουμε και τους επεξεργαζόμαστε στο εργαστήριό μου, προσφέροντας σοκολάτες εμπνευσμένες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα, γινόμαστε πρεσβευτές τής παραγωγής, αλλά και του πολιτισμού μας. Μεγάλη περηφάνια και χαρά να βλέπουμε να εκτιμούν άλλοι λαοί την ποιότητα των καρπών τής ελληνικής γης. Νιώθω, άθελά μου, πρέσβειρα της χώρας μας κάθε φορά που μιλάω για τις περιοχές απ’ όπου προέρχονται, ας πούμε, οι ξηροί καρποί – και ήταν τιμή μου να το ακούσω από το στόμα τού προξένου τής Ελλάδας στις Βρυξέλλες, Χρήστου Τσιγγόπουλου.