fbpx

Citymagthess.gr

Αφορμή για χαρά

Μοιραστείτε το

Mina tastes

Γράφει η ΜINA AΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ. ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ. ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ. ΔΙΠΛΗ ΧΑΡΑ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΣΩΝ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΛΑΜΠΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΟΛΑΥΣΗ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ.

Σε ένα μαγνητάκι στο ψυγείο μου γράφει: «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν φίλο – εκτός από έναν φίλο με σοκολατάκια». Φανταστείτε τα σοκολατάκια να είναι και χειροποίητα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια σοκολάτα φτιαγμένη από τα χέρια σας για τους αγαπημένους σας αυτές τις γιορτές; Ή ένα κουτί σοκολατένιο;

Εδώ και πάνω από 2.600 χρόνια η σοκολάτα δίνει χαρά, δύναμη. Γλυκαίνει την ψυχή, άρα και τη ζωή. Στους Αζτέκους, τους Τολτέκους και τους Μάγια οι κόκκοι κακάο χρησίμευαν ως νόμισμα από τη μια και ως ρόφημα (σε συνδυασμό με μπαχαρικά) από την άλλη. Θρεπτικό, τονωτικό, διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό, καταναλωνόταν από θνητούς, αλλά και από αυτοκράτορες – και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Την αξία τού κακάο είχαν εκτιμήσει και οι Ισπανοί, που το έφεραν στην Ευρώπη και επί αρκετά χρόνια το κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό. Ένας βασιλικός γάμος μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας άλλαξε τα δεδομένα και πλέον όλοι έχουμε εδώ και λίγους αιώνες πρόσβαση στη σοκολάτα.

Για εμένα, η σοκολάτα είναι χαρά. Χαρά τής δημιουργίας και της συνεχούς γνώσης αυτής της τροφής, που μπορεί να πάρει αμέτρητες μορφές και να σε συναρπάζει διαρκώς. Χαρά για τη χαρά που δίνεις, όταν προσφέρεις μια καλή σοκολάτα. Διπλή χαρά, όταν τα μάτια όσων τη δοκιμάζουν λάμπουν από απόλαυση. Και στις ημέρες μας, η ανάγκη για χαρά είναι μεγάλη. Μεγάλη είναι και η αξία τού χειροποίητου δώρου, που εκτιμάται ακόμη περισσότερο, όταν είναι φτιαγμένο από αυτόν που το προσφέρει.

Είμαστε έναν χρόνο μαζί και έχουμε ήδη μάθει πώς να στρώνουμε εύκολα τη σοκολάτα στο σπίτι, αλλά και πώς να κάνουμε τρούφες και σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς (θα βρείτε όλα τα κείμενά μου στο www.citymagthess.gr). Τώρα, ας πάμε ένα βήμα παραπέρα τη δημιουργικότητά μας και ας στολίσουμε το γιορτινό μας τραπέζι με τα δικά μας σοκολατένια κουτιά, που μετά μπορούμε να απολαύσουμε και γευστικά.

Για τέσσερα σοκολατένια κουτιά θα χρειαστείτε 300 γρ. σοκολάτας τής αρεσκείας σας. Στρώνετε με λαδόκολλα μία λαμαρίνα τού φούρνου. Λιώνετε και στρώνετε τη σοκολάτα. Ρίχνετε τη σοκολάτα πάνω στη λαδόκολλα, κρατώντας λίγη (περίπου ¼ φλιτζανιού) για τη συγκόλληση των πλευρών. Την απλώνετε με μια σπάτουλα όσο γρηγορότερα γίνεται και στη συνέχεια πιάνετε και σηκώνετε τη λαδόκολλα από τις δύο άκρες της και την τινάζετε με όση ένταση επιτρέπει η σοκολάτα, αφήνοντάς την ξανά στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές, ώστε να μη μείνουν φυσαλίδες στη σοκολάτα, αλλά και για να είναι το «φύλλο» τής σοκολάτας μας ισόπεδο και ισοπαχές. Αφήνετε στην άκρη τη σοκολάτα ώσπου να αρχίσει να στερεοποιείται, χωρίς όμως να παγώσει εντελώς. Με έναν χάρακα και ένα κοφτερό (όχι όμως οδοντωτό) μαχαίρι κουζίνας μετράτε και κόβετε το «φύλλο» τής σοκολάτας σε 16 τετράγωνα των 5 εκατοστών για τις πλευρές των κουτιών και σε 8 τετράγωνα των 5,5 εκατοστών για τη βάση και το καπάκι τους. Συναρμολογείτε τα κουτιά αφού έχει παγώσει εντελώς η σοκολάτα, τοποθετώντας με ένα πινέλο ή ένα κουταλάκι λίγη από τη σοκολάτα που έχετε κρατήσει λιωμένη στις άκρες τής μίας από τις μακρύτερες πλευρές, που έχετε κρατήσει για βάση. Με προσοχή τοποθετείτε μία μία τις πλευρές, ώσπου να κολλήσουν. Τέλος, ενώνετε τις πλευρές μεταξύ τους με λίγη ακόμη από τη λιωμένη σοκολάτα, για να δημιουργηθεί το κουτί. Αφήστε το να κρυώσει και προχωρήστε στο επόμενο.

Τοποθετήστε τα σοκολατένια κουτιά στη θέση των συνδαιτημόνων σας ή ως κεντρική διακόσμηση με ένα ξερό σύκο γεμιστό με καρύδια ή έναν βασιλικό χουρμά γεμιστό με μία λωρίδα πορτοκαλιού γλασέ ή ένα μαρόν γλασέ. Εναλλακτικά, γεμίστε τα με ξηρούς καρπούς σκέτους, με επικάλυψη σοκολάτας ή με μία τρούφα. Χαρίστε τα. Δημιουργήστε. Κάντε το σπίτι σας να μυρίσει αληθινή σοκολάτα. Ξαφνιάστε τους αγαπημένους σας. Ξεχαστείτε μέσα από τη δημιουργία και την πρόκληση να τα καταφέρετε.

Σας καλώ (ξανά) να τολμήσετε. Με δημιουργική διάθεση και τόλμη για καινούργια πράγματα να αποχαιρετήσουμε αυτήν τη χρονιά και να μπούμε στην καινούργια. Να είμαστε όλοι γεροί. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και χαρά από τις Βρυξέλλες.


Μοιραστείτε το

Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες