Vice versa
Γράφει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης
ΤΑ ΤΣΑΪΡΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ –ΑΦΟΥ ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΑΝ ΩΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ– ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ. ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΩΝ 760 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟ 25% ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ; OΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΔΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ. ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΑ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΘΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ.
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε για το παραλιακό μέτωπο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Μαρτίου, εκτός των άλλων, άκουσα τον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής Εταιρείας να αναφέρεται σε έναν υδροβιότοπο που περιλαμβάνεται στην ανάπλαση της παράκτιας περιοχής. Αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά τού υδροβιότοπου της Περαίας που, ενώ έχει συστηματικά απαξιωθεί, παραμένει μια πολύτιμη φυσική έκταση, η οποία φιλοξενεί πληθώρα ειδών που εξαρτώνται από την περιοδική παρουσία τού νερού.
Στην τρίτη δεκαετία τού 21ου αιώνα, στην εποχή τής κλιματικής αλλαγής, αλλά και της πανδημίας, στην εποχή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλά, αλλά και για το ελάχιστο πράσινο της Θεσσαλονίκης, που προκαλεί πολλούς θανάτους ετησίως, συνειδητοποίησα ότι αυτό που διαφημίζεται συνεχώς ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη πρόκειται να χτιστεί πάνω σε έναν υδροβιότοπο. Το 2022 κάποιοι σχεδιάζουν την καταστροφή τού μοναδικού υδροβιότοπου των εκβολών τού Ανθεμούντα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι για το καλό μας. Επαναλαμβάνω: «Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη» (τα εισαγωγικά παίζουν τον ρόλο τους και δείχνουν τις προθέσεις των εκπροσώπων τής «συμπρωτεύουσας», «συμβασιλεύουσας», «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» και «νύμφης τού Βορρά και του Θερμαϊκού»!). Αλήθεια, όλοι εσείς που διαβάζετε για το πολυδιαφημιζόμενο εγχείρημα, γνωρίζετε ότι πρόκειται να χτιστεί πάνω σε έναν υδροβιότοπο; Αυτόν τον ταλαιπωρημένο υδροβιότοπο, που τα έχει δει όλα;
Επειδή με το που άκουσα «Τσαΐρια» ήρθαν στον νου μου αυτά που κατά καιρούς διαβάζω για έναν οικισμό Ρομά, τις φωτιές και τη μόλυνση που προκαλούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις. Έχω δει από κοντά τον οικισμό «Αγία Σοφία», στον δήμο Δέλτα, και έχω εικόνα αυτής της κατάστασης. Προφανώς, οι περίοικοι έχουν ενθουσιαστεί από αυτήν την προοπτική, όπως ενθουσιάστηκαν όλοι οι περίοικοι των ρεμάτων την εποχή που η Πολιτεία αποφάσισε να τα κλείσει και να τα κάνει δρόμους. Γιατί ήταν ενθουσιασμένοι; Επειδή αυτό έγινε πριν από μερικές δεκαετίες και επειδή, πολύ απλά, ουδείς καθάριζε τα ρέματα και είχαν μετατραπεί σε χαβούζες. Κάπως έτσι, τα Τσαΐρια οδηγούνται –αφού απαξιώθηκαν ως υδροβιότοπος– σε αντιπαροχή. Αλήθεια: η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αλλού εκτάσεις όπου μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το μοναδικό κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας; Πρέπει να θυσιαστεί ο υδροβιότοπος των 760 στρεμμάτων, στον οποίο μόνο το 25% θα είναι κοινόχρηστες και κοινωφελείς εκτάσεις; Όσοι γνωρίζουν από δόμηση αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης προδιαγραφής. Τα κτίρια στα γυαλιστερά φωτορεαλιστικά που βλέπετε κατά καιρούς να κυκλοφορούν πάνω σε υδροβιότοπο θα χτιστούν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «τα Τσαΐρια, σε πείσμα των αποξηραντικών έργων και των διαφόρων κατασκευαστικών παρεμβάσεων που έχουν υποστεί και παρά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση από τα μπάζα, τα σκουπίδια και την εγκατάλειψη, εξακολουθούν να υπάρχουν ως υγρότοπος και να επιτελούν σημαντικότατες οικοσυστημικές λειτουργίες».
Μήπως η λιμνάζουσα καινοτομία τής Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραμείνει λιμνάζουσα πάνω στο παράκτιο έλος τής Περαίας (επειδή η έκταση είναι ακατάλληλη για ανοικοδόμηση, είναι πολλά τα λεφτά για να μετατραπεί ένας υδροβιότοπος σε κανονικό οικόπεδο); Όπως έλεγε κι ένα λαϊκό άσμα, «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια»…