Editorial
Γράφει ο Άγγελος Ν. Βάσσος
angelos@citymagthess.gr
«Ο ‘κύριος Χ’ είναι απολύτως βέβαιος για το εκλογικό αποτέλεσμα – δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό του ότι θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη»: τη βεβαιότητα αυτή του συγκεκριμένου υποψηφίου (δεν έχει σημασία το όνομα – εν προκειμένω, το σημαντικότερο δεν είναι αν πρόκειται για τον νυν δήμαρχο, ο οποίος προσδοκά ότι θα επανεκλεγεί, ή για κάποιον από τους ανθυποψηφίους του, ο οποίος προσβλέπει σε ανατροπή της σημερινής κατάστασης) μου μετέφερε προ ημερών, σε συζήτηση που είχαμε μεταξύ τυρού και αχλαδίου, γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, ο οποίος είχε βρεθεί στον ίδιο χώρο με το συγκεκριμένο πρόσωπο λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ξέρετε, καμιά φορά η αίσθηση που αποκομίζουμε για πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί απατηλή… Αυτό που συχνά ονομάζουμε «κοινή γνώμη» τις περισσότερες φορές είναι οι απόψεις ατόμων που ακολουθούμε στα social media (τα οποία, αυτονόητα, αποτελούν κλάσμα του συνολικού αριθμού των δημοσιολογούντων – και, σε κάθε περίπτωση, είναι άτομα με τα οποία τα «χνώτα» μας κατά κανόνα ταιριάζουν) ή, στην καλύτερη περίπτωση, η γνώμη και η κοσμοθεωρία ενός (σταθερού) αριθμού προσώπων που αποτελούν αυτό που αποκαλούμε «κοινωνικό μας περίγυρο». Πρόκειται, δηλαδή, για κλειστές ομάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι διαθέτουν εχέγγυα απόλυτης αντιπροσωπευτικότητας του ευρύτερου συνόλου.
ΞΕΡΕΤΕ, ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΑΤΗΛΗ… ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA (ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ – ΚΑΙ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ «ΧΝΩΤΑ» ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ) ‘Η, ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Η ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΕΝΟΣ (ΣΤΑΘΕΡΟΥ) ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟ». ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ, ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΧΕΓΓΥΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.
Ειδικά σε εκλογικές αναμετρήσεις στη μετα-μεταπολιτευτική περίοδο, στην οποία έχουμε εισέλθει, οι βεβαιότητες είναι η λιγότερο έξυπνη προσέγγιση που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος. Ας πούμε, ώς και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου τού 2019 πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων – η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήλθε για να τους διαψεύσει, εξασφαλίζοντας στο κοινοβούλιο μια απόλυτη πλειοψηφία που της επέτρεψε να κυβερνήσει για μία ολόκληρη τετραετία. Και ενώ πριν από την πρώτη από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε βέβαιος ότι το παιχνίδι γυρίζει και απαντούσε σε «θεωρητικά» ερωτήματα περί του πώς θα διαχειριζόταν μια διαφορά υπέρ της ΝΔ που θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη και ώς τις 8 μονάδες, ο Αύγουστος βρήκε τη ΝΔ κυβέρνηση για μια δεύτερη τετραετία με ποσοστό 40,56%, τον ΣΥΡΙΖΑ να την ακολουθεί με 22,73 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά (στο 17,83%) και τον τέως, πλέον, πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να παρατηρεί από το εξωτικό Μαλιμπού της Καλιφόρνιας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στο εσωτερικό του κόμματός του.
Η αλήθεια αυτή ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου όποιος θεωρεί ότι το χρίσμα του ενός ή του άλλου κόμματος μπορεί να κρίνει νικητές και ηττημένους ή ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ευθεία αντανάκλαση των πολιτικών συσχετισμών σε εθνικό επίπεδο πλανάται πλάνην οικτράν. Βλέπετε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές (για δήμους και περιφέρειες) έχουν μία επιπλέον ιδιαιτερότητα: εδώ, ο πολίτης-ψηφοφόρος έχει πολύ πιο άμεση αντίληψη για το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει (ή δεν έχει) γίνει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το αστικό περιβάλλον ή το παρεμπόριο. Εδώ η πραγματική εικόνα θολώνει πολύ πιο δύσκολα (μέσω δελτίων Τύπου και μακετών), επειδή ο πολίτης, όλοι μας, τη βιώνουμε καθημερινά.
Είναι ελκυστικές οι βεβαιότητες – είναι οι Σειρήνες που καθησυχάζουν τους φόβους μας μπροστά στο άγνωστο της επόμενης ημέρας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μπορεί να είναι και εξαιρετικά απατηλές. Το αν και το πόσο θα φανούν σύντομα.