Mina tastes
Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.
ΞΕΡΕΤΕ, ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ. Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ.
Σήμερα θα σας αφηγηθώ μιαν ιστορία για τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο, που τόσο αγαπώ. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε στην Ευρώπη έλλειψη τροφίμων και, φυσικά, παντελής έλλειψη ειδών πολυτελείας. Στην Καταλονία, οι κάτοικοί της «κανάκευαν» τον εαυτό τους λιώνοντας μαύρη σοκολάτα και αλείφοντάς την πάνω στη μπαγκέτα τους. Έριχναν στη συνέχεια λίγο ελαιόλαδο και στο τέλος ελάχιστο αλάτι: αυτό ήταν το γλυκό και η πολυτέλειά τους (το αλάτι εξισορροπεί τη γλύκα, ενώ τονίζει τα αρώματα της σοκολάτας και του ελαιόλαδου).
Αγάπησα αυτήν την ιστορία. Έγινε, δε, το εφαλτήριο μιας καινούργιας γαστρονομικής περιπέτειας για εμένα, καθώς άρχισα να συνδυάζω συστηματικά αυτά τα δύο υλικά. Έτσι γεννήθηκαν η τρούφα μου, η «Σοφία», με ελληνικό λάδι agrumato πορτοκάλι, η αλοιφή μου «α λα Καταλάν» κ.ά.
Ξέρετε, το πάντρεμα της σοκολάτας και του ελαιόλαδου δεν είναι μόδα. Η συνύπαρξή τους εξηγείται: η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, βανίλια και ζάχαρη. Το βούτυρο κακάο είναι λιπαρό και η λιπαρότητά του καλύπτει τη γλώσσα. Το παρθένο ελαιόλαδο μειώνει αυτήν τη λιπαρότητα, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες, με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, δημιουργούν μια ξηρότητα στο στόμα. Η ξηρότητα αυτή εξισορροπεί και «καθαρίζει» τον ουρανίσκο, αφήνοντας ελεύθερα τα αρώματα του κακάο να περάσουν και να υπερισχύσουν.
Είναι ενδιαφέρον, δε, πως ιστορικά έχουν πολλά σημεία που ταυτίζονται (κάτι σαν παράλληλους βίους), ενώ «συναντήθηκαν» και ενώθηκαν με επιτυχία πριν από μόλις 70 χρόνια. Είναι οι ιεροί καρποί δύο σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών: η ελιά για τον ελληνικό, το κακάο για τους πολιτισμούς των Ολμέκων, των Αζτέκων και των Μάγια τού Μεξικού. Πέντε χιλιάδων χρόνων το δέντρο τής ελιάς, ιερό δέντρο τής Αθηνάς, συμβολίζει τη γαλήνη και τη γονιμότητα, μαζί με την ειρήνη και τη νίκη. Τριών χιλιάδων χρόνων το κακαόδεντρο, ιερό δέντρο τού θεού Κετζαλκοάτλ (οι Ινδιάνοι τού Μεξικού το αποκαλούσαν «το δέντρο τής ζωής»).
Ο Όμηρος αναφέρει το ελαιόλαδο ως «χρυσό υγρό» για τις ιδιότητές του και ο Ιπποκράτης το θεωρεί το τέλειο θεραπευτικό. Οι Αζτέκοι και οι Μάγια θεωρούν το ρόφημα κακάο «ελιξήριο των θεών και των ηρώων». Άλλωστε, το επίσημο όνομα του κακαόδεντρου είναι «Theobroma Cacao», από το «θεών βρώση» (δηλαδή, «φαγητό των θεών»). Τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του στην Ευρώπη, δε, το κακάο χρησιμοποιούταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και πωλούταν στα φαρμακεία.
Τέλειο; Δύο μαγικές τροφές που αγαπάμε όλοι, το ελαιόλαδο και η σοκολάτα, παντρεύονται. Με επιτυχία.