Mina tastes
Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.
ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ Ο,ΤΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΛΟΥΙΖΑ, ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ, ΒΓΑΙΝΩ ΚΑΙ ΧΑΪΔΕΥΩ ΤΑ ΦΥΛΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΥΡΙΖΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ: ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Τέλη Μαΐου, σχεδόν καλοκαίρι. Έχει κι εδώ ζέστη. Κλείνω τα μάτια. Έρχεται στη μύτη μου το αγαπημένο χαρμάνι αρωμάτων τού ελληνικού καλοκαιριού: πεύκο ανακατεμένο με τον αέρα, το θαλασσινό αλάτι και πιθανόν θυμάρι, με μια υποψία ινδοκάρυδου από κάποιο αντηλιακό. Ήχος μοναδικός, καλοκαιρινός και χαλαρωτικός; Ο σιγανός παφλασμός των κυμάτων που σκάνε στην ακτή. Αν ονειρευτώ ότι η ημέρα μου συνεχίζεται και στο σούρουπο, φτάνει κάπου κάπου και η μυρωδιά από το καλαμπόκι που ψήνεται. Ελπίζω ότι θα τα ζήσω και φέτος – το ελληνικό καλοκαίρι είναι μο-να-δι-κό!
Τα παραπάνω είναι μνήμες και όνειρα εδώ, στο Βέλγιο. Έχω φυτέψει όμως στον κήπο μας ό,τι μυρωδικά μπορούσα, που για εμένα σημαίνουν καλοκαίρι: λουίζα, δενδρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο, δυόσμο και βασιλικό σε γλάστρα. Όταν δεν βρέχει, βγαίνω και χαϊδεύω τα φυλλώματά τους και μετά μυρίζω το χέρι μου: σχεδόν Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ετοιμαζόμαστε με τα παιδιά μου να φτιάξουμε την πατροπαράδοτη συνταγή, που στο σπιτικό μας σηματοδοτεί τον ερχομό τού καλοκαιριού, όπου κι αν ζούμε: τη λεμονάδα τής θείας Όλγας με 2-3 twists τής Μίνας. Για εμάς, τα γεμάτα με σιρόπι μυρωδάτου λεμονιού μπουκάλια στην πόρτα τού ψυγείου αποτελούν σημείο αναφοράς: ζέστη, δροσερή απόλαυση, φίλοι, καλέσματα, χαρές. Κλασσικό κέρασμα στα πάμπολλα παιδικά πάρτι στον κήπο μας στην Ελλάδα, στο Ντουμπάι, στο Βέλγιο. Άλλες φορές τη σέρβιρα σε ένα τεράστιο μπολ με φέτες από αγγούρι με τη φλούδα του, άλλες πάλι σε κανάτες γυάλινες με πάρα πολύ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο από τον κήπο.
Μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή μου, με την ευχή να έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε με πολλούς φίλους. Τα υλικά: 600 γρ. χυμός λεμόνι, 750 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό, οι φλούδες από 2 λεμόνια και το ξύσμα από άλλα 2 λεμόνια. Για το σερβίρισμα θα χρειαστείτε μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο (να γίνει πράσινη) ή φέτες αγγουριού με τη φλούδα – απίστευτες, ακόμη πιο δροσιστικές προτάσεις. Βράζετε για 5 λεπτά τη ζάχαρη και τις φλούδες με το νερό. Μετά βγάζετε τις φλούδες, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Το βράζετε, ώσπου να γίνει σιρόπι. Το αφήνετε στην κατσαρόλα να σταθεί μία ημέρα, πριν το βάλετε σε μπουκάλια. Η δική μου αναλογία: 1 μέρος σιρόπι προς 3 μέρη νερό παγωμένο. Αν θέλετε να προσθέσετε παγάκια, καλύτερα να έχετε προβλέψει παγάκια από χυμό λεμονιού, για να μη νερωθεί η λεμονάδα και χαλάσει η γεύση της.
Ένα χειροποίητο ή, τέλος πάντων, «αληθινό», με αγνά υλικά μπισκότο βουτύρου αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό κέρασμα. Καλό καλοκαίρι! Εύχομαι να σας δω στη διάρκειά του.