Vice versa
Γράφει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ – Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Η ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΜΕ ΙΣΧΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ, ΕΝΩ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ. ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
Το κτίριο της Θεσσαλονίκης που πολλοί γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί βρίσκεται στο Μικρό Έμβολο του Θερμαϊκού, στο Καραμπουρνάκι ή Μικρό Καραμπουρνού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει την περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ως «αρχαιολογικό χώρο» ήδη από το 1989. Η θέα τής Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου περιβάλλοντος, του Όλυμπου, των Πιερίων, του λιμανιού, του Κεδρηνού λόφου και του Χορτιάτη από το Μικρό Έμβολο είναι μοναδική! Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Κυβερνείο τής Θεσσαλονίκης, που συχνά αποκαλούμε «Παλατάκι».
Το κτίριο κατασκευάστηκε από το υπουργείο Δημοσίων Έργων σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχει συνολικό εμβαδόν 1.200 τετρ.μ. και το οικόπεδο 15 στρέμματα. Ικανοποίησε τη μεγαλομανία κάποιων υπουργών Βορείου Ελλάδος, που το χρησιμοποίησαν ως κατοικία – μια κατοικία 1.200 τετραγωνικών. Σε αυτό το κτίριο έγινε η θαυμάσια έκθεση έργων του Καραβάτζιο από τον Οργανισμό τής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη ΄97». Εδώ και περίπου 20 χρόνια παραμένει κλειστό και ρημάζει, μέσα στη γενική αδιαφορία υπουργείου και δήμων. Φαίνεται σαν ουδείς να το θέλει πια – προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ξεφορτωθούν κι ας είναι ένα μοναδικό κτίριο σε μια μοναδική τοποθεσία που, με σωστή αναζήτηση ενός κτιριολογικού προγράμματος και μια καλή μελέτη, θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Παλέ Πολιτισμού», πολλά χρόνια μετά το «Παλέ» τού αθλητισμού.
Οι πολίτες ανησυχούν, οι πολίτες συναντιούνται, συζητούν, συνομιλούν με τους αρμόδιους φορείς. Δεν θέλουν ακόμη μία αντιπαροχή, ακόμη μία διαγραφή στην ιστορία τής πόλης. Μετά τον Λευκό Πύργο και το Παλατάκι πέρασε στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας τού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μας είπαν – και το ΤΑΙΠΕΔ έγινε για να πουλάει, άσχετα αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί και να πληρώνει. Οι πολίτες ανησυχούν – μεγάλο μέρος τού παραλιακού μετώπου τής Καλαμαριάς είναι εκτός σχεδιασμού στο υπό μελέτη σχέδιο ανάπλασης του θαλάσσιου, παραλιακού μετώπου τής Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της παραλίας τής Καλαμαριάς φαίνεται να έχουν ξεκινήσει και μας ανησυχούν όλους.
Η σχέση τής Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα είναι μοναδική – η ανάπλαση της Νέας Παραλίας την ανέδειξε με μεγάλη επιτυχία. Η σχέση αυτή στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς εμποδίζεται συστηματικά από καταπατήσεις, από αυθαίρετες χρήσεις, από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από σχεδιαζόμενες εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, με ισχνά αποτελέσματα. Όλα αυτά τα χρόνια, το Δημόσιο έχει αποδείξει περίτρανα την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητά του στη διαχείριση και την αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού, ενώ η ετοιμότητά του όταν πρόκειται να παραδώσει το δημόσιο αγαθό στους επενδυτές είναι υποδειγματική. Το ξεχασμένο Κυβερνείο τής Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα εξαιρετικό κτίριο σε εξαιρετική θέση. Είναι μια εξαιρετική συγκυρία αύριο αυτό το κτίριο να αποδοθεί στους κατοίκους τής Θεσσαλονίκης ως ένα πολυλειτουργικό κέντρο πολιτισμού, με εκθέσεις, δράσεις και εκδηλώσεις που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας.
Ως Κίνηση Πολιτών, ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία (και ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών – Τμήμα Μακεδονίας και Θράκης, που έχει την εποπτεία και διαχείριση του Κυβερνείου) θα αντιληφθεί την αγωνία των κατοίκων τής Θεσσαλονίκης και θα συνεργαστεί με την Κίνηση Πολιτών για την αξιοποίησή του. Ταυτόχρονα με την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση του τέως στρατοπέδου «Κόδρα», το ανανεωμένο «Παλατάκι Πολιτισμού» μπορεί να γίνει ένα σημαντικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Στέγη πολιτισμού για τους καθημερινούς ανθρώπους, για τους περιπατητές, τους νέους και λιγότερο νέους, τους καλλιτέχνες, αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν, αυτούς που θέλουν να εκπαιδεύσουν. Ένας χώρος συνύπαρξης και δημιουργίας για όλους.