
ΙΣΩΣ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ πόσο καλά πάνε τα πράγματα στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό και, ξαφνικά, αντιλαμβάνεστε υπαινιγμούς ζήλιας από κάποιους… Μπορεί να είναι η έκφραση ή τα έμμεσα σχόλιά τους αυτά που σας έκαναν να αισθανθείτε άβολα. Το γεγονός είναι ότι όλοι έχουμε βιώσει συναισθήματα ζήλιας ή φθόνου μέσα μας, έστω και στην πιο ήπια μορφή τους.
Είναι ένα κοινό συναίσθημα, που για πρώτη φορά έχουμε νιώσει, πιθανότατα, στην παιδική μας ηλικία. Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό κάποιου που ζηλεύει; Είστε σε θέση να διαχειριστείτε αυτές τις άβολες αλληλεπιδράσεις;
ΦΘΟΝΟΣ VS. ΖΗΛΙΑ. Ο φθόνος και η ζήλια είναι όροι στενά συνδεδεμένοι. Φθονείς, όταν θέλεις κάτι που έχει κάποιος άλλος. Ζηλεύεις, όταν είσαι άτομο ανασφαλές ή φοβάσαι ότι κάποιος μπορεί να είναι καλύτερος και ενδέχεται να σου αφαιρέσει κάτι. Όταν εμφανίζεται ένα πρόσωπο που μπορεί να τραβάει την προσοχή των άλλων, απειλεί με την παρουσία του τους υπόλοιπους, ακόμη κι αν δεν έχει αρνητική πρόθεση εναντίον κάποιου. Τι κάνει, λοιπόν, κάποιον να ζηλεύει;
Συχνά, η ζήλια έχει τις ρίζες της σε προσωπικές ανασφάλειες και συναισθήματα ανεπάρκειας. Κάποιος που είναι βαθιά ικανοποιημένος και πραγματικά ευτυχισμένος με τη ζωή του δεν θα ένιωθε ποτέ ότι ζηλεύει ούτε θα ένιωθε ανασφαλής για την ανάπτυξη και την ευημερία κάποιου άλλου.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΛΙΑ. Αν κάποιος σας ζηλεύει, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι βλέπει κάτι σ’ εσάς που δεν δύναται να κατακτήσει. Θα μπορούσε να αισθάνεται ανεπαρκής, επειδή ενδέχεται να έχει ανασφάλειες στον αντίστοιχο τομέα τής ζωής του ή, πιθανώς, αντιμετωπίζει θέματα αυτοεκτίμησης, παρότι αναπαριστά τον εαυτό του ως απολύτως σίγουρο.
Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν ένα μοτίβο σύγκρισης του εαυτού τους με τους άλλους, το οποίο ενεργοποιείται όταν ανιχνευτούν διαφορές. Θέλουν να είναι ανώτεροι και κυρίαρχοι λόγω των ανασφαλειών τους. Η αυτοεκτίμησή τους συνδέεται με το να είναι καλύτεροι από κάποιον άλλον, οπότε μπορεί να βρείτε τέτοιους ανθρώπους να προσπαθούν να αποδείξουν την αξία και την κυριαρχία τους ή να προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να φαίνονται κατώτεροι, ώστε να μπορούν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
Κάποιος που ζηλεύει ενδέχεται να μην είναι κακός άνθρωπος – δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι κάποιος κακός ή αρνητικός, για να αισθανθεί τη ζήλια. Ορισμένα πράγματα πυροδοτούν έμμεσα τις ανασφάλειες και τα αδύνατα σημεία των ανθρώπων. Και, προσπαθώντας να τα ξεπεράσουν, υιοθετούν μια αμυντική προσέγγιση, για να δείξουν την αξία τους, ή μια επιθετική προσέγγιση, για να υποβαθμίσουν το άλλο άτομο.
Η ζήλια οφείλεται σε πολυπαραγοντικά αίτια. Αν είστε οικονομικά και επαγγελματικά σε καλύτερη κατάσταση από κάποιον ή έχετε μια υπέροχη οικογενειακή ζωή ή, απλώς, είστε εμφανίσιμοι, κάποιος μπορεί να σας ζηλέψει. Αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Μερικές φορές, ακόμη και οι άνθρωποι που τα πάνε προφανώς πολύ καλύτερα από εσάς θα ένιωθαν ζήλια για τα επιτεύγματά σας ή απλώς θα αισθάνονταν ανασφαλείς από την ευημερία σας. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι θα μπορούσαν να δουν σ’ εσάς την εμπιστοσύνη και το θάρρος να υπερασπιστείτε και να ακολουθήσετε τις επιλογές τής ζωής σας. Σας βλέπουν να κάνετε πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ. Βλέπουν τις δυνατότητες μέσα από εσάς και μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται από την πρόοδο και την ανάπτυξή σας, μήπως και τους ξεπεράσετε στο εγγύς μέλλον.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ… ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ.
ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΕΙ; Οι άνθρωποι που τείνουν να αισθάνονται ζήλια ή ανασφάλεια για την πρόοδο και την ευημερία των άλλων τείνουν να επικεντρώνονται σε αυτό που δεν έχουν, αντί να είναι χαρούμενοι για την ευτυχία των άλλων ή να εκτιμούν τα δικά τους επιτεύγματα. Συγκρίνουν αμέσως τον εαυτό τους με άλλους που μπορεί να τα πάνε καλύτερα από αυτούς σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Το υποσυνείδητό τους το επεξεργάζεται ως «Γιατί δεν το έχω κι εγώ αυτό;» και το μυαλό τους βρίσκει ποικίλες απαντήσεις, για να υπερασπιστεί τη θέση και την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε σκέψεις όπως «Είναι απλώς προνομιούχος και τυχερός», «Αν είχα τις επιλογές, τις ευκαιρίες ή τους πόρους που έχει…», «Η επιτυχία της είναι απλώς προσωρινή, όλα θα περάσουν» ή «Ποιος νομίζει ότι είναι; Είμαι πολύ καλύτερος από αυτόν!». Τέτοιες υποσυνείδητες σκέψεις μπορεί να μεταφραστούν σε μίσος και τοξικά σχόλια, επικρίσεις, παθητική επιθετικότητα, αλλαγή τού θέματος της συνομιλίας, διασταυρούμενη αμφισβήτηση του άλλου ατόμου (για να βρει κενά και αδυναμίες) και μια ποικιλία τέτοιων τοξικών συμπεριφορών. Πολύ συχνά παρεμβαίνουν ζητήματα κουλτούρας – κάποιοι λαοί αναγνωρίζουν ευκολότερα το άξιο και το καλό και το αναδεικνύουν, ενώ άλλοι σπεύδουν να υποτιμήσουν και να σπιλώσουν.
ΕΞΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ για να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια: ακούστε τα λόγια μίσους με χαμόγελο. Αντιμετωπίστε το θέμα κατά μέτωπο. Κάντε μερικές τυχαίες πράξεις καλοσύνης προς εκείνους που ζηλεύουν. Περιορίστε την αλληλεπίδραση ή απομακρύνετε τους ζηλόφθονες από τη ζωή σας. Διαχωρίστε ποιος αξίζει τον χρόνο σας και ποιος όχι. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε άτομα που σας αρέσουν πραγματικά.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το τι κάνετε στη ζωή, θα υπάρχουν πάντοτε και οι δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που σας θαυμάζουν και θέλουν πραγματικά το καλό σας και εκείνοι που σας αντιπαθούν. Είναι σημαντικό να συμφιλιωθούμε και να είμαστε σε αρμονία με αυτό το γεγονός. Υπάρχουν τόσο πολλά άλλα θετικά πράγματα και σπουδαίοι άνθρωποι εκεί έξω… Ας επιλέξουμε, λοιπόν, να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτούς, αξιοποιώντας τον πολύτιμο χρόνο μας όπως πραγματικά αξίζει.