Στην κεντρική φωτογραφία: Ο αμπελώνας της Passas Winery στο Σταυροχώρι καλύπτει έκταση 50 στρεμμάτων.
Ο τόπος
Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Σταυρούπολη, στις πλαγιές βόρεια της κοιλάδας του Νέστου, στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και σε υψόμετρο 110-130 μέτρων, βρίσκονται το Σταυροχώρι και η Οινοποιία Passas Winery.
Παραδοσιακά, στην περιοχή υπήρχε αμπελουργική δραστηριότητα, η οποία όμως σταμάτησε για περίπου 100 χρόνια, όταν κυριάρχησε η καλλιέργεια καπνού, διαμορφώνοντας καθοριστικά τον παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του τόπου.
Η πρώτη φύτευση αμπελιών για την Οινοποιία Passas πραγματοποιήθηκε το 2007, από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Απαιτήθηκε σκληρή δουλειά από την οικογένεια για την κατασκευή υπόγειων καναλιών αποστράγγισης, ώστε το έδαφος να γίνει και πάλι φιλόξενο για αμπελοκαλλιέργεια. Το κλίμα στην περιοχή παρουσιάζει ηπειρωτικότητα, με σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, αλλά και μεγάλο ημερήσιο εύρος (μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας).
Σήμερα, στον ιδιόκτητο, γραμμικό αμπελώνα 50 στρεμμάτων είναι φυτεμένες οι ελληνικές, λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Βιδιανό, η τοπική ερυθρή ποικιλία της Θράκης Μαυρούδι και οι διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc και Syrah. Παράλληλα, ο πειραματισμός με τις ποικιλίες Καρά Παπάς, Κυδωνίτσα, Μοσχόμαυρο, Σιδερίτης κ.ά. συνεχίζεται, ώστε να ελεγχθεί η δυναμική τους στο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής.
Οι άνθρωποι
Ο παππούς Κυριάκος ήρθε πρόσφυγας στην κοιλάδα του Νέστου από την Πάφρα του Πόντου και έγινε γνωστός στην περιοχή με το παρατσούκλι «πασάς». Προς τιμήν του, ο εγγονός και σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, έδωσε αυτό το όνομα στην οινοποιία.
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Σάρα, υπήρξαν για πολλά χρόνια καλλιεργητές της γης, παράγοντας καπνό και μήλα. Μέχρι που το 2007 αποφάσισαν να στραφούν στην αμπελοκαλλιέργεια. Στην ομάδα ήρθε να προστεθεί ο γιος τους, Γιώργος, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην οινολογία, μπήκε δυναμικά στην επιχείρηση και έχει αναλάβει την ανάπτυξή της με σύγχρονο παραγωγικό και επικοινωνιακό στίγμα.
Οι ετικέτες
Οι πρώτες οινοποιήσεις ξεκίνησαν με τη βοήθεια του οινολόγου Γιάννη Δημάκη, το 2016. Από το 2019 η εταιρεία Passas Winery κυκλοφορεί στην αγορά τη σειρά «Μαύρα Νερά», με άμεση αναφορά στον τόπο, μέσω της χρήσης του τοπωνυμίου «kara su», όπως ονομάζεται ο ποταμός Νέστος στην περιοχή του αμπελώνα. Η σειρά περιλαμβάνει τις ετικέτες Μαύρα Νερά Λευκό Ξηρό (Sauvignon Blanc-Ασύρτικο-Βιδιανό), Μαύρα Νερά Ροζέ Ξηρό (Μαυρούδι-Syrah), Μαύρα Νερά Ροζέ Ημίγλυκο (Μαυρούδι-Syrah) και Μαύρα Νερά Ερυθρό Ξηρό (Μαυρούδι-Syrah), ενώ πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το μονοποικιλιακό Λευκό Ξηρό Βιδιανό.
Τα κρασιά της Passas Winery είναι διαθέσιμα σε κάβες και χώρους εστίασης, φιλοξενίας και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Το μέλλον
Στα άμεσα σχέδια της οινοποιίας Passas είναι η διαμόρφωση του οινοποιείου σε επισκέψιμο και φιλόξενο σημείο συνάντησης του οινόφιλου κοινού, η επέκταση του δικτύου διανομής των προϊόντων σε νέες αγορές και η κυκλοφορία νέων ετικετών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του νέου αποσταγματοποιείου, το οποίο θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει στην αγορά εμφιαλωμένο, ποιοτικό τσίπουρο με την επωνυμία «Passas».
Info: https://passaswinery.gr/. Διαβάστε και δείτε περισσότερα στο site της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, εδώ: https://www.enateam.gr/business-story-14-passas-winery