Στην κεντρική φωτογραφία: φωτορεαλιστική απεικόνιση χώρου τού «Monasty», του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου που θα ανοίξει εντός του έτους τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη (στον αριθμό 45 τής Βασιλέως Ηρακλείου, στο ύψος τού εμπορικού κέντρου «Πλατεία»), ως μέλος τής Autograph Collection τής MarriottInternational και υπό τη διαχείριση της ελληνικής Swot.
Κείμενο: Άγγελος Ν. Βάσσος, Λεόντιος Παπαδόπουλος
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η εικόνα τού ξενοδοχειακού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, στα απόνερα της πανδημίας, κινείται στα όρια του τραγικού… Τα περισσότερα ξενοδοχεία υπολειτουργούν, με τις κρατήσεις τού Ιανουαρίου να είναι μονοψήφιες – τάση που συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Αρκετά ξενοδοχεία ανοιγοκλείνουν από τον περασμένο Νοέμβριο (σε πολλές περιπτώσεις, ανοίγουν απλώς για να υποδεχθούν κάποια γκρουπ και ξανακλείνουν αμέσως μετά). Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία τής πόλης είναι χαμηλότερη κατά 15%-20% σε σχέση με εκείνη της Αθήνας, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι ο τζίρος των μονάδων 12μηνης λειτουργίας μειώθηκε το 2021 κατά 57% σε σχέση με το 2019, φθάνοντας τα 966 εκατ. ευρώ.
Κι όμως: παρά αυτήν την κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα εικόνα, στη διάρκεια των τελευταίων ετών –ακόμη και εν μέσω πανδημίας– τουλάχιστον έντεκα μονάδες των μεγάλων κατηγοριών (πεντάστερες και τετράστερες) ανακαινίστηκαν, κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή, με τουλάχιστον άλλες τρεις να παίρνουν σειρά άμεσα. Τι είναι αυτό που βλέπουν ελληνικά και διεθνή κεφάλαια και αποφασίζουν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη (στοχεύοντας μάλιστα σε ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος;). Πριν εξετάσουμε το «γιατί», ας δούμε το «τι» – ποιες είναι, δηλαδή, οι πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες που είτε ανακαινίστηκαν εκ βάθρων είτε κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια ή κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ… ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ – ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ 15%-20% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 12ΜΗΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ 2021 ΚΑΤΑ 57% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2019. ΚΙ ΟΜΩΣ: ΠΑΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΤΕΚΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΣΤΕΡΕΣ) ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΑΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ‘Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΑΜΕΣΑ.
ΟΙ «ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ»
Την αρχή έκαναν μία σειρά από ήδη υπάρχοντα, καταξιωμένα ξενοδοχεία τής Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεών τους ήδη πριν από την πανδημία ή στη διάρκειά της.
Το εμβληματικό «Makedonia Palace»***** (λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2) άνοιξε τις πύλες του την 1η Μαΐου 2017, πλήρως ανακαινισμένο, μετά από εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης συνολικού κόστους 12,4 εκατ. ευρώ, με στόχο το «high end» τού πλέον απαιτητικού τμήματος της τουριστικής αγοράς. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εκτελέστηκαν, ανακαινίστηκαν τα δωμάτια όλων των ορόφων, οι υπόλοιποι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, αλλά και όλες οι εξωτερικές όψεις. Οι πλέον ευδιάκριτες αισθητικές αλλαγές έγιναν στους χώρους τής ρεσεψιόν και του κεντρικού εστιατορίου-μπαρ (που μετακινήθηκε στην πλευρά τής θάλασσας), ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν μια αναβαθμισμένη αίθουσα συνεδρίων, ένα ballroom 900 τετρ.μ. και ένα λειτουργικό συνεδριακό κέντρο 2.000 τετρ.μ. Στα τέλη τής ίδιας χρονιάς (2017) άνοιξε τις πύλες του και το Hammam Baths (στον χώρο που παλαιότερα καταλάμβανε το καφέ τού ξενοδοχείου), προσφέροντας την εμπειρία ενός αυθεντικού ανατολίτικου χαμάμ σε έναν χώρο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Στις 17 Ιουλίου 2020 άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το «Electra Palace Thessaloniki»***** (πλατεία Αριστοτέλους 9), μετά από μια ολική ανακαίνιση που είχε ξεκινήσει σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα (στις 23 Ιανουαρίου 2020), χάρη σε μια επένδυση που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιό της, τα 138 δωμάτια και οι σουίτες του, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι αίθουσες εκδηλώσεων, τα εστιατόρια και το καφέ στο roof garden, όπως και το λόμπι ανασχεδιάστηκαν και ανακατασκευάστηκαν, με στόχο το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί πλήρως και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Τον Αύγουστο του 2021 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ανακαίνισης του «Grand Hotel Palace»***** (Μοναστηρίου 305), με 48 επιπλέον πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια και τέσσερις σουίτες (ανεβάζοντας τους χώρους διαμονής με αναβαθμισμένη εικόνα στους 117), στο πλαίσιο μιας επένδυσης που συνολικά άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ. Πλήρως ανακαινίστηκαν και δεκατρείς πολυμορφικές αίθουσες, οι οποίες, διαθέτοντας φυσικό φωτισμό και εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία, μπορούν να φιλοξενήσουν σε συνολική έκταση 2.500 τετρ. μ. από διεθνή συνέδρια και συναντήσεις ώς κοινωνικές εκδηλώσεις και πάρτι.
Προφανώς, στις «σταθερές αξίες» στα ξενοδοχεία τής μεγάλης κατηγορίας στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μην περιληφθεί το «Hyatt Regency Thessaloniki»***** (13ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης-Περαίας), με 152 δωμάτια, στα οποία περιλαμβάνονται 34 σουίτες. Πέραν της διαμονής, το ξενοδοχείο προσφέρει υπηρεσίες συνεδρίων αιχμής (με δυνατότητα φιλοξενίας 1.050 ατόμων στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις του), προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο στους επαγγελματίες ταξιδιώτες όσο και στους ταξιδιώτες αναψυχής, συνδυάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας με εξαιρετικές υπηρεσίες – μεταξύ αυτών, το μεγαλύτερο καζίνο στη Βαλκανική.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Στα τέλη τού 2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Vanoro»***** (Δωδεκανήσου 6, στη διατηρητέα και πλήρως αναστηλωμένη αρτ ντεκό καπναποθήκη Γαβριήλογλου). Η επιφάνεια του κτιρίου φτάνει τα 2.500 τετρ., ενώ στους ορόφους του φιλοξενούνται 44 δωμάτια και σουίτες. Παράλληλα, στους χώρους του λειτουργούν το «ANZA» lounge bar & restaurant, κέντρο ευεξίας (που προσφέρει χαλαρωτικά μασάζ, περιποιήσεις σώματος και προσώπου, σάουνα, γυμναστήριο και τζακούζι), αλλά και αίθουσα συνεδριάσεων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων.
Στα τέλη καλοκαιριού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «ΟΝΟΜΑ Hotel»***** (Μοναστηρίου 24), του νέου μέλους τού ομίλου Anatolia Hospitality, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο smart hotel που απευθύνεται στους millennials, αλλά και σε όλους όσοι νιώθουν νέοι και αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση φιλοξενίας». Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε οκταώροφο κτίριο που στο παρελθόν φιλοξενούσε κατάστημα στο ισόγειο και στον ημιώροφό του και τεχνικό λύκειο στους ορόφους του, στο πλαίσιο επένδυσης που άγγιξε –εν μέσω πανδημίας– τα 8,5 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 83 δωμάτια εννέα διαφορετικών τύπων, με συνολική δυναμικότητα 164 κλινών.
Πολύ πρόσφατα άνοιξε τις πύλες για τους επισκέπτες του το «S Hotel»***** (Καλαποθάκη 5), σε ένα σύγχρονο οκταώροφο κτίριο με 29 δωμάτια και σουίτες, που οικοδομήθηκε πάνω από το παραλιακό τείχος τής πόλης (μπορείτε να θαυμάσετε τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. ώς τα τέλη τής οθωμανικής κυριαρχίας χάρη στο γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο του ξενοδοχείου), αλλά και από μια βυζαντινή βασιλική που βρέθηκε ακριβώς δίπλα, με τη βοήθεια μιας σειράς από υποστυλώματα τοποθετημένα έτσι που να μη καταστρέφονται τα ευρήματα.
Ως «business hotel» αυτοπροσδιορίζεται το «No 15 Ermou Str. Hotel»***** (Ερμού 15), το οποίο άνοιξε στα τέλη τού 2021 στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, αποτελώντας την πρώτη επένδυση της «Enter Hospitality». Η νέα μονάδα διαθέτει 45 δωμάτια, μπαρ, εστιατόριο, internet corner, meeting room, αλλά και γυμναστήριο με σάουνα και χαμάμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Enter Hospitality» έχει εξασφαλίσει ήδη κτίριο στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, το οποίο θα μετατρέψει σε apartment hotel με 20 διαμερίσματα, ενώ αναζητεί χώρο και για τρίτο ξενοδοχείο.
Στις 25 Αυγούστου 2018 άρχισε να λειτουργεί το «Antigon Urban Chic Hotel»***** (Αντιγονιδών 15), ένα luxury boutique ξενοδοχείο με 38 δωμάτια και σουίτες σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1931 στο κέντρο τής πόλης – και το πρώτο ξενοδοχείο-μέλος των «The Leading Hotels of the World» στη Θεσσαλονίκη. Τα «The Leading Hotels of the World» είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυτελείς ξενοδοχειακές συλλογές ανεξάρτητων ξενοδοχείων στον κόσμο, με περισσότερα από 375 πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε πάνω από 75 χώρες. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και διατηρούν γραφεία σε 25 πόλεις παγκοσμίως.
ΜΕ 11 ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ, ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ‘Η ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΗΔΗ ΠΕΡΙ ΤΑ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟΝ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ. «Η ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ –ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ ΚΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ, Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ– ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ» ΕΚΤΙΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ (ΠΡΟΣΕΧΩΣ…)
Την πρώτη εβδομάδα τού Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το «ON Residence»***** (λεωφόρος Νίκης 5), στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση και από τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016) από την «Tor Hotel Group», σε σύμπραξη με τη «Grivalia Hospitality». Το «ON Residence», που αναπτύσσεται σε έξι ορόφους, διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια (εκ των οποίων οκτώ σουίτες), το κεντρικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο (μαζί με μια πανέμορφη εσωτερική αυλή), το κοκτέιλ μπαρ «Tiger Loop», αλλά και σύγχρονο γυμναστήριο.
Πυρετωδώς εξελίσσονται οι εργασίες στα δίδυμα κτίρια πίσω από το εμπορικό κέντρο «Πλατεία», για τη δημιουργία τού «Monasty»***** (Βασιλέως Ηρακλείου 45), του καινούργιου πολυτελούς ξενοδοχείου στην καρδιά τής πόλης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πύλες του στο δεύτερο μισό τής χρονιάς που διανύουμε, στο πλαίσιο μιας συνολικής επένδυσης που (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς τού προϋπάρχοντος κτιρίου) υπολογίζεται περί τα 16 εκατ. ευρώ. Η μονάδα (η οποία θα είναι η πρώτη τής αλυσίδας «Autograph Collection Hotels» τού ομίλου Marriott International στη Θεσσαλονίκη) θα διαθέτει 9 ορόφους, με δυναμικότητα 100 δίκλινων και τρίκλινων δωματίων, αλλά και σουιτών. Στους κοινόχρηστους χώρους της θα διαθέτει εστιατόριο και καφέ-μπαρ στο ισόγειο, αίθουσες συνεδριάσεων, γυμναστήριο και χώρο private dining στον 1ο όροφο, ενώ στο 9ο όροφο θα δημιουργηθεί roof garden με καφέ μπαρ και πισίνα. Τη διαχείρισή του ανέλαβε η ελληνική εταιρεία Swot, η οποία διαχειρίζεται ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι εργασίες διαμόρφωσης του «Teight Hotel – Thessaloniki»**** (Μητροπολίτου Ιωσήφ με Προξένου Κορομηλά), οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019, με το άνοιγμα του ξενοδοχείου (το οποίο θα διαθέτει 45 δωμάτια και σουίτες σχεδιασμένες με μίνιμαλ, μοντέρνα αισθητική) να τοποθετείται μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτοπροσδιορίζεται ως «smart hotel», με τη διαδραστική τεχνολογία να θέτει την εύκολη πρόσβαση και την άνεση ως προτεραιότητες, προσφέροντας εκλεπτυσμένες υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το «Teight» θα παρέχει στους επισκέπτες μια ηλεκτρονική εφαρμογή, με την οποία θα έχουν την δυνατότητα να εκτελούν ψηφιακά λειτουργίες όπως τσεκ-ιν, πρόσβαση σε δωμάτια, προσωποποιημένες ειδοποιήσεις, καθώς και έλεγχο όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και παροχών. Στο ισόγειό του θα λειτουργήσει το all-day resto «Moldee» των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη, μία από τις πλέον αναμενόμενες αφίξεις στην τοπική γαστρονομική σκηνή, η new age κουζίνα τού οποίου θα συνδυάζει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις με απροσδόκητο τρόπο.
ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Και δεν είναι μόνον αυτές οι νέες επενδύσεις, καθώς και άλλοι ελληνικοί και διεθνείς όμιλοι ετοιμάζονται να εισέλθουν δυναμικά στην ξενοδοχειακή αγορά τής Θεσσαλονίκης:
Στα χνάρια τού «NYX Athens» (τέως «Esperia», στην οδό Σταδίου) θα κινηθεί το πεντάστερο «NΥΧ Thessaloniki» (με 130 δωμάτια στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη, στα Άνω Λαδάδικα), που αρχίζει να διαμορφώνεται μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από τον ισραηλινό όμιλο Fattal Hotels. Το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε προϋπάρχον κτίριο (γνωστό και ως «Μέγαρο Κιτρικής»), επιφάνειας 4.589 τετρ.μ. (αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και οκτώ ορόφους), το οποίο αποκτήθηκε από τους ισραηλινούς επενδυτές αντί του ποσού των 9 εκατ. ευρώ, σε πλειστηριασμό τής Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το «NΥΧ Thessaloniki» (σ.σ.: η ονομασία τής αλυσίδας προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη για τη νύχτα) θα είναι ένα σύγχρονο, μοντέρνο ξενοδοχείο σε μιαν έντονα αναπτυγμένη τουριστική περιοχή τής πόλης, τα Λαδάδικα, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες τής Θεσσαλονίκης.
Ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλονίκη έχει και η επίσης ισραηλινή «Brown», που «τρέχει» αυτήν την περίοδο δύο επενδύσεις. Η πρώτη αφορά τη μετατροπή τού κτιρίου τής διατηρητέας καπναποθήκης Μιχαηλίδη (Δωδεκανήσου με Ναυμαχίας Λήμνου), χτισμένης τη δεκαετία τού 1930, σε ξενοδοχείο 40 δωματίων και τεσσάρων σουιτών. Η δεύτερη αφορά το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Βιέννη», επί της Εγνατίας 2-4, το οποίο αποκτήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο δυναμικότητας 77 δωματίων. Το ακίνητο (στο οποίο μέχρι πρόσφατα φιλοξενούταν εκπαιδευτικός οργανισμός) έχει επιφάνεια 3.000 τετρ.μ. Κατασκευάστηκε στις αρχές τής δεκαετίας τού 1930, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο ώς τα μέσα τής δεκαετίας τού 1960, το 1994 ανακαινίστηκε από τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», στεγάζοντας ευρωπαϊκή υπηρεσία, ενώ από το 2012 λειτουργούσε ως κολλέγιο.
Τέλος, η ανέγερση ξενοδοχείου τής μεγάλης κατηγορίας προγραμματίζεται και στο σχεδιαζόμενο νέο εκθεσιακό κέντρο τής ΔΕΘ. Η μονάδα θα είναι δυναμικότητας 120 κλινών και θα βρίσκεται στη συμβολή τής οδού Αγγελάκη με την Εγνατία.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
«Φαίνεται ότι όλος αυτός ο κατασκευαστικός ‘οργασμός’ από μεγάλους διεθνείς ομίλους γίνεται με την προοπτική αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη και που θα φανεί μετά τη λήξη τής πανδημίας», υποστηρίζει, μιλώντας στο CITYMAG, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Μανδρίνος. «Όμως, παρότι υπάρχει προσθήκη νέων ξενοδοχείων, η αύξηση –τουλάχιστον όσον αφορά τις νέες κλίνες– δεν είναι σημαντική, καθώς τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει ή που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα είναι μεσαίου μεγέθους και κανένα πολύ μεγάλο» συμπληρώνει.
Ακόμη κι έτσι, η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική: με 11 πεντάστερα, ως επί το πλείστον, ξενοδοχεία να ανακαινίζονται ή να κατασκευάζονται στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης που κινείται ήδη περί τα 100 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επόμενες κινήσεις), το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη μόνον αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί (ακόμη και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η πόλη υπολειπόταν σε μονάδες τής μεγάλης κατηγορίας): «Η αποπεράτωση των μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή –το αεροδρόμιο, το μετρό, το λιμάνι, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση του χώρου τής ΔΕΘ και, φυσικά, η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου– θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε τουριστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, κάτι που θα επιφέρει αύξηση στη ζήτηση που υπάρχει ήδη από το εξωτερικό για την πόλη, όχι μόνο στον τομέα τού τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς» εκτιμά ο κ. Μανδρίνος. «Είμαι βέβαιος ότι αυτήν την προοπτική ανάπτυξης ‘βλέπουν’ για την περιοχή μας οι επιχειρηματίες και τα funds τού εξωτερικού».
Όσο για τον φόβο όλη αυτή η υπερεπένδυση σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη να αποτελέσει «φούσκα», ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός: «Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των πρόσθετων κλινών, για να ανησυχούμε. Περισσότερο ενοχλεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα Airbnb καταλύματα από άποψη φορολογικού και υγειονομικού ελέγχου, που δυσφημεί τον προορισμό».