fbpx

Citymagthess.gr

Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη

Μοιραστείτε το

Για ένα success story και μια κοινή προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στην παγκόσμια διάκριση που κατακτήθηκε με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα τής γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση αυτής της παγκόσμιας διάκρισης στους φορείς τής πόλης και στους επαγγελματίες τού τουρισμού και της εστίασης, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια «χρυσή ευκαιρία» να αναδειχθεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, που είναι η γαστρονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των φορέων τής πόλης να καταστούν συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι –και μάλιστα στην πρώτη γραμμή τής προσπάθειας–, σημειώνοντας ότι αυτή η διάκριση που κατακτήθηκε και το λογότυπο με το οποίο θα εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο της UNESCO αποτελεί ένα παράσημο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι η επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας τού δήμου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO: «Και εδώ έδρασε η ‘συμμαχία τού καλού και της δημιουργίας’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, θυμίζοντας ότι ο φάκελος της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την ελληνίδα Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αλλά και από την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα.

 

Η δύναμη της συνέργειας

«Με την παγκόσμια διάκριση που κατέκτησε η Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται η δύναμη της συνέργειας» σημείωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας πως το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας γαστρονομικός προορισμός αξιώσεων επιβεβαιώνεται πλέον και με την ένταξή της στον κατάλογο των Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα τής γαστρονομίας.

Η κυρία Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν το υπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε σχετικά τους δήμους, σε συνεργασία και με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Όπως ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, πολλοί δήμοι το προσπάθησαν, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που έκοψε το νήμα, επειδή είχε τον καλύτερο φάκελο.

«Όταν συνεργάζεται, η πόλη έχει θαυμαστά αποτελέσματα. Η σημερινή επιτυχία είναι μια μικρή ψηφίδα τού τι μπορεί να συμβεί», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι «πρέπει να πιστέψουμε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο ενός σύγχρονου πόλου ανάπτυξης για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε περήφανος «που καταφέραμε να δώσουμε αγώνα, για να γίνει η Θεσσαλονίκη προορισμός για τη γαστρονομία με βάση το σήμα τής UNESCO», συγχαίροντας παράλληλα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και όλη την ομάδα για την επιτυχία.

Στη σπουδαιότητα της διάκρισης αναφέρθηκε και η επικεφαλής τού Γραφείου τού Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

«Με πυλώνα τη γαστρονομία»

«H ένταξή μας στο δημιουργικό δίκτυο της UNESCO θα βοηθήσει στην τουριστική προώθηση της πόλης, με πυλώνα τη γαστρονομία. Η διάκριση αυτή είναι λόγος και αιτία να ηγηθούμε στον τομέα τού γαστρονομικού τουρισμού», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη.

Όπως είπε η ίδια, η επιλογή της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να εστιάσει στο σκέλος τής γαστρονομίας ήταν απολύτως συνειδητή, αφού «ακολουθεί την εθνική στρατηγική για τον γαστρονομικό τουρισμό, ακολουθεί ένα παγκόσμιο trend, αλλά κυρίως πηγαίνει οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες τουριστών».

»Όλοι μαζί, από κάτω προς τα πάνω, πρέπει να δουλέψουμε, για να αξιοποιήσουμε τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης με έναν πιο επίκαιρο, πιο μοντέρνο χαρακτήρα. Να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για τον γαστρονομικό τουρισμό, να διαμορφώσουμε μια γαστρονομική εμπειρία, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο ‘τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα’», τόνισε η κυρία Καραγιάννη, η οποία παρουσίασε παράλληλα και το λογότυπο εκπροσώπησης της Θεσσαλονίκης. «Το λογότυπό μας πλάι σε αυτό της UNESCO θα προβάλλει παγκόσμια κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση και ενέργεια της πόλης για τη γαστρονομία», σημείωσε η κυρία Καραγιάννη. Το λογότυπο συνδυάζει το αρχικό γράμμα «Θ» από τη Θεσσαλονίκη με το λατινικό «G», που αντιστοιχεί στη λέξη «gastronomy» («γαστρονομία»).

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival, Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης.

«Ένα πολύτιμο εργαλείο»

«Πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής» χαρακτήρισε την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, σε χαιρετισμό που απέστειλε.

«Με περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις εστίασης, μικρές και μεγάλες, που απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζομένους, είναι αυτονόητη η πρόσθετη αξία που αποκτά το ήδη διάσημο brand name τής πόλης ως πρωτεύουσας της γεύσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», σημείωσε η κυρία Τζιτζικώστα. «Με υπερηφάνεια και συγκίνηση καλωσορίζουμε επισήμως τη Θεσσαλονίκη μας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO ως την πρώτη ελληνική πόλη ανάμεσα σε 246 πόλεις όλου του κόσμου που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο από την ίδρυσή του, το 2004», πρόσθεσε.


Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες