Κείμενο: Έρικα Ζώτου
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων/ Μια (μεγάλη) παρέα κρατάει ζωντανή την παραδοσιακή μουσική
Η Μαίρη, η Γεωργία, ο Λεωνίδας και ο Μάξιμος είναι τέσσερις νέοι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική και την παράδοση. Τέτοιες μέρες η αγάπη τους αυτή εκδηλώνεται μέσα από μια μουσική παράσταση που πραγματοποιούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γνωστή ως «Τα κάλαντα των Χριστουγέννων».
Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2018, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, ήδη από τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, «μετακόμισε» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου πλέον τα κάλαντα τραγουδά μία ομάδα περίπου 50 ατόμων.
Οι ίδιοι περιγράφουν το πρότζεκτ τους ως μια ένωση νέων ανθρώπων, μια ένωση της «παρέας» μέσα από το τραγούδι και τα μουσικά όργανα. Είναι η μεταμόρφωση της μουσικής του δρόμου σε ένα μεγάλο, γιορτινό γλέντι. Σε ένα γεγονός το οποίο οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά το περιμένουν κιόλας, αδημονώντας γι’ αυτήν την απελευθέρωση έντονων συναισθημάτων μέσα από τη μουσική και την κοινωνική ένωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαίρη, «τα κάλαντα είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που μεταδίδει το συναίσθημα της συνύπαρξης – τόσο σε όσους συμμετέχουν όσο και σε εκείνους που το παρακολουθούν. Ενώνουν ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων με κοινή γλώσσα επικοινωνίας τη μουσική. Είναι μια διαδικασία που πραγματώνεται μέσα από οργάνωση, συντονισμό, υπομονή και, φυσικά, πάρα πολλές πρόβες».
Η ιδέα
ξεκίνησε μη κερδοσκοπικά, ο κόσμος που περνούσε και παρακολουθούσε την παράσταση, ωστόσο, το διασκέδαζε τόσο, που ένιωθε την ανάγκη να αφήσει ένα συμβολικό ποσό, για να ευχαριστήσει την ομάδα για το έργο της. Τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν χαμένα, καθώς οι διοργανωτές χρησιμοποιούν το ποσό που συγκεντρώνεται για την αγορά κρασιού και μελομακάρονων, τα οποία κερνούν στον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενό τους.
«Η δουλειά που κάνουμε αποτελεί μόνη της ένα ‘σπίτι’ χαράς, μουσικής, τραγουδιού και χορού, το οποίο προσκαλεί τον κόσμο να το επισκεφθεί» συμπληρώνει ο Λεωνίδας. «Μου θυμίζει το τραγούδι ‘Σου μιλώ και κοκκινίζεις’ του Διονύση Σαββόπουλου: ‘Έλα στον χορό/ Μόνο να σε βλέπω, μόνο αυτό μπορώ/ Νύχτα ξαστεριά/ Άναψαν φωτάκια πάνω απ’ τα χωριά/ Της Αγια-Τριάδας ήρθαν μέρες φτερωτές/ Το χωριό το Μούρεσι χορεύει από προχτές’».
Περιβαλλοντική ομάδα ΑΠΘ/ Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητών διεκδικεί ένα πιο «πράσινο» Αριστοτέλειο – και, μέσα απ’ αυτό, μια πιο «πράσινη» πόλη
Μια ομάδα φοιτητριών και φοιτητών ενδιαφέρεται για πολύ περισσότερα από τις σπουδές της ή την καλοπέραση. Τα παιδιά αυτά τα ενδιαφέρει να ενημερώσουν και, σταδιακά, να ευαισθητοποιήσουν τόσο νεότερες όσο και παλαιότερες γενιές για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΑΠΘ – κι εμείς συναντάμε τη Φιλιώ, τον Αντώνη και τη Χριστίνα, για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτούς τους «πράσινους» φοιτητές.
Το όραμα τους στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικού «πράσινου» πανεπιστημίου. Για να πετύχουν τον στόχο τους, διεκδικούν, κατ’ αρχήν, περισσότερες φυτεύσεις δένδρων μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, επιθυμώντας να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και στην ανάπτυξη μιας περισσότερο «πράσινης» φυσιογνωμίας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι προς την ίδια κατεύθυνση που ζητούν την τοποθέτηση περισσότερων κάδων ανακύκλωσης, που προσπαθούν να εμπνεύσουν τις συμφοιτήτριες και τους συμφοιτητές τους ώστε να μην πετούν απορρίμματα στον δρόμο, που διεκδικούν την τοποθέτηση σε όλο το campus ψυκτών νερού, με στόχο να μειωθεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού.
Ακόμη μία βασική μορφή δραστηριοποίησης της Περιβαλλοντικής Ομάδας είναι οι πεζοπορίες. Μέσα από αυτές, οι συμμετέχουσες φοιτήτριες και οι συμμετέχοντες φοιτητές έρχονται πιο κοντά στη φύση, αποκτούν μια καλύτερη εικόνα της, «συνομιλούν» μαζί της και αντιλαμβάνονται τι μπορεί να τους προσφέρει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Φιλιώ, «Όταν γνωρίζεις τη φύση από κοντά, αρχίζεις να τη σέβεσαι περισσότερο».
«Τόσο στις πεζοπορίες όσο και στις συγκεντρώσεις της ομάδας μας, νέοι άνθρωποι συζητούν, συμφωνούν, διαφωνούν και ανταλλάσσουν οράματα για ένα καλύτερο αύριο», συμπληρώνει ο Αντώνης.
Ποια είναι η άποψή τους για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη; «Στενοχωριόμαστε για τις άσχημες εικόνες που βλέπουμε σε μια τόσο όμορφη πόλη, η οποία αλλοιώνεται περιβαλλοντικά από την έλλειψη οικολογικής ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής παιδείας των κατοίκων της». Γι’ αυτό και με αργά, αλλά σταθερά βήματα προσπαθούν, μέσα από τη δημιουργία ενός οικολογικά φιλικού πανεπιστημίου, να συμβάλουν στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης ως μιας ούτως ή άλλως όμορφης, αλλά –το σημαντικότερο– καθαρής και, κυρίως, «πράσινης» πόλης.
Escape Skg / Τρεις + ένας νέοι στηρίζουν όλους όσοι έχουν ανάγκη μέσα από τα πάρτι που οργανώνουν
Τρεις συν ένας νέοι, οι οποίοι λατρεύουν τη μουσική, τα πάρτι και τον χορό, έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα δημιουργώντας το «Escape Skg». Δεν σταμάτησαν εκεί, όμως, καθώς, όταν χρειάστηκε, το έκαναν και «όχημα» για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους.
Η ομάδα του «Escape Skg» αποτελείται από τον Δημήτρη Α., τον Αλέξανδρο Τ., τον Δημήτρη Π. και τον Γιώργο Γ. «Η ομάδα μας δημιουργήθηκε λόγω της επιθυμίας μας να διοργανώνουμε πάρτι χωρίς ‘παρατράγουδα’ και να μπορούμε να περνάμε καλά» εξηγεί ο Δημήτρης Α. «Τα πρώτα πάρτι διοργανώνονταν σε σπίτια και αυτό δεν άρεσε στους γείτονες…» συμπληρώνει. Ερχόμενοι σε επαφή με μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άρχισαν να συνεργάζονται μαζί τους για τη διοργάνωση των πάρτι τους, πολύ πρόσφατα – στις 5 του περασμένου Μαΐου.
Γρήγορα όμως ο στόχος τους άλλαξε – ή μάλλον, εμπλουτίστηκε. Ναι, εξακολουθούν να αγαπούν να διοργανώνουν πάρτι όπου οι νέες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης περνούν όμορφα. Δεν σταματούν όμως εκεί. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ομάδα του Escape Skg απέκτησε έναν παράλληλο στόχο: να στέκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης. Η αρχή έγινε από τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας στο Citymag, «πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε. Και αποφασίσαμε να το πράξουμε με τη βοήθεια των εσόδων από τα πάρτι που διοργανώνουμε».
Σε πρακτικό κομμάτι, το έργο τους ξεκινά από την τηλεφωνική επικοινωνία με φορείς και οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες επιδιώκουν συνεργασία. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η ομάδα του Escape Skg συγκέντρωσε τρόφιμα (ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, λάδι κ.ά.), τα οποία προσέφερε στον δήμο Καρδίτσας. Λίγο αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, συνεργάστηκαν με την ομάδα του «Άλλου Ανθρώπου», στην οποία παρείχαν 250 κιλά φαγητού και βασικά υλικά, ενώ ακολούθησε (στις 3 Οκτωβρίου) η συνεργασία τους με τα Παιδικά Χωριά SOS, προσφέροντας σχολικά είδη και είδη υγιεινής, τα οποία στάλθηκαν στη Θεσσαλία και τον Έβρο.
Και κάπως έτσι, μια ομάδα ανήσυχων νέων με διάθεση να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν αποδεικνύουν ότι, αν θέλεις να προσφέρεις, υπάρχει πάντοτε τρόπος – χωρίς καν να στερηθείς κάτι από αυτά που σου δίνουν χαρά.