Με μία ματιά:
Ο σταθμός «Φλέμινγκ», ο οποίος θα εξυπηρετεί τις γραμμές 1 και 2 του μετρό της Θεσσαλονίκης, πήρε το όνομά του από τον σκωτσέζο επιστήμονα Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του βρέθηκαν ρωμαϊκό νεκροταφείο και ένας μικρός οικισμός. Από την Ελληνικό Μετρό χαρακτηρίστηκε ως «αρχαιολογικός χώρος χαμηλής σημασίας». Ο σταθμός αυτός εμφανίζεται και στην πρόταση του 1988 για το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα
Το 2012 ολοκληρώθηκε η έρευνα στην περιοχή της ανατολικής πρόσβασης του σταθμού, φέρνοντας στο φως ακόμη ένα τμήμα του νεκροταφείου των ρωμαϊκών χρόνων (2ος-4ος αιώνας μ.Χ.), το οποίο είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ στην περιοχή του κυρίως σταθμού.
Πρόκειται για απλές ταφικές κατασκευές (κεραμοσκεπείς, λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι) που περιείχαν ενταφιασμούς, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία κτερισμάτων στους περισσότερους από αυτούς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ένας κιβωτιόσχημος τάφος με τοιχώματα διακοσμημένα με γραπτά γραμμικά μοτίβα. Από τα ανασκαφικά δεδομένα προκύπτει ότι πρόκειται για ένα μικρό νεκροταφείο που θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιον μικρό οικισμό, πιθανότατα αγροτικού χαρακτήρα, άγνωστου μέχρι στιγμής στη βιβλιογραφία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης.